Δήμαρχος Χαλανδρίου: «Άθλος το ότι ξαναφτιάξαμε το θέατρο της Ρεματιάς τόσο γρήγορα»
Ομως, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ανάληψης των καθηκόντων του έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, οι αιτίες που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν ευχάριστες ούτε τον ίδιο, ούτε για την πόλη του: Πρόσφατα το γραφικό θεατράκι στη ρεματιά Χαλανδρίου και σημαντική έκταση πρασίνου έγιναν στάχτη από μεγάλη φωτιά εμπρηστών. Ο ίδιος διώκεται για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της άρνησής του να δώσει στοιχεία για τη μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων του δήμου σε αορίστου χρόνου, παρότι έχει καταργηθεί η σχετική ρύθμιση και έχει ψηφιστεί καινούριο νομοθετικό πλαίσιο. Αντιδράσεις από ορισμένους προκαλεί η πρωτοβουλία του κατά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να ακουστεί, μεταξύ άλλων, και ο ύμνος του ΕΑΜ. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εντάσεις που προκαλούνται από την επιχειρούμενη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ πίσω από το Νομισματοκοπείο.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στο γραφείο του κ. Ρούσσου, στο δημαρχείο, για μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη:
Ερ: Πρώτη φορά αριστερός δήμαρχος σε μια περιοχή των βορείων προαστίων, όπως το Χαλάνδρι. Πως το πετύχατε αυτό;
Απ: Υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια μια δραστηριότητα αυτής της συλλογικότητας που είχαμε στην πόλη που απ' ότι φαίνεται εκτιμήθηκε από τους πολίτες του Χαλανδρίου. Φυσικά έπαιξαν ρόλο και οι αλλαγές που έχουν γίνει στο πολιτικό σκηνικό λόγω της εφαρμογής των μνημονίων.
Ερ: Είστε 10 μήνες στον δημαρχιακό θώκο. Ποιες είναι οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες που λάβατε αυτό το διάστημα;
Απ: Η πρώτη πρωτοβουλία -όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά- ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια σημαντική για την εποχή μείωση των δημοτικών τελών κατά 13%-14% στους πολίτες του Χαλανδρίου που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και ταυτόχρονα αυτά τα έσοδα να τα εισπράξουμε από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Κάναμε σημαντικές απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επταπλασιάσαμε τα βοηθήματα σε άπορους, στηρίξαμε τις κοινωνικές δομές του δήμου. Αλλά η μεγαλύτερη πρωτοβουλία είναι η οργάνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, που είναι μια αυτοτελής πρωτοβουλία εθελοντών με τη στήριξη του δήμου, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 άνθρωποι που προσφέρουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες.
Πέρα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, μας απασχόλησε το μεγάλο ζήτημα που αφορούσε τους εργαζόμενους του δήμου που στηρίξαμε την εργασιακή τους σχέση και αρνηθήκαμε να προχωρήσουμε σε απολύσεις, με αποτέλεσμα να είμαι ακόμα σε ποινική δίωξη μαζί με άλλους τέσσερις δημάρχους (σ.σ. Ζωγράφου, Νίκαιας - Ρέντη, Λάρισας, Πάτρας) που κράτησαν την ίδια στάση.
Ερ: Γι' αυτό το θέμα οδηγηθήκατε στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν δεχτήκατε να δώσετε στοιχεία για τις μετατροπές συμβάσεων εργαζομένων. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτό το ζήτημα;
Απ: Παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί η υποχρέωση για επανέλεγχο των συμβάσεων και έχει ψηφιστεί ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους -ο νόμος Κατρούγκαλου- η ποινική δίωξη παραμένει.
Ερ: Γιατί αρνηθήκατε να προχωρήσετε στον επανέλεγχο των συμβάσεων;
Απ: Διότι θεωρήσαμε ότι είναι πιο σημαντικό και ουσιαστικό να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί στις υπηρεσίες του δήμου γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος δεν θα μπορούσε να προσφέρει βασικές υπηρεσίες προς τους δημότες: στην καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήδη από το 2009 μέχρι σήμερα έχουμε 200 εργαζόμενους λιγότερους εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και διαθεσιμοτήτων. Η υπηρεσία καθαριότητας δουλεύει με το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού. Αν λοιπόν απολύονταν άλλοι 200 υπάλληλοι ο δήμος προφανώς θα κατέρρεε. Οπότε ήταν μείζον θέμα να μπορέσουμε να διατηρήσουμε στοιχειωδώς τις υπηρεσίες του δήμου προς τους πολίτες.
«Άθλος το ότι ξαναφτιάξαμε το θέατρο της Ρεματιάς τόσο γρήγορα»
Ερ: Πρόσφατα το θέατρο της Ρεματιάς και ο περιβάλλον χώρος καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά. Πριν από λίγες μέρες οργανώσατε εκεί μεγάλη συναυλία και διαπιστώσαμε ότι όλα ήταν στη θέση τους σαν να μην είχε προηγηθεί το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Πως τα καταφέρατε;
Απ: Το θέατρο ξαναφτιάχτηκε μέσα σε 17 ημέρες. Για όποιον γνωρίζει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου, αντιλαμβάνεται ότι επιτελέστηκε ένας άθλος. Ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια των αιρετών, των υπηρεσιών του δήμου και των πολιτών του Χαλανδρίου, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί από την πρώτη μέρα των εργασιών αποκατάστασης. Η πόλη υπερασπίστηκε τον δημόσιο χώρο της, τον μοναδικό χώρο πολιτισμού που διαθέτει το Χαλάνδρι. Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι όπου υπάρχει θέληση βρίσκεται και ο τρόπος.
Ερ: Σε δηλώσεις σας κάνατε λόγο για μαφιόζικο χτύπημα.
Απ: Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τον ντετέκτιβ. Όμως είναι βέβαιο ότι επρόκειτο για μια εμπρηστική επίθεση, όπως λέει και το σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής. Οι εμπρηστές είτε προέρχονται από τον χώρο της νύχτας και όσους έχουν ενοχληθεί από τις πρωτοβουλίες μας για να τεθούν κανόνες στην ανεξέλεγκτη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και των αδειών μουσικής. Είτε προέρχονται από όσους αντιδρούν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος της Ρεματιάς, είτε από όσους γενικότερα πολεμούν τη νέα δημοτική αρχή. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια επίθεση ενάντια στον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Τα θέατρα πάντα στην αρχαία Ελλάδα συμβόλιζαν τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Επίσης έχουμε το παράξενο φαινόμενο να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος αντί να αναζητά ευθύνες για τον εμπρησμό, να ζητά ευθύνες από τον δήμαρχο για την αποκατάσταση του θεάτρου.
Ερ: Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από το δήμο να εκκενώσει το χώρο, όπου στεγάζεται η υπηρεσία καθαριότητας, για να τον αξιοποιήσει. Έχει λυθεί το θέμα ή είναι ακόμα σε εκκρεμότητα;
Απ: Από το ΤΑΙΠΕΔ έχουμε δεχτεί μέχρι τώρα τρία σχετικά αιτήματα, (δύο από την προηγούμενη κυβέρνηση και το τρίτο πριν από λίγες μέρες), για την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από το οικόπεδο έκτασης 5 στρεμμάτων στη συμβολή της Αττικής Οδού με τη Λεωφόρο Πεντέλης. Αυτός ο χώρος ανήκε στο δήμο Χαλανδρίου, στη συνέχεια απαλλοτριώθηκε για τις ανάγκες της Αττικής Οδού και κατόπιν πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τον μοναδικό χώρο στέγασης των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου. Ως εκ τούτου αρνηθήκαμε να βγάλουμε τα απορριμματοφόρα στους δρόμους γιατί σεβόμαστε την υγεία των κατοίκων και δεν υπάρχει περίπτωση να τη θέσουμε σε κίνδυνο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Έχουμε έρθει σε επαφή και έχουμε ανταλλάξει αλληλογραφία με το ΤΑΙΠΕΔ και με τη νέα αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών. Έχουμε μια πρόταση για μακροχρόνια μίσθωση, την ενοικίαση ή αγορά χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να στεγαστεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποτελεί μια ρεαλιστική βάση συζήτησης.
Ερ: Παρεμπιπτόντως, με το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο δήμος σε τι κατάσταση βρίσκεται;
Απ: Παρά τις προσπάθειες αυτούς τους 10 μήνες, η κατάσταση στην καθαριότητα στο Χαλάνδρι δεν είναι καλή εξαιτίας του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού που διαθέτουμε. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα - μαμούθ με την αγορά καινούργιων κάδων και απορριμματοφόρων, τους οποίος θα έχουμε στο τέλος του έτους.
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχουμε εκπονήσει -και θα το φέρουμε σε λίγες ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο- ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης με μια καινούργια φιλοσοφία. Δίνει έμφαση στην ανακύκλωση με τον διαχωρισμό στην πηγή, την κομποστοποίηση και στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Προϋπόθεση βέβαια για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. Έχουμε τις προτάσεις προς την κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα και αναμένουμε την απάντηση.
«Ζητούμε προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου»
Ερ: Ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τι αιτήματα έχετε προς την κεντρική διοίκηση;
Απ: Δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσει κεφάλι η Αυτοδιοίκηση όσο παραμένει το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, το οποίο στραγγαλίζει τους δήμους από αρμοδιότητες, προσωπικό και πόρους. Υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα που είναι οι προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν πληρώνονται από την κυβέρνηση, αλλά από τους πολίτες, άρα δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Αν ένας δήμος έχει τη δυνατότητα, μέσω των δημοτών του, να πληρώσει για να υπάρχει προσωπικό, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να στερείς αυτή τη δυνατότητα από τους δημότες σου.
Ερ: Με το θέμα της μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από τον χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο υπάρχει κάποια εξέλιξη;
Απ: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια για να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι εντός της Αττικής για να γίνει η μετεγκατάσταση. Ταυτόχρονα θα γίνει συνδυασμός με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και κινήτρων που να εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση σε νέες περιοχές. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα 35-40 ετών. Είναι μια αφόρητη κατάσταση πρώτα απ' όλα για τους ίδιους του ΡΟΜΑ αλλά και για τους περιοίκους και τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Ερ: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την υπόλοιπη θητεία σας;
Απ: Υπάρχουν 6-7 πολύ μεγάλα θέματα της πόλης, τα οποία έχουμε δρομολογήσει και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε. Είναι το ζήτημα της καθαριότητας και ειδικότερα της χωροθέτησης αμαξοστασίου και ανακύκλωσης. Επίσης, η στέγαση των υπηρεσιών του δήμου, καθώς το Χαλάνδρι δεν έχει δικό του κτίριο ούτε για δημαρχείο, ούτε για πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να καταβάλουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα για ενοίκια. Ακόμα, η ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη», 1000 στρεμμάτων, 9 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας με πάρα πολλά προβλήματα για τους κατοίκους του. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα πάγια ζητήματα που αφορούν στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, των σχολείων, των παιδικών χαρών, των οδοστρωμάτων κ.λπ.
Πέραν αυτών, επειδή εκτός από δημότες του Χαλανδρίου είμαστε και πολίτες του κόσμου, έχουμε αναπτύξει σχέσεις με άλλες πόλεις στον κόσμο. Την περασμένη Τετάρτη κάναμε την αδελφοποίηση με την παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς, ενώ σκοπεύουμε να επαναδελφοποιηθούμε με την πόλη Καλημέρα της Κάτω Ιταλίας. Προχωρήσαμε τη συνεργασία με την πόλη Χαρπίντ της Κίνας, η οποία έχει πληθυσμό όσο και η Ελλάδα, ενώ αντιπροσωπεία του δήμου Χαλανδρίου επισκέφθηκε το, πολιορκημένο από τους τζιχαντιστές, Κομπάνι.