ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η «ΜΑΧΗ» ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ NEWSBOMB.GR

LIVE BLOG: Ποιοι δήμοι πάνε σε 2η Κυριακή - Tα ρεκόρ και οι ανατροπές

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Οι δήμαρχοι με τα ρεκόρ και οι 86 που θα πρέπει να περιμένουν έως την άλλη Κυριακή
ypes

Τέλος στην αγωνία για 246 δήμους σε όλη τη χώρα με την ολοκλήρωση του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντίθετα παρατείνεται για 86 δήμους, οι οποίοι θα χρειαστεί να περιμένουν έως την ερχόμενη Κυριακή.

Πέντε υποψήφιοι δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους να πιάσουν το όριο του 43%.

Πρόκειται για τους υποψηφίους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος έλαβε 42,92%, Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη με 42,88%, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη με 42,85%, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο με 42,84% και Τυρνάβου Αθανάσιο Αμάρι Σάμερ που έλαβε ποσοστό 42,68%.

Αντίθετα νέος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκλέχθηκε οριακά χθες με 43,17% ο Στέφανος Χαράλαμπος Πενηντάρχου Πουλημένος.

Τα ρεκόρ των δημάρχων Γλυφάδας και Περιστερίου

Στην Αττική το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου με το σαρωτικό 83,75%, που αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ καθώς στις εκλογές του 2019 έλαβε 79,01%, ενώ πρωτοεκλεχθηκε το 2014 με 62,93%.

Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πετυχε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με 80,55%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποτελώντας ίσως μοναδικό φαινόμενο για τα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Χθες έλαβε 77,98%, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί για έκτη συνεχόμενη θητεία και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην 21χρονη ιστορία του ως δήμαρχος. Εξελέγη δήμαρχος Περιστερίου για πρώτη φορά το 2002, επικρατώντας οριακά του αντιπάλου του στον β’ γύρο.

Το 2006 επανεκλέχθηκε από την α’ Κυριακή, με 47%, το 2010 για τρίτη φορά με ποσοστό 66%, κατακτώντας την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο. Το 2014 κατάφερε έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο με ποσοστό 62%, ενώ το 2019 ανέβασε περαιτέρω την εκλογική του δύναμη στο 74,18%.

13:02
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σπίρτζης: Να απολογηθούν όσοι στήριξαν τη λογική η εκλογή προέδρου να γίνει πριν το συνέδριο

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε στο Action24, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το ότι δεν έγινε συνέδριο και πήγαμε άρον-άρον σε μια εκλογή προέδρου, που πρέπει να απολογηθούν αυτοί που στήριξαν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη λογική, νομίζω ότι έχει δείξει τα αποτελέσματά της».

Ο κ. Σπίρτζης συνέχισε τονίζοντας πως «αυτό συνεπάγεται ότι, όταν ένας χώρος, ένα κόμμα δεν σέβεται τις πολιτικές διαδικασίες του και ενεργεί διαδικαστικά και οργανωτικά κατά το δοκούν ανάλογα με τη σκοπιμότητα που έχει ο καθένας, οδηγούμαστε σε άλλου είδους αποτελέσματα».

12:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Από που θα βρυν τα λεφτά οι δήμοι για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους

12:19
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σε 11 δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξελέγησαν δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή

Στους 11 φθάνουν οι δήμαρχοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σε άλλους οκτώ δήμους, θα στηθούν και πάλι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή για την ανάδειξη δημάρχων στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ειδικότερα, οι δήμαρχοι που εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι οι εξής:

Στην Αχαΐα

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος επανεξελέγη δήμαρχος Καλαβρύτων, με ποσοστό 71,20%

Ο Θεόδωρος Μπαρής επανεξελέγη δήμαρχος Ερυμάνθου, με ποσοστό 55,01%

Στην Αιτωλοακαρνανία

Ο Γιώργος Παπαναστασίου επανεξελέγη δήμαρχος Αγρινίου, λαμβάνοντας ποσοστό 49,02%

Ο Βασίλης Γκίζας επανεξελέγη δήμαρχος Ναυπακτίας, με ποσοστό 48,82%

Ο Αθανάσιος Τορουνίδης εξελέγη νέος δήμαρχος Αμφιλοχίας, λαμβάνοντας ποσοστό 56,37%

Ο Σπυρίδων Κωνσταντάρας επανεξελέγη δήμαρχος Θέρμου, με ποσοστό 56,26%

Ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης επανεξελέγη δήμαρχος Ξηρομέρου, λαμβάνοντας ποσοστό 62,72%

Στην Ηλεία

Ο Αριστείδης Παναγιωτόπουλος εξελέγη νέος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, με ποσοστό 49,72%

Ο Ιωάννης Λέντζας επανεξελέγη δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, λαμβάνοντας ποσοστό 69,15%

Ο Αλέξιος Καστρινός εξελέγη νέος δήμαρχος Πηνειού, με ποσοστό 50,16%

Ο Διονύσιος Μπαλιούκος επανεξελέγη δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με ποσοστό 55,18%

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών για την ανάδειξη νέων δημάρχων θα πραγματοποιηθεί στους παρακάτω δήμους:

Στην Αχαΐα

Στον Δήμο Πατρέων, θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που έλαβε ποσοστό 39,95% και ο Κώστας Σβόλης, που συγκέντρωσε το 25,57% των ψήφων.

Στον Δήμο Αιγιαλείας, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο είναι ο Χρήστος Γούτος, που έλαβε το 37,20% των ψήφων και ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, που έλαβε ποσοστό 35,23%.

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, θα αναμετρηθούν ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, που έλαβε ποσοστό 42,92% και ο σημερινός δήμαρχος, Σπυρίδων Μυλωνάς, που συγκέντρωσε το 38,90% των ψήφων.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στον Δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο είναι ο νυν δήμαρχος, Κώστας Λύρος, που έλαβε το 30,27% των ψήφων και ο Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, που έλαβε ποσοστό 14,48%.

Στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, θα αναμετρηθούν ο σημερινός δήμαρχος, Θεόδωρος-Γεώργιος Αποστολάκης, που συγκέντρωσε ποσοστό 41,69% και ο Αθανάσιος Κασόλας, που συγκέντρωσε το 29,59% των ψήφων.

Στην Ηλεία

Στον Δήμο Πύργου, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο είναι ο νυν δήμαρχος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που έλαβε το 32,78% των ψήφων και ο Ευστάθιος Καννής, που έλαβε ποσοστό 30,90%.

Στον Δήμο Ήλιδας, θα αναμετρηθούν ο σημερινός δήμαρχος, Ιωάννης Λυμπέρης, που συγκέντρωσε ποσοστό 36,59% και ο τέως δήμαρχος, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που συγκέντρωσε το 27,14% των ψήφων.

Στον Δήμο Ζαχάρως, οι δύο υποψήφιοι που πάνε στον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, που έλαβε το 38,51% των ψήφων και ο Αναστάσιος Κάπος, που έλαβε ποσοστό 31,28%.

12:18
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ανατροπή στις Σέρρες - Δήμαρχος η Βαρβάρα Μητλιάγκα με 37 ψήφους διαφορά

Ανατροπή στην… ανατροπή με τα αποτελέσματα εκλογών στις Σέρρες! Εκεί που φαινόταν ότι ο Αλέξανδρος Χρυσάφης θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του, με μόλις 37 ψήφους διαφορά, εν τέλει η Βαρβάρα Μητλιάγκα τον προσπέρασε και είναι αυτή η νέα δήμαρχος Σερρών, αλλά με την ίδια διαφορά σε ψήφους!

Συγκεκριμένα, η κ. Μητλιάγκα πήρε 17.030 ψήφους και ποσοστό 47,85% ενώ ο κ. Χρυσάφης σταμάτησε στις 16.993 ψήφους και σε ποσοστό 47,75%.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η οριστικοποίηση του αποτελέσματος να έρθει μετά από πιθανή προσφυγή σε εκλογοδικείο, αφού η διαφορά είναι πολύ οριακά και αν υπάρξουν άκυρα ψηφοδέλτια μπορεί να ανατρέψουν εκ νέου τις ισορροπίες.

Για την ώρα, πάντως, στο 100% της ενσωμάτωσης σύμφωνα με την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τα αποτελέσματα εκλογών, οι Σέρρες έχουν νέα γυναίκα Δήμαρχο, τη Βαρβάρα Μητλιάγκα.

12:03
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Θεσσαλονίκη: Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι οι δύο συλληφθέντες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς κατηγορούνται ότι παρέδωσαν από ένα ψηφοδέλτιο σε εκλογείς που προσέρχονταν να ψηφίσουν, χθες το πρωί, έξω από εκλογικό κέντρο της Τριανδρίας.

Πρόκειται για 59χρονο, εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο, κι έναν 62χρονο, οι οποίοι κατήλθαν στις δημοτικές εκλογές με τον ίδιο συνδυασμό. Αμφότεροι έγιναν αντιληπτοί από εκλογικούς αντιπροσώπους άλλου συνδυασμού και ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία.

Η καταγγελία για τον δεύτερο ανέφερε, μάλιστα, ότι προτού παραδώσει το ψηφοδέλτιο έβαλε έναν σταυρό.

Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, αρνούνται την κατηγορία και προανακριτικά φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι παρέδωσαν το ψηφοδέλτιο (ένα ο καθένας) σε γνωστά τους άτομα, όταν εκείνοι τους πλησίασαν και τους το ζήτησαν. Ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος -κατά πληροφορίες- απολογήθηκε ότι επρόκειτο για ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας.

11:43
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η Βαρβάρα Μητλιάγκα δήμαρχος στον δήμο Σερρών

Η δικηγόρος Βαρβάρα Μητλιάγκα είναι η δήμαρχος που αποκτά ο δήμος Σερρών, μετά τη νίκη που πέτυχε στις χθεσινές αυτοδιοικητικές αλλαγές καταφέρνοντας να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο απέναντι στον εν ενεργεία δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Η κ. Μητλιάγκα, που είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών, κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητη. Το 2019 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ήταν μέλος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Σερρών.

Να σημειωθεί πως και ο πατέρας της νεοεκλεγείσας δημάρχου Σερρών, ο Ζήσης Μητλιάγκας, είχε επίσης εκλεγεί δήμαρχος για δυο θητείες (1990-1994 και 1998-2002).

11:27
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Από υπουργός έγινε Δήμαρχος ο Χρήστος Αηδόνης

Με μακρά διαδρομή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο Χρήστος Αηδόνης αποφάσισε να κατέλθει στον «στίβο» της τοπικής αυτοδιοίκησης και… δικαιώθηκε πανηγυρικά!

Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης και σάρωσε από την πρώτη Κυριακή με 57,71%! Έτσι, μετά από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε στο παρελθόν, ο Χρήστος Αηδόνης θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια ο δήμαρχος της Παλλήνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χρήστος Αηδόνης εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015 με το ΠΑΣΟΚ. Από το 20120 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2011 ήταν υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ νωρίτερα είχε θέσεις Γραμματέα τομέων του ΠΑΣΟΚ και διευθυντή υπουργείων.

Στην προσωπική του ζωή, ο κ. Αηδόνης έχει ξεχωρίσει για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες καθώς από το 2015 όταν και αποχώρησε από την πολιτική ασχολήθηκε με τη μουσική και το 2018 παρουσίασε το πρώτο του μουσικό έργο, σε ποίηση του Βάσου Λυσαρίδη με τη συμμετοχή των Παντελή Θαλασσινού, Σταμάτη Κόκοτα, Μανώλη Μητσιά, Γιώργου Νταλάρα, Μπάμπη Τσέρτου, Γιώργου Χατζή και Κώστα Χατζηχριστοδούλου.

11:11
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γιάννης Σγουρός: Συγχαρητήρια στον κ. Χαρδαλιά για τη νίκη του

Με τη δέσμευση ότι θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον στήριξαν μέσα από τα έδρανα της αυτοδιοίκησης αλλά και με επισημάνσεις για τα υψηλά ποσοστά της αποχής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίηκηση», Γιάννης Σγουρός, σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ, εύχεται στον εκλεγέντα περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, καλή επιτυχία στο νέα καθήκοντά του.

Ειδικότερα, ο κ. Σγουρός στη δήλωσή του σημειώνει:

«Συγχαρητήρια στον κ. Χαρδαλιά για τη νίκη του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο του προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Οι πολίτες σήμερα μίλησαν με την ψήφο τους. Μίλησαν όμως και με την πολύ μεγάλη αποχή τους, που στην Αττική, σε μια περιφέρεια που οι εκλογές είχαν και πάλι έντονα κομματικά χαρακτηριστικά και μηνύματα καταγράφεται σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε με την αυτοδιοικητική μας πρόταση την πλειοψηφία των πολιτών. Θα κάνουμε, όπως πάντα, την αξιολόγηση και την αυτοκριτική μας όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τους συνεργάτες μου, όλους τους υποψηφίους μας και τους συμπολίτες μας που μας στήριξαν και μας τίμησαν με την συγκινητική εμπιστοσύνη τους. Θα την ανταποδώσουμε, όπως πάντα, με την ισχυρή και τεκμηριωμένη παρουσία μας στα αυτοδιοικητικά έδρανα».

10:40
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Σαρωτική νίκη της ΝΔ σε 7 Περιφέρειες

Σαρωτική νίκη της ΝΔ σε 7 Περιφέρειες στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Με μεγαλύτερα ποσοστά και από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

10:07
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Πάτρα: Κώστας Σβόλης: «Θεωρώ ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών όλα γίνονται

«Θεωρώ ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών όλα γίνονται. Είναι στο χέρι των πολιτών και των άλλων παρατάξεων για το τι θέλουν να πράξουν. Η Πάτρα πρέπει να στείλει το μήνυμα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής της παράταξης, «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης, ο οποίος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 25,57% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών με τον Κώστα Πελετίδη, που έλαβε ποσοστό 39,95%.

Ειδικότερα, ο Κώστας Σβόλης ανέφερε στις δηλώσεις του:

«Κάναμε κάτι καλό και σωστό. Πήγαμε πολύ ψηλότερα συγκριτικά με το 2019, αφού βρεθήκαμε από την τρίτη στην δεύτερη θέση, λαμβάνοντας περίπου 12 περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρώ ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών όλα γίνονται. Είναι στο χέρι των πολιτών και των άλλων παρατάξεων για το τι θέλουν να πράξουν. Αν δηλαδή θέλουμε να συνεχίσουμε με την σημερινή δημοτική αρχή, που όπως λέμε εμείς είναι μία δημοτική αρχή της ανέχειας και της φτώχειας, ή αν θέλουμε να την αλλάξουμε.

Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε την παραλία και την καρέκλα, γιατί υπήρξε μεγάλη αποχή και να κινητοποιηθούμε όλοι. Η Πάτρα πρέπει να στείλει το μήνυμα στον δεύτερο γύρο. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας.

Μέχρι τώρα έχουμε δώσει έναν έντιμο αγώνα, χωρίς λάσπη, χωρίς ποτέ να προσβάλλουμε, χωρίς ποτέ να προκαλούμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Το κάνουμε για την πόλη που αγαπάμε».

09:49
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Σάρωσε» ο Σάκης Αρναοιύτογλου – Πήρε 1.749 ψήφους

Το δικό του «λιθαράκι» έβαλε ο Σάκης Αρναούτογολου στο ντέρμπι για τον Δήμο Θεσσαλονίκη. Ο έμπειρος προγνώστης καιρού, κατέβηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 80% έρχεται πρώτος στη δημοτική παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη με 1.749 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε τα χέρια με τον κ. Αγγελούδη, του υποψηφίου δημάρχου με τη δημοτική παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» που περνάει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Η καταμέτρηση στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί, με την ενσωμάτωση να έχει φτάσει στο 100% με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής: Ζέρβας Κωνσταντίνος 27,33%, Αγγελούδης Στυλιανός 25,74%.

09:32
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ζάκυνθος: Συνελήφθη άνδρας για κλοπή εκλογικού υλικού

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης στον δήμο Ζακύνθου σημειώθηκε νοθεία εκλογικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο 51ο εκλογικό τμήμα, στις Μαριές, στη Ζάκυνθο, ένας άνδρας μετέβη για να ψηφίσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά αντί να ρίξει στην κάλπη τον προβλεπόμενο σφραγισμένο και υπογεγραμμένο φάκελο, επιχείρησε να ρίξει εντός της κάλπης έναν λευκό φάκελο.

Η δικαστική αντιπρόσωπος αρνήθηκε στον άνδρα να ψηφίσει με τον συγκεκριμένο φάκελο και προκλήθηκε αναστάτωση με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας.

Παρά τις προσπάθειες εντοπισμού του προβλεπόμενου φακέλου αυτός δεν εντοπίστηκε και ο άνδρας συνελήφθη για κλοπή εκλογικού υλικού. Ο άνδρας υποστήριξε πως του δόθηκε απλός φάκελος για να ψηφίσει, χωρίς να είναι υπογεγραμμένος και σφραγισμένος.

09:13
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

«Μάχη» Μπακογιάννη-Δούκα για τον δήμο της Αθήνας

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος, για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους μισούς η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από σήμερα, ενώ στους άλλους μισούς θα απαιτηθεί β' γύρος την επόμενη Κυριακή.

Αναφορικά για την πόλη της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 41,35% με τον Χάρη Δούκα να ακολουθεί με ποσοστό 14,20% που σημαίνει ότι οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, 15 Οκτωβρίου.

Μπορεί το προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη από τον δεύτερο υποψήφιο να είναι μεγάλο αλλά δεν εξασφαλίζει το πολυπόθητο 43% την εκλογή του από τον πρώτο γύρο για τον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι η αποχή που κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης το βράδυ της Κυριακής έξω από το κεντρικό εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του «Αθήνα Ψηλά», αναφέρθηκε στην εβδομάδα που έρχεται και ενόψει του Β΄ γύρου των εκλογών στην Αθήνα, είπε πως θα απευθυνθεί σε όλους και σε κάθε γειτονιά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», είπε συγκεκριμένα:

«Έχω πάρα πολύ μεγάλη χαρά και πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Και θέλω απόψε να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα μας, σε όλους τους υποψηφίους του κεντρικού ψηφοδελτίου και των διαμερισμάτων. Όλοι δώσαμε την ψυχή μας, τους είμαι ευγνώμων και θέλω να ξέρουν ένα πράγμα: ότι αυτό το ταξίδι το ξεκινήσαμε μαζί και θα το τελειώσουμε μαζί και είναι ταξίδι πενταετίας.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου, αλλά πάνω απ' όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκατοντάδες εθελοντές. Αγόρια, κορίτσια, που πλαισίωσαν την προσπάθειά μας και μας έκαναν υπερήφανους.

Και βεβαίως θέλω να πω ένα πράγμα. Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη, αλλά είναι μια νίκη της Αθήνας και είναι μια νίκη όλων. Εγώ είμαι, και με την ψήφο σας θέλω να συνεχίσω να είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό και για όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και για όσους ψήφισαν κάποιον άλλον, αλλά και για εκείνους που δίστασαν να έρθουν κοντά μας».

Και κατέληξε: «Την επόμενη εβδομάδα θέλω να απευθυνθώ σε όλες και σε όλους. Κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά. Να μιλήσουμε για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της πόλης. Να μιλήσουμε για το μέλλον που έρχεται με ορμή. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ».

Λίγο αργότερα τον επισκέφτηκε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αγκάλιασε τον κ. Μπακογιάννη και δόθηκαν αμοιβαία συγχαρητήρια. «Έχουμε πέντε χρόνια να κάνουμε σπουδαία πράγματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς και προσέθεσαν και οι δύο μαζί: «Τα καλύτερα έρχονται».

Δούκας: Να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη για την πόλη μας

Από την πλευρά του, ο αντίπαλος του Κ. Μπακογιάννη, Χάρης Δούκας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να πετύχει την ανατροπή στον Β' γύρο των δημοτικών εκλογών. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», αφού αναφέρθηκε αρχικά στους συνεργάτες του, τους εθελοντές και όσους τον στήριξαν με την ψήφο τους, στη συνέχεια είπε:

«Τους ευχαριστώ που πίστεψαν στο όνειρο, που έκαναν το αδύνατο δυνατό μόλις σε δύο μήνες. Μπροστά μας έχουμε μια εβδομάδα αγώνα κι ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει με νέα, είτε μαζί, όλοι μας με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την πόλη βελτιώνοντας τη ζωή μας.

Καλώ λοιπόν όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους, ακόμη και όσους δεν ψήφισαν αυτή την Κυριακή, όλοι μαζί, ενωμένοι να δώσουμε αυτή την πολύ κρίσιμη μάχη για την πόλη μας. Θα νικήσουμε».

09:03
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Η ακτινογραφία των δημοτικών εκλογών

Σε 246 δήμους της χώρας εκλέχθηκε δήμαρχος από τον α' γύρο, ενώ σε άλλους 86 ο τοπικός άρχοντας θα προκύψει την ερχόμενη Κυριακή.

Πέντε υποψήφιοι δεν κατάφεραν για λίγες ψήφους να πιάσουν το όριο του 43% και έτσι θα χρειαστεί να αναμετρηθούν στον β' γύρο με τον δεύτερο σε εκλογική δύναμη συνυποψήφιό τους.

Πρόκειται για τους υποψηφίους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος έλαβε 42,92%, Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη με 42,88%, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη με 42,85%, Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο με 42,84% και Τυρνάβου Αθανάσιο Αμάρι Σάμερ που έλαβε ποσοστό 42,68%.

Αντίθετα νέος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκλέχθηκε οριακά χθες με 43,17% ο Στέφανος Χαράλαμπος Πενηντάρχου Πουλημένος.

Το φαινόμενο Παχατουρίδης

Στην Αττική το μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου με το σαρωτικό 83,75%, που αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ καθώς στις εκλογές του 2019 έλαβε 79,01%, ενώ πρωτοεκλεχθηκε το 2014 με 62,93%.

Δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πετυχε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με 80,55%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποτελώντας ίσως μοναδικό φαινόμενο για τα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Χθες έλαβε 77,98%, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί για έκτη συνεχόμενη θητεία και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην 21χρονη ιστορία του ως δήμαρχος. Εξελέγη δήμαρχος Περιστερίου για πρώτη φορά το 2002, επικρατώντας οριακά του αντιπάλου του στον β' γύρο.

Το 2006 επανεκλέχθηκε από την α' Κυριακή, με 47%, το 2010 για τρίτη φορά με ποσοστό 66%, κατακτώντας την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο. Το 2014 κατάφερε έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο με ποσοστό 62%, ενώ το 2019 ανέβασε περαιτέρω την εκλογική του δύναμη στο 74,18%.

Η εικόνα στους έξι μεγαλύτερους δήμους

Στον Δήμο Αθηναίων, με ποσοστό συμμετοχής μόλις στο 32,32%, ο Κώστας Μπακογιάννης πρώτευσε με 41,35% και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την άλλη Κυριακή έχοντας ως αντίπαλο τον Χάρη Δούκα που συγκέντρωσε ποσοστό 14,20%. Ακολουθούν ο Κώστας Ζαχαριάδης με 13,36%, ο Νίκος Σοφιανός με 12,88%, ο Ηλίας Κασιδιάρης με 8,33%, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης με 6,09% και η Ελένη Παπαδοπούλου με 3,80%.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 27,34% και θα αναμετρηθεί στον β' γύρο με τον Στυλιανό Αγγελούδη που έλαβε 25,74%. Ρυθμιστές για την ανάδειξη του νικητή θα είναι οι ψηφοφόροι του Σπύρου Πέγκα, ο οποίος συγκέντρωσε το 20,74% των προτιμήσεων.

Ίδιο σκηνικό και στον Δήμο Πατρέων, όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Πελετίδης πρώτευσε με 39,95% και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της χώρας στον β' γύρο απέναντι από τον Κωνσταντίνο Σβόλη που έλαβε 25,57%.

Αντίθετα, στο Ηράκλειο Κρήτης εκλέχθηκε νέος δήμαρχος από τον πρώτο γύρο ο Αλέξης Καλοκαιρινός με ποσοστό 47,15%.

Στον Δήμο Πειραιά ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης επανεκλέχθηκε για τρίτη φορά με ποσοστό 69,89%, όταν στις εκλογές του 2019 έλαβε 57,81%, ενώ το 2014 εκλέχθηκε στον β' γύρο με 55,23%.

Αλλαγή σελίδας έχουμε στον δοκιμαζόμενο από τις καταστροφικές πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων, όπου εκλέχθηκε νέος δήμαρχος ο Αθανάσιος Μαμάκος με ποσοστό 51,14%, ενώ ο απερχόμενος Απόστολος Καλογιάννης έλαβε 37,13%.

09:01
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Το απόλυτο ντέρμπι στον Άγιο Ευστράτιο - Για μια ψήφο κέρδισε ο δήμαρχος

Μια ψήφος χώρισε τους δύο υποψήφιους των δημοτικών εκλογών στον Άγιο Ευστράτιο με τον Κωνσταντίνο Σινάνη να επικρατεί έναντι της νυν δήμαρχο Μαρίας Κακαλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σινάνης πήρε 130 ψήφους και 8 έδρες και η κυρία Κακαλή 129 ψήφους και 5 έδρες.

08:35
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Μύκονος: Νικητής και νέος δήμαρχος ο Χρήστος Βερώνης

Ο Χρήστος Βερώνης είναι ο νέος δήμαρχος του νησιού των ανέμων.Η Μύκονος «άλλαξε χέρια» και την ανέλαβε ο Χρήστος Βερώνης, που είχε διατελέσει δήμαρχος στο νησί για αρκετά χρόνια, καθώς επικράτησε σε ψήφους του Κωνσταντίνου Κουκά.

Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν χωρίς απρόοπτα και τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αλλαγή στο νησί των Κυκλάδων.

Ο Χρήστος Βερώνης, μετά από δεκαετή απουσία από την ενεργό δράση, επέστρεψε στα κοινά της Μυκόνου. Ο κ. Βερώνης συγκεντρώνει το 50,86% των ψήφων, έναντι ποσοστού 34,23% του κ. Κουκά. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ανδρέας Φιορεντίνος με ποσοστό 14,91%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Βερώνης είχε συμπληρώσει 18 χρόνια θητείας στον Δήμο Μυκόνου κερδίζοντας σε πέντε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

08:15
Ευάγγελος Κιουλχατζής

Ποιοι εκλέγονται δήμαρχοι στην Κρήτη - Δεύτερη κάλπη για τρεις Δήμους

Στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι μάχες για τη δημαρχία σε τρεις δήμους στην Περιφέρεια Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:11
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Καθαρή νίκη από τον α' γύρο σε 7 περιφέρειες

Ομαλά εξελίχθηκε η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και η εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τις κάλπες των περιφερειακών εκλογών, όπως διαμορφώνονταν το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ η ενσωμάτωση έχει αγγίξει το 98,75%, η συμμετοχή καταγράφεται στο 52,40% του εκλογικού σώματος και τα άκυρα/λευκά αθροίζονται στο 6,47%.

Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέγονται περιφερειάρχες στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας ανανεώνουν τη θητεία τους οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες για την προηγούμενη τετραετία.

Αναλυτικά, η εικόνα των αποτελεσμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Ιωάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,61%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτήριος Αβραμόπουλος συγκεντρώνει το 7,98% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,16%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, πετυχαίνει την εκλογή του από τον α' γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, κατερχόμενος σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας το 78,22%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,09%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και άρα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%.

Τέλος, όσον αφορά τις περιφέρειες στις οποίες δεν θα υπάρξει β' γύρος την επόμενη Κυριακή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πετυχαίνει την εκλογή του με ποσοστό 48,32%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,90%.

Στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κριθεί τελικά η εκλογή περιφερειάρχη στην Αν. Μακεδονία & Θράκη, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου. Με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, ηγούνται της αναμέτρησης οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κόμμα της ΝΔ.

07:41
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νέος δήμαρχος Ηρακλείου ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Νέος δήμαρχος Ηρακλείου αναδείχτηκε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη».

Ο κ. Καλοκαιρινός στις δηλώσεις του συγκινημένος ανέφερε «αισθάνομαι την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι ηρακλειώτες και οι ηρακλειώτισσες και μαζί, αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτή την εμπιστοσύνη επενδύονται προσδοκίες και αυτές τις προσδοκίες θα προσπαθήσω μαζί με όλους εμάς που θα βρεθούμε στην πλειοψηφία της δημοτικής αρχής να τις υπηρετήσουμε και να τις εκπληρώσουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός, τον κάλεσε και τον συνεχάρη για τη νίκη ο Μιχάλης Καραμαλάκης επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο η πόλη μας» σημειώνοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό του Ηρακλείου, για το καλό της πόλης. Θέλω επίσης εκτός από τον δικό του αγώνα , να χαιρετήσω τον αγώνα της Μαρίας Καναβάκη και του Δημήτρη Δουλουφάκη. Όλοι μαζί θα πρέπει να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο αύριο για το Ηράκλειο».

Ο κ. Καλοκαιρινός αντάλλαξε ευχές στην Πλατεία ελευθερίας με τον εκ νέου περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ το νέο Δήμαρχο Ηρακλείου συνεχάρη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Μιλώντας σε συγκεντρωμένους έξω από το εκλογικό κέντρο που τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε « θα είμαι δήμαρχος όλων των ηρακλειωτών και δεν θα υπάρξει καμία διάκριση, άλλωστε το «Δικαίωμα στην Πόλη» είναι η παράταξη που έβαλε μπροστά τα δικαιώματα των πολιτών χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Θα πάμε όλοι μαζί» σημείωσε , συμπληρώνοντας ότι «από την επόμενη μέρα θα ξανασηκώσουμε τα μανίκια. Αυτή τη φορά για να είμαστε πανέτοιμοι έτσι ώστε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας να προχωρήσει το έργο που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος αυτός».

Ο κ. Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τους Ηρακλειώτες και της Ηρακλειώτισσες που τον στήριξαν, τους υποψήφιους της παράταξης, τους συνεργάτες του, αλλά και την οικογένειά του, μιλώντας για μια ωραία διαδρομή που θα συνεχιστεί για την επόμενη πενταετία.

07:37
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Γιώργος Τσουρουνάκης: «Βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην τελική νίκη - Θα νικήσει η Ζάκυνθος»

Την δικιά του εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, για την διεκδίκηση του Δήμου Ζακύνθου, έδωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υποψήφιος Δήμαρχος, Γιώργος Τσουρουνάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα ότι απέχουμε μόλις μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επόμενη ημέρα για το νησί μας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Τσουρουνάκη:

"Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους Ζακυνθινούς για την εμπιστοσύνη τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα ότι απέχουμε μόλις μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επόμενη ημέρα για το νησί μας.

Μία ημέρα που θα είναι η πρώτη της διαδικασίας για να επιλυθούν τα διαχρονικά προβλήματα, να αναδειχθούν τα καλά του ευλογημένου τόπου μας, να φτιάξουμε τη ζάκυνθο που αξίζει στα παιδιά μας. Τα προβλήματα του νησιού δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα.

Αν ο λαός της Ζακύνθου με τιμήσει και την επόμενη Κυριακή με τη ψήφο του, δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί. Δεν περισσεύει κανείς από την προσπάθεια να αλλάξει ο τόπος μας.

Την ερχόμενη Κυριακή έχω βαθιά την ελπίδα ότι οι Ζακυνθινοί θα μου δώσουν τη δύναμη να εφαρμόσω το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μέσα από το συνεχή μου διάλογο με την κοινωνία των πολιτών. Θέλω, συγκινημένος, να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην τελική νίκη. Θα νικήσουμε. Θα νικήσει η Ζάκυνθος".

07:34
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ο Δήμος Ικαρίας βάφτηκε «κόκκινος» από την πρώτη Κυριακή

Οι υποψήφιοι της ΝΔ είναι αυτοί που έβαψαν το μισό χάρτη της χώρας «γαλάζιος» στις περιφερειακές εκλογές, ενώ και υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές εκλέχτηκαν από τις 8 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ένας «κόκκινος», και είναι ο μοναδικός υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης που εκλέγεται από την 1η Κυριακή.

Είναι ο Φανούρης Καρούτσος, ο οποίος εκλέχτηκε Δήμαρχος Ικαρίας, συγκεντρώνοντας το 45,07%. Υπενθυμίζεται πως με το νέο εκλογικό σύστημα, το 43% αρκεί για εκλογή από τον 1ο γύρο. Έτσι μετά από 4 χρόνια, υποψήφιος του ΚΚΕ «ξαναπαίρνει» τον Δήμο.

Οι εκλογές ήταν ντέρμπι, αφού ο νυν Δήμαρχος Νίκος Καλαμπόγιας συγκέντρωσε το 42,8%. Ο Ηλίας Γαγλιάς πήρε 12,05%.

Ο Φανούρης Καρούτσος δήλωσε πως η νέα δημοτική αρχή θα παλέψει για όλο το λαό της Ικαρίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

07:19
Μελίνα Παπαγεωργίου

Νίκησε η αποχή στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας - Σε β γύρο Μπακογιάννης και Ζέρβας

Ολοκληρώθηκε ο α' γύρος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με πολλούς δήμους της χώρας να ετοιμάζονται για τον β γύρο την επόμενη Κυριακή, καθώς είτε τα ποσοστά των πρωτοπόρων είναι οριακά κοντά στο 43%, είτε οι διαφορές είναι πολύ μικρές και αρκετά χαμηλά τα ποσοστά.

Να σημειώσουμε εξάλλου πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά της αποχής, καθώς με ενσωματωμένο το 99%, η αποχή έφτασε το 47,59% στις δημοτικές εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

07:15
Μελίνα Παπαγεωργίου

Η «μάχη» του σταυρού - Ποιοι εκλέγονται σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν ολοκληρώσει τον α' γύρο τους και εν αναμονή του β΄την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη «μάχη» του σταυρού και στο ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς οι επαναλητπικές δεν θα γίνουν με σταυροδοσία.

Στον Δήμο Αθηναίων όπου θα αναμετρηθούν Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, στην τρίτη θέση είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης με 13,36% και στην τέταρτη ο Νίκος Σοφιανός με 12,88%. Ακολουθεί η παράταξη του Ηλία Κασιδιάρη με 8,33% και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης με 6,09%

Στο ψηφοδέλτιο Μπακογιάννη, με ενσωμάτωση στο 86,37%, προηγούνται σε σταυρούς ο Νίκος Αβραμίδης, ο Χρήστος Τεντόμας, ο Μανώλης Καλαμπόκας, η Αλεξία Έβερτ, ο Γιώργος Βουλγαράκης, η Κατερίνα Γκαγκάκη, ο Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Ευγένιος Κολλάτος, ο Νικόλας Βαφειάδης, ο Βασίλης Αξιώτης και η Δανάη Μιχελάκου Βορίδη.

Στο ψηφοδέλτιο Δούκα, πρώτη είναι η Ρωξάνη Μπέη και ακολουθούν ο Γιώργος Αποστολόπουλος, η Ιωάννα Γεννηματά και η Μαρία Στρατηγάκη.

Στο ψηφοδέλτιο Ζαχαριάδη, πρώτη είναι η Δέσποινα Αλεβυζάκη και ακολουθούν η Διάνα Βουτυράκου, Αννα Φιλίνη, Όλγα Μπαλαούρα και Δημήτρης Αγανίδης.

Δήμος Πειραιά

Στον Δήμο Πειραιά, με την ενσωμάτωση στο 100%, δίνουν ποσοστό 69,89% και εύκολη επικράτηση για τον Γιάννη Μώραλη.

Στη δεύτερη θέση, με 13,93% βρίσκεται ο Γιώργος Γαβρίλης, ενώ στο 11,61% βρίσκεται ο Νίκος Αμπατιέλος, στο 2,44% ο Θανάσης Διαβολάκης και στο 2,14% ο Κ. Νιζάμης.

Ωστόσο η μάχη του σταυρού συνεχίζεται στο δήμο.

Στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μώραλη, με την ενσωμάτωση στο 91,64%, προηγούνται σε σταυρούς ο Παναγιώτης Ρέππας, η Χάρις Ζηλάκου, η Νανά Γλύκα, η Ασπασία Αλιγιζάκη, η Αντωνία Καρακατσάνη, ο Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Γρηγόρης Καψοκόλης, ο Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο Δημήτρης Καρύδης, ο Δημήτρης Αράπης και ο Δημήτρης Βλαχάκος.

Στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Γαβρίλη, πρώτος είναι ο Δημήτρης Γκερλές και ακολουθούν ο Χρήστος Φωτιάδης, η Ευαγγελία Δρίτσα, ο Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Παναγιώτης Βουτυράκος.

Στο ψηφοδέλτιο του Νικόλαου Αμπατιέλου, πρώτος είναι ο Αλέξανδρος Κοτέας και ακολουθούν ο Βασίλης Οικονόμου, η Άννα Λεωτσάκου, η Ελισάβετ Ζαμπέτα και η Ιωάννα Δρίτσα.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Tα επίσημα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την ενσωμάτωση στο 97,98%, δίνουν ποσοστό 27,36% στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος θα χρειαστεί δεύτερο γύρο, καθώς στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,72% βρίσκεται ο Στυλιανός Αγγελούδης. Τρίτος με 20,75% έρχεται ο Σπύρος Πέγκας και ακολουθούν με 6,84% ο Βασίλης Τομπουλίδης, με 5,66% ο Δρόσος Τσαβλής, με 5,52% η Μαρία Κέκη, με 4,62% ο Στέργιος Καλόγηρος, με 1,95% ο Ιωάννης Κουριαννίδης και με 1,58% ο Δημήτρης Ζιαμπάζης.

Σε ότι αφορά στη μάχη του σταυρού, στο ψηφοδέλτιο Ζερβού, με την ενσωμάτωση στο 74,84, προηγούνται ο Χάρης Αηδονόπουλος, Σωκράτης Δημητριάδης, ο Σωκράτης Δημητριάδης και ο Μιχάλης Κούπκας.

Στο ψηφοδέλτιο Αγγελούδη πρώτος σε σταυρούς είναι ο Σάκης Αρναούτογλου και ακολουθούν οι Βασίλης Γάκης, Παντελής Καζαντζίδης, Σπύρος Βούγιας και Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Στο ψηφοδέλτιο Πέγκα, πρώτος είναι ο Γιάννης Μπουτάρης και ακολουθούν οι Ελένη Χρυσίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ελισάβετ Αλατσίδου και Ρία Καλφακάκου.

06:52
Μελίνα Παπαγεωργίου

Στον β γύρο θα κριθεί το αποτέλεσμα στον δήμο Χαλανδρίου

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

06:48
Μελίνα Παπαγεωργίου

Τελικά αποτελέσματα στον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης: Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις