Πανελλήνιες 2019: Ανοίγουν διάπλατα οι πύλες των ΑΕΙ με ρεκόρ εισακτέων - Δείτε το πρόγραμμα

Πανελλήνιες 2019 - Όλες οι ειδήσεις: Η τελευταία χρονιά των Πανελλαδικών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, πλησιάζει στο τέλος της, όπως και η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, αλλά και γονείς, μέχρι την έναρξη των εξετάσεων.

Πανελλήνιες 2019: Ανοίγουν διάπλατα οι πύλες των ΑΕΙ με ρεκόρ εισακτέων - Δείτε το πρόγραμμα
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
6'

Από του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σε ορισμένες σχολές χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι Ομάδες Προσανατολισμού (ΟΠ) θα είναι τέσσερις, όσα δηλαδή και τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα διεξάγονται εξετάσεις για το απολυτήριο σε ομάδες σχολείων.

Οι Πανελλήνιες 2019 ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τα ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου ενώ για τα ΓΕΛ οι εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα εξεταστικά κέντρα για τους υποψήφιους στις Πανελλήνιες 2019.

Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2019

Οι φετινές Πανελλαδικές, θα ξεκινήσουν για τα Επαγγελματικά Λύκεια με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και για τα Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:

  • 10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • 12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • 14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • 18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για τα ΕΠΑΛ αλλά και τα Γενικά Λύκεια στην παρακάτω Gallery:

Το πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25/6 στο γραμμικό σχέδιο.

Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1/7 η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Σημειώνεται, ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Επίσης, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια 30' λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Γνώσης» έχει διάρκεια 2 ωρών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν από 06.06.2019 μέχρι και 20.6.2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί (Αρ.Πρωτ. ΥΠΠΕΘ Φ.153 / 47682/Α5/28-03-2019 και ΑΔΑ: ΨΚΧΡ4653ΠΣ-9Λ5).

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση -Δήλωση, με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις σύμφωνα με την Εγκύκλιο Φ.152/42378/Α5/19-3-2019 με ΘΕΜΑ: Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης υποψηφίων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2019.

Μετά την υποβολή των Αιτήσεων Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε αρχείο υποψηφίων για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής για όλα τα Τμήματα του άρθρου 1 της Φ. 151/43612/Α5/2018 (Φ.Ε.Κ. 983/τ.Β΄/20-3-2018) Υ.Α. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει είναι να έχουν λάβει το απολυτήριο και το πτυχίο μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων των ενδοσχολικών επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν αποκτήσει απολυτήριο και πτυχίο η συμμετοχή του στις εξετάσεις θεωρείται άκυρη. Αν ο ίδιος υποψήφιος τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ρεκόρ εισακτέων στα ΑΕΙ

Αυξημένος θα είναι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (AEI) της χώρας, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Για τη φετινή χρονιά όλες οι θέσεις εισακτέων αφορούν στα πανεπιστήμια, αφού τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, κάτι που θα δώσει ελπίδες σε περισσότερα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» ο αριθμός των εισακτέων για το 2019 θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 75.000 αφού, όπως φαίνεται, τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί την τακτική αύξησης των θέσεων στα ιδρύματα.

Πέρυσι ο αριθµός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 3.966 συγκριτικά µε το 2017, φτάνοντας στους 74.692 και, όπως δείχνουν όλα, το ίδιο θα συµβεί και φέτος προς µεγάλη χαρά βέβαια των υποψηφίων.

Ιδιαίτερα σηµαντική παράµετρος είναι η κατανοµή των θέσεων, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριµένες λεπτοµέρειες. Για παράδειγµα, πέρυσι ο αριθµός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριµένα τµήµατα των ΤΕΙ, όπως αυτά των Πληροφορικής, Τουριστικών, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας και άλλων, ενώ στα υπόλοιπα Τµήµατα έµεινε ίδιος µε το 2017.

Πέρυσι στα πανεπιστήµια έµεινε σταθερός ο αριθµός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ µειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδηµίες. Αντιθέτως, αυξήθηκε ο αριθµός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα τµήµατα, ενώ σε συγκεκριµένα τµήµατα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χηµείας κ.ά.) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Η φετινή είναι ιδιαίτερη χρονιά λόγω της κατάργησης των ΤΕΙ και είναι πολύ σηµαντικό να ενηµερωθούν οι υποψήφιοι σε ποιες σχολές θα δοθούν περισσότερες θέσεις από το υπουργείο Παιδείας, καθώς και αυτός είναι ένας σηµαντικός παράγοντας για τις επιλογές των παιδιών στο µηχανογραφικό δελτίο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή