Πατούλης: «Χωρίς τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη»
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τη σημασία να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καλό των πολιτών και του τόπου τους. «Αν δεν υπάρξει τοπική ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί ποτέ ο στόχος για εθνική ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της απασχόλησης στους νέους τόνισε πως βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση στην αγορά εργασίας έναντι των μελών του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς δυσκολότερα εξέρχονται από το καθεστώς της ανεργίας, ενώ παράλληλα ευκολότερα εισέρχονται σε αυτό, καθώς:
Οι επιχειρήσεις συχνά διστάζουν να προσλάβουν εργαζομένους με μικρή προϋπηρεσία και να επενδύσουν σε αυτούς.
Σε πολλές χώρες, η αγορά εργασίας είναι ρυθμισμένη για να προστατεύει τους παλαιούς ήδη απασχολούμενους - ανθρώπους με μόνιμες και υψηλών αποδοχών συμβάσεις που προστατεύονται από ισχυρούς εργατικούς νόμους. Το παράπλευρο αποτέλεσμα είναι ότι οι νέοι εγκλωβίζονται σε προσωρινές συμβάσεις χαμηλών αποδοχών και απολύονται πρώτοι σε περιόδους κρίσης.
Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως, μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της ανεργίας, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους νέους, είναι το γεγονός ότι μερικά από τα καλύτερα «μυαλά» της χώρας μας φεύγουν στο εξωτερικό, σε μία προσπάθεια αναζήτησης καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών.
Σκιαγραφώντας τη θλιβερή εικόνα σχετικά με την ανεργία στους νέους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικαλέστηκε τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, τον Μάιο του 2016, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν στην Ελλάδα, αγγίζοντας το 50,4% αλλά και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, βάσει των οποίων πάνω από 50.000 άνθρωποι προστέθηκαν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ τον Αύγουστο του 2016, σε σχέση με τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 896.562 άτομα τον Αύγουστο από 846.000 που ήταν τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, για τους νέους 15-19 ετών αυτοί ανέρχονται σε 6.813 άτομα, οι νέοι 19-24 σε 62.129 και οι νέοι 25-29 ετών σε 121.626. Το ποσοστό των νέων ανέργων έως 29 ετών, ανέρχεται στο 20% επί του συνολικού αριθμού των ανέργων.
Σχετικά με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος επισήμανε ότι δομούνται σε δύο πυλώνες:
στην επιδότηση των επιχειρήσεων που θα προσλαμβάνουν ανέργους
στην επιχορήγηση των ανέργων για τη δημιουργία των δικών τους μικρών αλλά καινοτόμων επιχειρήσεων.
Ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των δράσεων αυτών, όρισε στην ομιλία του τις εξής:
«Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων απαιτεί συνεργασίες και συναίνεση όλων εμπλεκόμενων Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και των λοιπών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο κατακερματισμός των αρμόδιων φορέων σε θέματα σχεδιασμού, οργάνωσης, συντονισμού, και εφαρμογής των διαδικασιών υλοποίησης (Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ, κοινωνικοί εταίροι, φορείς κατάρτισης κλπ). Επί μονίμου βάσεων απουσιάζει η Αυτοδιοίκηση, που μόνο λόγω της αρχής της εγγύτητας, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των δράσεων αυτών.
Συνεπώς η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι απούσα ή να βρίσκεται στο περιθώριο από το σχεδιασμό και τον εν γένει προσδιορισμό των σχετικών δράσεων, καθώς – πέραν των ανωτέρω - οι Δήμοι στην Ελλάδα αποτελούν διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό των δράσεων με σκοπό την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.
Στο συνέδριο εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και οικοδεσπότης Ν. Σαράντης, ο Πρόεδρος της ΠΕΤΑ και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος, πολλοί Δήμαρχοι και φορείς της Αυτοδιοίκησης από το Εξωτερικό, όπως διαβάζουμε στο aftodiikisi.gr.