Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού
Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε την Πέμπτη (2/4) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά την άρνηση της περιφερειακής αρχής να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας στις 30/3/2015, να δοθεί παράταση στην εταιρεία που έχει αναλάβει την ανέγερση του ΧΥΤΑ Γραμματικού για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες επί των οδικών αξόνων που οδηγούν στον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Γραμματικού.
Στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεση της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στη δημιουργία ΧΥΤΑ στη θέση του έργου ("Μαύρο Βουνό" Γραμματικού) κατά πλειοψηφία, αποφασίζει τη χορήγηση παράτασης της συνολικής προθεσμίας του έργου μέχρι την 31η Μαρτίου 2016 αποκλειστικά για την ολοκλήρωση εργασιών επί των οδικών αξόνων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ή θα έχουν ληφθεί πριν από την εκτέλεση των εργασιών όλες οι απαιτούμενες από τον νόμο εγκρίσεις».
Μεταξύ των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, ο Ιωάννης Μοίρας (ΑΝΕΛ) ψήφισε λευκό, ο Κων/νος Καράμπελας (παράταξη Γ. Σγουρού) απείχε από την ψηφοφορία και ο Πάρης Ευαγγελίου (παράταξη Γ. Κουμουτσάκου) καταψήφισε, σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο έργο, το οποίο η διοίκηση θεωρεί ότι δεν θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΑ, το χρηματοδοτεί για την ολοκλήρωσή του, με ποσό άνω των δυο εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει δημοσιονομική σπατάλη».
Το αίτημα για τη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης έθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Γ. Μανουσογιαννάκης («Λαϊκή Συσπείρωση») και η Δ. Κουτσούμπα («Αντικαπιταλιστική Ανατροπή»). Με το αίτημα συμφώνησαν η παράταξη «180 μοίρες, η Αττική Αλλάζει πρόσωπο» (παράταξη Γ. Κουμουτσάκου), η «Ελληνική Αυγή για την Αττική», ο Α. Γάκης («Ανάσα για την Οικολογία») και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χ. Δαμάσκος («Αττική» - παράταξη Γ. Σγουρού).
Με το αίτημα διαφώνησαν η πλειοψηφούσα παράταξη της περιφερειάρχου, Ρ. Δούρου («Δύναμη Ζωής»), τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης του κ. Σγουρού («Αττική») και η παράταξη «Αττική, Συμμέτοχοι στο Αύριο - Παύλος Χαϊκάλης».
Αιτιολογώντας το αίτημα για συζήτηση του θέματος, ο κ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι το έργο είχε συμβατική προθεσμία λήξης μετά και τη δοκιμαστική λειτουργία την 30.04.2009. Από τότε, πρόσθεσε, χορηγήθηκαν εννέα συνεχείς παρατάσεις με καταληκτική ημερομηνία την 31.03.2015. Παρότι, είπε, η πλειοψηφούσα παράταξη προεκλογικά είχε καταγγείλει τη διοίκηση Σγουρού για την κατασκευή του έργου, χαρακτηρίζοντάς το φαραωνικό και ζητούσε να σταματήσει κάθε εργασία, μετεκλογικά έβαλε στον προϋπολογισμό δυο εκατ. ευρώ για το έργο.
Η κ. Κουτσούμπα είπε ότι οι δρόμοι απλά θα ολοκληρώσουν το έργο και ότι στη συνέχεια θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στη Φυλή. Και κατέληξε: «Έχει γίνει ογκομέτρηση στη Φυλή για να δούμε πόσο αντέχει;»
Σε επιστολή που απέστειλε η κ. Κουτσούμπα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θ. Σχινά, αναφέρει ότι η Επιτροπή Αγώνα και οι φορείς του Γραμματικού θέλουν να ενημερώσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο περιβάλλον και για τις διαδοχικές παρανομίες κατά τη χωροθέτηση και κατασκευή του. Και προσθέτει: «Αντί να εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης, η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε στις 30.03.2015, μία ημέρα πριν λήξει η άδεια του έργου, να αποφασίσει στην Οικονομική Επιτροπή την έγκριση της 10ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών».
Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, είπε ότι «δεν υφίσταται κανενός είδους επιχειρηματολογία για το κατεπείγον». Αναφερόμενη ειδικά στους παριστάμενους κατοίκους από το Γραμματικό, τη Φυλή και την Κερατέα, σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί η λογική της αντιπαράθεσης κατοίκων και περιφερειακής αρχής και ειδικότερα ότι έγινε προσπάθεια αντιπαράθεσης με την ίδια προσωπικά.
Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή έχει κληθεί στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει τι θα γίνει με το Γραμματικό και ότι, μεταξύ άλλων, θέμα διαπραγμάτευσης θα είναι και η μη επιστροφή των εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί για το έργο (το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί). Και τόνισε: «Το αν θα γίνει ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Μουσείο ή Μνημείο Διαφθοράς δεν έχει να κάνει με τους οδικούς άξονες. Η αντίθεσή μας στη δημιουργία ΧΥΤΑ είναι δεδομένη. Αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση».
Η άρνηση της περιφερειακής αρχής να συζητηθεί το θέμα προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους παριστάμενους κατοίκους. Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα, Σταυρούλα Δρακοπούλου, παίρνοντας τον λόγο -χωρίς άδεια από τον πρόεδρο-, σημείωσε ότι οι κάτοικοι του Γραμματικού έδωσαν 78% στη «Δύναμη Ζωής» με την ψήφο τους για να καταργηθεί το έργο. «Δεν είμαστε αντίπαλοι. Πρέπει να ακούσετε την κοινωνία. Οφείλετε να ακούσετε την κοινωνία. Ο κόσμος του Γραμματικού είναι ανάστατος δυο ημέρες» σημείωσε.
Η συνεδρίαση διακόπηκε για αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».