Βουλή LIVE BLOG: Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα -  Άρχισε η ψηφοφορία

Το λόγο έλαβαν πρώτα οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ξεκινώντας από το γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Δείτε LIVE εικόνα:

Ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ η αυλαία της τριήμερης συζήτησης έπεσε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr:

22:24
Νεφέλη Σκαρλίδου

Καταψηφίσθηκε με 158 ψήφους η πρόταση μομφής.

Ψήφισαν 291 Βουλευτές

Υπέρ ψήφισαν 133 βουλευτές

Κατά ψήφισαν 158

Παρών: Κανένας

22:21
Νεφέλη Σκαρλίδου

ΤΩΡΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα

21:21
Θωμάς Μόσχος

ΤΩΡΑ: Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία

21:21
Θωμάς Μόσχος

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής σημειώθηκε ρεκόρ χρόνου για πρόταση δυσπιστίας (είτε κατά υπουργού είτε κατά κυβερνήσεως).

21:21
Θωμάς Μόσχος

Αιτήθηκε το λόγο επί προσωπικού η κ. Γεννηματά, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής το αρνήθηκε.

21:19
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Προφανώς και η πρόταση αυτή θα καταψηφιστεί. Προφανώς όλοι οι υπουργοί και εγώ πρώτος, στηρίζω τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

21:04
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεγάλη επιτυχία της χώρας ότι μετέτρεψε σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική.

21:01
Θωμάς Μόσχος

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας επί κυβερνήσεώς του δεν πρόσθεσε ούτε μία κλίνη στο ΕΣΥ. Ο κ. Πολάκης διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας πως ο πρωθυπουργός ψεύδεται.

20:56
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας. Αχνοφαίνεται όμως στο βάθος του τούνελ η ελπίδα. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια. Έχουμε ήδη δρομολογήσει το σχέδιο για τον ταχύτατο εμβολιασμό όλων, ξεκινώντας με τις ευπαθείς ομάδες.

20:52
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η χώρα μας τα κατάφερε πολύ καλύτερα αυτή τη χρονιά στον τουρισμό. Δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό έφερε έξαρση στα κρούσματα.

20:51
Θωμάς Μόσχος

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποκριτή τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας πως «οι διαγραφές δανείων σε τράπεζες, έγιναν το 2016, το 2017 και το 2018. Κύριε Τσίπρα, τον Δεκέμβριο του 2014 η αποτίμηση του ΤΧΣ στις τράπεζες ήταν 11 δισεκατομμύρια. Τον Ιούνιο του 2019 η αποτίμηση ήταν λίγο πιο πάνω από το 1 δισεκατομμύριο. Να είστε πιο προσεκτικός όταν αναφέρεστε στις τράπεζες».

20:41
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο περί επαναγοράς της πρώτης κατοικίας, έχει τεράστια σημασία. Δεν θα εκδιωχθούν με το νομοσχέδιό μας οι πολίτες. Γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να το μισθώνουν το σπίτι τους και θα μπορούν να το επαναγοράσουν».

20:35
Θωμάς Μόσχος

Εξαπέλυσε πυρά και κατά της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να σας προβληματίζει το γεγονός ότι επτά στους δέκα ψηφοφόροι του κόμματός σας έχουν θετική γνώμη για την κυβέρνηση και τις κεντρικές της πολιτικές επιλογές».

20:35
Θωμάς Μόσχος

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο Πτωχευτικός Κώδικας είναι ένα νομοσχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας, νομοσχέδιο τομή και σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση».

Και υπογράμμισε πως «ο νόμος Κατσέλη είχε σημαντικότατες αδυναμίες. Κρύφτηκαν πίσω από τις ρυθμίσεις του πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές».

20:28
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το εμβόλιο για τον Covid αργά ή γρηγορα θα βρεθεί. Δυστυχώς η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη.

20:19
Θωμάς Μόσχος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις αναφορές σας στο νόμο Κατσέλη κύριε Τσίπρα. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να ανατρέξουν στα πρακτικά. Θυμάστε τι είχατε κάνει; Τον είχατε καταψηφίσει.

20:17
Θωμάς Μόσχος

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για "διχασμό και παραπλάνηση".

20:12
Θωμάς Μόσχος

Στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

19:58
Θωμάς Μόσχος

Χρήστος Σταϊκούρας

Κύριε Τσίπρα, το πεδίο της οικονομίας δεν το έχετε. Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο γι' αυτήν.

19:46
Θωμάς Μόσχος

Χρήστος Σταϊκούρας

Μάλλον η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί κατά του κ. Τσακαλώτου.

19:41
Θωμάς Μόσχος

Χρήστος Σταϊκούρας

Η πρόταση που έχετε καταθέσει δεν έχει καμία αναφορά στην προστασία της Πρώτης Κατοικίας. Δεν είναι τυχαίο, διότι εσείς κύριε Τσίπρα νομοθετήσατε για πρώτη φορα στην Ελλάδα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

19:38
Θωμάς Μόσχος

Χρήστος Σταϊκούρας

Απέδειξα με στοιχεία ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι άκαιρη, άστοχη και υποκριτική. Αποδεικνύετε για ακόμα μία φορά ότι έχετε έλλειψη ευθύνης.

19:30
Θωμάς Μόσχος

Στο βήμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

19:28
Θωμάς Μόσχος

Τσίπρας

Κύριε Μητσοτάκη, απαντήστε στους γονείς που πήραν ένα δάνειο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τελικά θα καταλήξουν αυτοί και τα παιδιά τους να δουλεύουν μπας και σώσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους από την τράπεζα.

19:20
Θωμάς Μόσχος

Τσίπρας: Ποινικοποιείτε τη φτώχεια

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, «καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα. Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε. Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν. Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία». Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι, ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης. Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».