Αύξηση εξαγωγών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Πελοπόννησος, το Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο και η Θεσσαλία ήταν οι περιφέρειες που σημείωσαν αύξηση των εξαγωγών τους την τελευταία πενταετία μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 30%.

Αύξηση εξαγωγών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
1'

Η εξέλιξη των εξαγωγών ανά περιφέρεια για την περίοδο 2008-2012 αποτελεί το αντικείμενο της μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Σύμφωνα με τη μελέτη, το 63% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, την Αττική (46%) και την Κεντρική Μακεδονία (17%), ενώ το μερίδιο της Πελοποννήσου, που είναι πλέον 20%, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συμβολή των πετρελαιοειδών.

Συνολικά στην πενταετία 2008-2012 οι εξαγωγές της Πελοποννήσου αυξήθηκαν κατά 28,3%, ενώ της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας σχεδόν κατά 14%. Από την άλλη, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών της Κρήτης κατά 11,2% και του Βόρειου Αιγαίου κατά 28%, ενώ η συνεισφορά της νησιωτικής Ελλάδας στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή και δεν υπερβαίνει το 4%. Οι δύο περιφέρειες στις οποίες οι εξαγωγές το 2012 εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το 2008, έστω και οριακά, είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Στερεά Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέες αγορές για αρκετές από τις περιφέρειες, όπως αυτές της Λιβύης, της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γκάνας και της Αλγερίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή