Δούρου: «Κάνουμε πράξη το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων»
Συγκεκριμένα, ενόψει της συνεδρίασης, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης: "2η Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) Αττικής" (αρ. 35 του ν. 4042/2012 – ΦΕΚ 24/τ.Α’/13-02-2013)».
Στο άρθρο της στη σημερινή «Αυγή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Κάνουμε πράξη την υπόσχεση για νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», η περιφερειάρχης Αττικής τονίζει μεταξύ άλλων ότι η περιφερειακή αρχή, κάνοντας «πράξη τις δεσμεύσεις της» για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, προωθεί «μέσα από ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες» ένα νέο μοντέλο «με δημόσιο χαρακτήρα, οικολογικά και οικονομικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο, πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πρότυπο και την εθνική νομοθεσία. Ένα μοντέλο αντάξιο της Αττικής και των πολιτών της». Το μοντέλο αυτό, σημειώνει, βάζει τέλος στο «πεπερασμένο, απαράδεκτο με όρους περιβαλλοντικούς και δημόσιας υγείας» μοντέλο, καθώς και «οικονομικά επώδυνο εξαιτίας των προστίμων που επιβάλλει στη χώρα μας το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία».
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αφού αναφέρεται συνοπτικά στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων που είχε θέσει με την αποστολή επιστολής της προς τους 66 δήμους της Αττικής, τον Οκτώβριο του 2014, δηλαδή στην κατάργηση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, την προώθηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης και τη δρομολόγηση αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ, παρατηρεί ότι το προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, «είναι απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή (την οδηγία – πλαίσιο 2008/98) και την εθνική νομοθεσία (ν. 4042/12), καθώς και με τις κατευθυντήριες αρχές του νέου ΕΣΔΑ».
Το Σχέδιο «θέτει τα θεμέλια μιας πραγματικά νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία για να υλοποιηθεί πλήρως, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των δήμων και των πολιτών», γράφει η κα Δούρου, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα και παράλληλα προϋπόθεση για την επιτυχία της νέας φιλοσοφίας είναι τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης γιατί έτσι διασφαλίζεται τόσο η υλοποίηση της "ανάστροφης πυραμίδας" (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κ.ά.) όσο και η κοινωνική αποδοχή και ο έλεγχος του νέου μοντέλου».
Αφού υπογραμμίζει τη δυσκολία αλλά και την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, η περιφερειάρχης Αττικής κλείνει την παρέμβασή της παρατηρώντας τη δυνατότητα ανάδειξης σήμερα της διαχείρισης των απορριμμάτων «σε ισχυρό χαρτί ανάπτυξης, με δημιουργία απασχόλησης, βάζοντας τέλος στις πρακτικές του παρελθόντος».