Πατούλης: Έθεσε τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των δήμων
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, εξέφρασε την αγωνία του όχι μόνο για τη διατήρηση των υπαρχόντων πόρων, αλλά και για την εύρεση επιπλέον πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία των δομών των δήμων και των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει τους δήμους σε αδυναμία να κάνουν τα στοιχειώδη για την καθημερινότητα του πολίτη και επέκρινε το σύστημα της εργασίας ανθρώπων μέσα από προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης, που επιπλέον φθάνουν για να εργασθούν στους δήμους καθυστερημένα.
«Τα δίμηνα και τα οκτάμηνα λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών λειτουργούν ουσιαστικά απαγορευτικά, αδυνατούν να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα του πολίτη και οι δήμοι αναγκάζονται να μπαίνουν στη διαδικασία των ιδιωτικών εταιρειών. Εμείς σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό των δήμων, ζητάμε να προσλάβουμε άμεσα προσωπικό, γιατί χωρίς αυτό το κόστος από τη φθορά της περιουσίας των δήμων και την απώλεια εσόδων είναι μεγαλύτερο από το αν είχαμε προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων, επανέλαβε ότι «δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης, αλλά είμαστε κατά της αξιολόγησης με ποσοτικούς στόχους. Δεν είμαστε ενάντια στον έλεγχο της πλαστότητας, αλλά είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των εργαζομένων».
Ο κ. Πατούλης ζήτησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τη δυνατότητα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων χωρίς μεσάζοντες, λέγοντας «θέλουμε τελικούς δικαιούχους τους δήμους, χωρίς να παρεμβαίνουν άλλοι φορείς».
Επίσης, ζήτησε να επανέλθει η συνεισφορά του Πράσινου Ταμείου για έργα ανάπτυξης στους δήμους στο 10%, από 2,5% που είναι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά στις διευκολύνσεις αποπληρωμής των δανείων των δήμων, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να στηρίξει το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για μείωση του επιτοκίου δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ζήτησε, επίσης, να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων όσοι δήμοι οφείλουν στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ακόμη και αν οι οφειλές αυτές αφορούν σε χρέη δημοτικών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών των δήμων που μετά την εκκαθάρισή τους μεταβιβάστηκαν στους δήμους.
Ακόμη, ζήτησε να αυξηθεί η αντιμισθία των αντιδημάρχων στα 2/3 του μισθού των δημάρχων, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης δημοτικών συμβούλων σε καλλικρατικούς δήμους και να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους δήμους της χώρας, σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων.
«Η Αυτοδιοίκηση, παρόλο που έχει “βάλει πλάτη” όχι μόνο για τον εξορθολογισμό των οικονομικών της χώρας, όχι μόνο στην τήρηση των κανόνων που τίθενται, αλλά και στη λειτουργία κοινωνικών δομών που στηρίζουν ουσιαστικά την κοινωνία, δεν εισακούστηκε από την κεντρική διοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.