«Ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης έχει νέα πολιτική για τα Σκόπια»
Η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη, πάει να γυρίσει μια νέα σελίδα στη στάση των τοπικών αρχών προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με την πΓΔΜ.
Η Βόρεια Ελλάδα, είναι παραδοσιακά ευαίσθητη στο ζήτημα της ονομασίας. Αφού προηγήθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε το άλμα από τη δεξιά πτέρυγα των προκατόχων του και αφιερώθηκε στη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες-‘ταμπού’, Σκόπια και Τουρκία, με παρόμοιο τρόπο, προκειμένου να βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία χωρίς τις παρεμβολές της εξωτερικής πολιτικής στην επιχειρηματική συνεργασία, κινείται και ο νέος περιφερειάρχης στη Βόρεια Ελλάδα ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από την άποψη ότι η περιφερειακή συνεργασία θα πρέπει να διαχωρίζεται από την εξωτερική πολιτική ο Τζιτζικώστας, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, έχει μια εντελώς διαφορετική θέση από ό, τι ο προκάτοχός του, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο Τζιτζικώστας υποστηρίζει σθεναρά τις ελληνικές κόκκινες γραμμές για τη διαφορά του ονόματος, αλλά σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που ήταν ο μεγαλύτερος μαχητής των Σκοπίων, φαίνεται να έχει πρόθεση να παρέμβει για κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των συμπολιτών μας. Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας, αλλά θα καλέσει και αξιωματούχους των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας.
Ο νέος περιφερειάρχης επισημαίνει ότι οι σκοπιανο-ελληνικές σχέσεις μπορούν να προβληθούν από δύο πτυχές, τις εθνικές και τις επιχειρηματικές πτυχές.
Λέει ότι έχει μια σαφή θέση για το εθνικό ζήτημα που συμφωνεί με την επίσημη ελληνική θέση, αλλά αρμόδια για το θέμα αυτό είναι η πολιτική της κυβέρνησης.
«Δεν είναι αρμόδιος ο περιφερειάρχης, ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι τοπικές αρχές για να συζητήσουν θέματα όπως η διαφορά του ονόματος. Είναι δουλειά της κυβέρνησης», σχολίασε ο ίδιος.
Όσον αφορά τις πτυχές των επιχειρήσεων και την εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για συνεργασία και δεν υπάρχει χώρος για την πολιτική. «Οι πύλες του νομού είναι ανοικτές σε κάθε έμπορο, επιχειρηματία, είτε είναι από τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία ή την Τουρκία», θα προσθέσει ο Τζιτζικώστας. Στη συνέντευξή του, προσθέτει ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για την κατασκευή τεμενών στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στους Έλληνες πολιτικούς. Η λογική του Τζιτζικώστα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τζαμιά, όχι μόνο επειδή είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ένα χώρο για την άσκηση των θρησκευτικών τελετών, αλλά και επειδή πρέπει να παρέχεται τέτοια διαφήμιση στους τουρίστες από ισλαμικές χώρες που έρχονται να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη και θέλουν να έχουν τον κατάλληλο χώρο προσευχής.
Ο Τζιτζικώστας είναι σχετικά νεαρός Έλληνας πολιτικός, 34 ετών και έρχεται στην πολιτική μετά από υπόδειξη και την επιμονή του πρώην ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Κατάγεται από μια γνωστή πολιτική οικογένεια, ο πατέρας του είναι ο Γιώργος Τζιτζικώστας, βοηθός υπουργός Οικονομικών, αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας και υπουργός Μακεδονίας Θράκης.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν αφιερωμένος στην εταιρεία που ίδρυσε με τους αδελφούς του για την παραγωγή και μεταποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο