Εκλογές ΚΕΔΕ-Παπαστεργίου: Νέες ιδέες, ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική-Έτσι θα πάμε τους δήμους μπροστά

Στη Δημοκρατία, μία απο τις σημαντικότερες έννοιες είναι η λεγόμενη «κοινωνική συνοχή». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το «κλειδί» σε μια κοινωνία που επιθυμεί την πρόοδο,την ανάπτυξη,την ευημερία.
Intimenews.gr

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οποίας πρόσωπα και θεσμοί αμφισβητήθηκαν και απαξιώθηκαν, το «στοίχημα της εμπιστοσύνης» με τους πολίτες φαίνεται πως κατάφερε να το κερδίσει η Αυτοδιοίκηση. Παρά τις σημαντικές περικοπές και τα συρρικνωμένα κονδύλια, οι δήμοι μπόρεσαν να αναδείξουν το ρόλο τους και να συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Οι δήμαρχοι ξαφνικά κλήθηκαν να σηκώσουν βάρη στις τοπικές κοινωνίες δυσανάλογα από αυτά που τους αναλογούσαν και παράλληλα να διαχειριστούν καταστάσεις και κυρίως ανθρώπους που «έβραζαν».

Σε αρκετές περιπτώσεις ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα σε αξιοθαύμαστο βαθμό. Κοινωνικά παντοπωλεία, δομές ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση, δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές, μειωμένα τιμολόγια στις δημοτικές επιχειρήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις χρηματοδοτήθηκαν από ιδίους πόρους, ενίσχυσαν σημαντικά το κύρος του θεσμού του δημάρχου.

Οι δήμαρχοι που κατάφεραν να αφουγκραστούν την αγωνία των πολιτών, το άγχος και την αβεβαιότητα για το αύριο «έστριψαν το τιμόνι» εγκαίρως και όχι μόνο το σκάφος τους δεν βρήκε σε σκόπελο, αλλά αντιθέτως, κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Οι δήμαρχοι λοιπόν που αντελήφθησαν ότι οι νέες οικονομικές συνθήκες δημιούργησαν νέα πεδία στα οποία θα έπρεπε να ανταποκριθούν, άλλαξαν ταχύτατα και τον προσανατολισμό των δήμων τους.

Ο μετασχηματισμός του ρόλου των δήμων αποτυπώθηκε ως εξής: Ο δήμος από «εργολάβος» της περιόδου της ευημερίας έγινε «πάροχος υπηρεσιών» για τους πολίτες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πολλοί δήμοι στράφηκαν στο πεδίο της καινοτομίας και αξιοποιώντας την τεχνολογία, έθεσαν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα που τους αφορούν. Αυτό είναι, όπως λέγεται, το μοντέλο του δήμου του μέλλοντος.

Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνά κανεις την εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική συμβολή των δήμων και στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είναι απλώς ενα πρόβλημα για τη χώρα μας και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα χρονικά, στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν οι δήμαρχοι με σύνεση, νηφαλιότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αυτό ενδεχομένως να είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα του νέου διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης (29/11). Οι δήμαρχοι, για μια ακόμη φορά καλούνται να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες και παράλληλα να κάμψουν τις αντιδράσεις των δημοτών τους. Η βοήθεια των δήμων, πολύ περισσότερο από αυτή των περιφερειών, είναι αυτή που θα επιτρέψει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το Μεταναστευτικό.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογική «μάχη» για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρώτοι διεκδικητές της προεδρίας φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Τρικκαίων (Τρικάλων) Δημήτρης Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Παπαστεργίου: «Να αναδείξουμε τις καλές ιδέες»

Οι καινοτόμες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων έχουν κεντρίσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τόσο των ελληνικών όσο και των διεθνών ΜΜΕ που τις προβάλλουν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Ο ίδιος ο κ. Παπαστεργίου κρατά χαμηλά τους τόνους. «Καλές ιδέες», δηλώνει στο «Βήμα», «υπάρχουν παντού σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να τις αναδείξουμε μέσω μιας πλατφόρμας όπου μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες, φωτογραφίες, εικόνα».

Αναγκαία προϋπόθεση για σύγχρονους και αποτελεσματικούς δήμους, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. «Να ιδρύσουμε ένα άμεσο και λειτουργικό κέντρο βοήθειας (help desk) σε καθημερινή, τακτική βάση, για θέματα καθημερινότητας (νομικά, τεχνικά) των δήμων μας. Να προσφέρουμε άμεσες λύσεις και εξυπηρέτηση στον δημότη» τονίζει.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου δήμου είναι η διεκδίκηση του ρόλου του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων. «Να αναλάβουμε τον ρόλο που η κοινωνία περιμένει από εμάς. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου επενδυτικών ευκαιριών στους δήμους, προκειμένου να φέρουμε κοντά δήμους, επενδυτές, ΤΠΔ, ΕΤΕπ και άλλα πιστωτικά ιδρύματα για την αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών. Οι δήμοι μπορούν να βοηθήσουν στην εξάπλωση της επιχειρηματικότητας, μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαφορετικής ανάπτυξης για τη χώρα» επισημαίνει.

Δίπλα στις νέες προκλήσεις υπάρχουν και οι διαχρονικές. Η πολιτική προστασία, η κοινωνική πολιτική, η πρωτοβάθμια υγεία, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η στήριξη στον πρωτογενή τομέα, η τουριστική ανάπτυξη είναι τα πεδία στα οποία θα κριθούν οι τοπικοί άρχοντες.