Liveblog: Πέρασε με 176 ψήφους το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα

Με τις ψήφους βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, και παρά τις «απώλειες», μαζεύτηκαν οι ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και παρά την επίσης έντονη λαϊκή αντίδραση σε αυτό. Το καταψήφισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Διχασμός ακόμα και στα κόμματα που είχαν δηλώσει εξ΄αρχής ότι θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (πλην ΣΥΡΙΖΑ που είχε μόνο την αποχή Πολάκη), καταδείχτηκε στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 176 ψήφους υπέρ, 76 κατά, 46 αποχές και δύο παρόντες.

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού, που απάντησε και στις «βολές» του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος τού έθεσε τρία ερωτήματα σχετικά με το νομοσχέδιο και την ψηφοφορία του.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν «λάβρος» κατά της κυβέρνησης, και σε μια συγκλονιστική ομιλία, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου.

Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στη συνείδηση των βουλευτών και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία. «Καλείστε σήμερα να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου. Δεν υπάρχει καμία πίεση μέσα από την κοινωνία. Δεν είναι προτεραιότητα της κοινωνίας... Δεν υπάρχει κανένας καταναγκασμός απ’ έξω. Έρχεται σε αντίθεση με εκατομμύρια Έλληνες, πέρα και πάνω από κόμματα. Οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα απ’ όσα περιλαμβάνει το ίδιο το Νομοσχέδιο. Και για όλα αυτά, η Παράταξή μας τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε ποτέ να το έχει φέρει προς ψήφισιν... Εγώ, προφανώς, θα το καταψηφίσω! Και εξηγούμαι: O γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που συζητάμε σήμερα, δεν αποτελεί "ανθρώπινο δικαίωμα", δεν κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, δεν συνιστά μέρος του «Ευρωπαϊκού κεκτημένου», δεν συνιστά "διεθνή υποχρέωση" της χώρας! Υπάρχουν μάλιστα αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, ότι ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός! Αν μια χώρα θέλει, το κάνει. Αν δεν θέλει, δεν το κάνει. Αλλά ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να το κάνει γιατί ΔΕΝ συνιστά "ανθρώπινο δικαίωμα"».

Αποδομώντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα του εν λόγω νομοσχεδίου, ο κ. Σαμαράς εξήγησε:

«Η επιχειρηματολογία υπέρ της θέσπισής του, έχει ξεκινήσει με ένα ψέμα: Ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση "ανθρωπίνου δικαιώματος". Πράγμα που ΔΕΝ ισχύει... Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δεν πρόκειται απλώς για ένα ψέμα. Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Είναι πολύ πιο επικίνδυνο...

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ, αναμένεται να καταψηφίσουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, το κόμμα «Νίκη» και οι Σπαρτιάτες.

00:11
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας

Ακολουθεί η στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας

00:09
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ο πίνακας της ψηφοφορίας

Ακολουθεί ολόκληρος ο πίνακας της σημερινής ψηφοφορίας

00:08
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Νέα Αριστερά: Απείχαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές

Από την ψηφοφορία απείχαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ και Φερχάτ.

00:05
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Εξηγήσεις Παύλου Πολάκη για την απουσία του: Αστείος ο θόρυβος για τη δική μου στάση

Τις δικές του εξηγήσεις για την αποψινή απουσία του από την ψηφοφορία στη Βουλή έδωσε με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:

1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.

2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.

3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο.

Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας ,της δημοκρατίας ,των εργασιακών δικαιωμάτων ,της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.

4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.

5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση.

Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές».

23:51
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

107 ΝΑΙ από τους βουλευτές της ΝΔ, 31 οι αποχές και 20 τα ΟΧΙ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας 107 ήταν τα ΝΑΙ από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, 31 οι αποχές και 20 τα ΟΧΙ.

Από την κυβέρνηση απείχε ο Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Σταύρος Κελέτσης, Ιωάννης Μπούγας και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

23:48
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Άλλαξαν γνώμη και υπερψήφισαν Μαρκόπουλος – Κατσαφάδος

Σε αντίθεση με όσα ακούγονταν για αποχή ή καταψήφιση οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Κώστας Κατσαφάδος υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

23:45
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κασιμάτη ψήφισε «παρών»

Η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και υπερψήφισε κάποια άρθρα

23:42
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος επετεύχθη

«Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», ήταν η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ερωτώμενος για τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά απάντησε:
«Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του»

23:37
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Πέρασε με 176 ΝΑΙ το νομοσχέδιο

Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με ψήφους από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες.
Δεν έλειψαν βέβαια και οι απώλειες.

Ψήφισαν 254 βουλευτές

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :
- 176 ΝΑΙ
- 76 ΟΧΙ
- 2 ΠΑΡΩΝ
Οι αποχές έφτασαν τις 46.

23:34
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μόνη απουσία Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα των βουλευτών υπερψήφισαν, πλην του Παύλου Πολάκη που απουσίασε.

23:30
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αυτές είναι οι αποχές του ΠΑΣΟΚ

Οι αποχές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία ήταν:
-Ευαγγελία Λιακούλη,
-Εμμανουήλ Χνάρης,
-Αικατερίνη Καζάνη,
-Ανδρέας Πουλάς,
-Σταύρος Μιχαηλίδης,
-Παναγιώτης Παρασκευαΐδης,
-Χριστίνα Σταρακά,
-Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,
-Μπουρχάν Μπαράν,
-Απόστολος Πάνας,
-Αναστάσιος Νικολαΐδης

23:12
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, σε εξέλιξη η καταμέτρηση

22:50
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία

Στις 22.45 η συζήτηση ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσει ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.

22:46
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Άκης Σκέρτσος: Η μορφή της οικογένειας δεν αλλάζει

Κλείνοντας τη συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και στα κόμματα.

«Μάθαμε πως παρά τις διαφορές μας μπορούμε να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα», ανέφερε ο υπουργός.

Ευχαρίστησε τα κόμματα που υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, είπε «κρίμα» για το ΚΚΕ λέγοντας πως «ξέχασε τους ανθρώπους», και χαρακτήρισε «αποκαλυπτική τη συμπόρευση της Νίκης με ένα κόμμα που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για το αν συνδέεται με έναν Έλληνα εγκληματία».

«Η μεταρρύθμιση δίνει οξυγόνο σε μια μειονότητα» είπε ακόμη. «Να προχωρήσουμε ενωμένοι στις επόμενες μάχες», ευχήθηκε.

«Δεν ρωτούν το νομοθέτη οι άνθρωποι που ενώνουν τι ζωές τους. Το νομοσχέδιο αυτό δεν κατοχυρώνει μόνο την ισότητα στο γάμο, αλλά την δυνατότητα της κοινωνίας να προχωράει μπροστά και να εξελίσσεται χωρίς να ξεχνάει την παράδοσή της», είπε και τόνισε πως η μορφή της οικογένειας δεν αλλάζει.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.

22:33
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Συρεγγέλα: Αύριο κάποιοι δεν θα αισθάνονται πολίτες Β΄ κατηγορίας

Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα είπε τέλος από την πλευρά της πως «η ενότητα για εμάς παραμένει δεδομένη».

«Αύριο, η ελληνική παραδοσιακή οικογένεια θα υφίσταται, αλλά για κάποια παιδιά, μητέρες και πατέρες, θα είναι μια καλύτερη μέρα. Μια μέρα που δεν θα αισθάνονται πολίτες Β΄ κατηγορίας», κατέληξε.

22:20
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Χρηστίδης: «Υπάρχει πρόεδρος της ΝΔ 1 και πρόεδρος της ΝΔ 2 με διαφορετικές απόψεις»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης είπε πως δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο θέμα για «γονέα 1 και γονέα 2».

«Υπάρχει πρόεδρος της ΝΔ 1 και πρόεδρος της ΝΔ 2 με διαφορετικές απόψεις» είπε επικρίνοντας την ομιλία Σαμαρά.

22:12
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Μπιμπίλας: «Επιτέλους είμαστε όλοι άνθρωποι»

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας, στην τελευταία του ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θα κλείσω με μια προσωπική μου αναφορά, με μια δημόσια εξομολόγηση. Εγώ, γεννήθηκα στη δεκαετία του 50, σε μια συνηθισμένη μεσοαστική οικογένεια στο κέντρο της πόλης. Ανδρώθηκα στη 10ετία του 60. Από πολύ μικρός κατάλαβα ότι σε κάτι διέφερα από άλλους ανθρώπους. Πως το κατάλαβα; Όταν στα μουσεία, που εγώ λατρεύω την αρχαία Ελλάδα από μικρό παιδί, προσκολλιόμουν στα αγάλματα τα ανδρικά και όχι τα γυναικεία. 'Αρα κάτι με τραβούσε από τη φύση μου. Διάβαζα Καβάφη και Λαπαθιώτη και ταυτιζόμουν με αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς. Έκλαιγα κρυφά, γιατί έπρεπε να κρύψω κάτι, που ντρεπόμουν γι΄αυτό και δεν μπορούσα να το πω ούτε στους γονείς μου. Έγινα ένα εσωστρεφές, ένα μελαγχολικό παιδί που έγραφε ποιήματα. Μεγάλωσα όμως έφτιαξα ισχυρές σχέσεις, δεσμούς, σπουδαίους συντρόφους, οι οποίοι σήμερα είναι η ακριβή μου οικογένεια, μαζί με τα αδέλφια μου. Αυτά τα κρυφά δάκρυα με οδηγούν σήμερα στα 68 μου χρόνια να αγωνίζομαι για να μην κλάψουν άλλα παιδιά στο μέλλον, για να είναι ευτυχισμένα, για να μην φοβηθούν να πουν τι είναι, τι τους ελκύει, με ποιους θέλουν να ζήσουν. Επιτέλους είμαστε όλοι άνθρωποι», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά η λύση ενός ζητήματος ισότητας που εδώ και χρόνια ταλανίζει πολλούς ανθρώπους, είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει εξουσία στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου και πως εκείνος θέλει να το διαθέτει. Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν στερούνται σε τίποτα από τη δυνατότητα και ικανότητα να μεγαλώνουν παιδιά», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας.

22:06
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Σαράκης: «Δίνετε ειδικά προνόμια σε εκείνους που δεν δικαιούνται τέτοια από την φύση τους»

Ο Παύλος Σαράκης ως ειδικός αγορητής από την «Ελληνική Λύση» στην τελευταία ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Δίνετε ειδικά προνόμια σε εκείνους που δεν δικαιούνται τέτοια προνόμια από την φύση τους».

«Θα έρθουμε στην εξουσία και θα καταργήσουμε αυτόν τον επαίσχυντο νόμο», κατέληξε.

21:59
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Επίθεση Αχτσιόγλου κατά του Αντώνη Σαμαρά

Η Έφη Αχτσιόγλου ως ειδική αγορήτρια από την «Νέα Αριστερά» επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά για όσα είπε στην ομιλία του.

Και στη συνέχεια καταφέρθηκε και εναντίον της κυβέρνησης: «Είναι τα ίδια επιχειρήματα που επικαλούνται και τα ακροδεξιά κόμματα της Βουλής. Κύριοι της κυβερνώσας παράταξης είναι οι θέσεις σας. Είναι εμπνευστής και ο κ. Βορίδης και ο κ. Σαμαράς», είπε.

21:50
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αποστολάκης: Φοβάμαι πως ως κοινωνία ξεπεράσαμε την ανοχή του Θεού

Ο ειδικός αγορητής της «ΝΙΚΗΣ» Γιώργος Αποστολάκης στην δευτερολογία του πριν από την τελική ψηφοφορία ανέφερε για ακόμη μια φορά την αντίθεση του κόμματός του για το νομοσχέδιο.

Κλείνοντας τόνισε με νόημα: «Φοβάμαι πως ως κοινωνία ξεπεράσαμε την ανοχή του Θεού»

21:30
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Σοφία Ζαχαράκη: Η ουσία του νομοσχεδίου σχετίζεται με το ποιοι είμαστε και τι κράτος θέλουμε

«Η ουσία της συζήτησης για το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε να πρεσβεύουμε, τι κράτος είναι αυτό το οποίο θέλουμε. Ένα κράτος το οποίο ρίχνει φως σε κάθε πολίτη ή σκιάζει κάποιους;» τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη κατά την ομιλία της στη Βουλή.

« Δεν εφευρίσκουμε κάτι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες μορφές οικογένειας. Δυο γονείς με παιδιά που φεύγουν από τις Βρυξέλλες ως οικογένεια και προσγειώνονται στην Ελλάδα ως 4 άτομα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους….Συζητάμε για την επιστροφή νέων ανθρώπων και ζευγαριών που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τα οποία θέλουν να γυρίσουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους λέμε ότι η χώρα σέβεται τα δικαιώματα σας, και τα παιδιά σας. Δεν τα θεωρεί αόρατα.» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε επί μακρόν το νομοσχέδιο και ο χρόνος που το έφερε στη Βουλή δεν επελέγη με όρους πολιτικού συμφέροντος, καθώς σημείωσε πως για τη Ν.Δ η ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα.

«Καθημερινά και για μένα, στην εκλογική μου περιφέρεια, σε όλες τις περιοδείες που κάνω στην Ελλάδα με ρωτούν γιατί έπρεπε η ΝΔ να φέρει το νομοσχέδιο αυτό. Τους απαντώ καθαρά ότι έπρεπε και να έρθει τώρα και να το φέρουμε εμείς. Διότι την ατζέντα των δικαιωμάτων παντού στη Δύση, την έχουν στον πυρήνα της πολιτικής τους και της ιδεολογίας τους, τα κεντροδεξιά κόμματα όπως είναι η Ν.Δ. Εμείς δεν πάμε να καπηλευτούμε τα δικαιώματα όπως διαχρονικά το κάνουν κάποιοι» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Καταλήγοντας η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι αύριο που το νομοσχέδιο θα είναι νόμος του κράτους και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που θα κληθεί να κάνει πράξη την ισότητα αυτό θα γίνει άμεσα και χωρίς καμία διάκριση.

21:29
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Γεραπετρίτης: Σήμερα συμπολίτες μας καθίστανται ορατοί στο δίκαιο

«Το να αγνοεί το δίκαιο την πραγματικότητα, δεν είναι απλώς μια υπεκφυγή, είναι η μεγαλύτερη θεσμική υποκρισία που μπορεί να υπάρξει και κρατά κοινωνικές ομάδες στην αφάνεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

«Σήμερα αφανείς συμπολίτες μας, πολίτες οι οποίοι έχουν υποστεί τη διάκριση, και την έχουν νιώσει, επί δεκαετίας καθίστανται ορατοί στο δίκαιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις για τη συνταγματικότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ισότητα στο γάμο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως η επικρατούσα γνώμη θέλει την επέκταση του γάμου να είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά το Σύνταγμα αλλά είναι πρωτοβουλία του κοινού νομοθέτη. «Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πολιτική επιλογή, η οποία έρχεται ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και ψηφίζεται και γι΄αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι έρχεται από την παρούσα κυβέρνηση».

Για όσους επικαλούνται το συμφέρον των παιδιών προκειμένου να αιτιολογήσουν την άρνησή τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «πρόκειται για μια συζήτηση καθαρά υποκριτική», γιατί όταν αναγνωρίζεται ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία στο εξωτερικό, όταν υπάρχουν αυτές οι οικογένειες, τότε στην πραγματικότητα, αν το δίκαιο της Ελλάδας δεν αναγνωρίσει αυτή την κατάσταση, δημιουργεί μεγαλύτερα προσκόμματα σε εκείνους που επιθυμούν να παντρευτούν ή να έχουν παιδιά και να έρθουν στην Ελλάδα.

Απέναντι στο επιχείρημα ότι δεν υπήρχε λόγος νομοθέτησης, είτε γιατί η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται, είτε γιατί η κοινωνία, στην πλειονότητά της αντιτίθεται σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, ο ίδιος απάντησε: «Με κάθε σεβασμό, θα το πω ρητά: Ο νομοθέτης δεν είναι εδώ για να πράττει τα ευχάριστα, ούτε είναι εδώ για να πράττει εκείνα τα οποία επιβάλλει η πλειοψηφία. Είναι εδώ για να κάνει το σωστό. Δεν νομοθετούμε για τους πολλούς, αλλά νομοθετούμε για το δίκαιο και το ορθό. Γι΄αυτό και ένα τέτοιο θέμα ισότητας, δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί, ούτε καν σε δημοψήφισμα. Θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρξει ένα δημοψήφισμα, για την απαγόρευση των αμβλώσεων; Μπορούμε να συζητάμε για θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται της ισότητας, εάν υπόκεινται στη μέγγενη της ισότητας;», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Το κράτος δικαίου είναι η προστασία των ολίγων, απέναντι στην κρίση των πολλών και οι ολίγοι είναι εκείνοι που είναι ευάλωτοι. Γι΄αυτούς υπάρχει πρωτίστως το δίκαιο και γι΄αυτούς υπάρχει η Βουλή που νομοθετεί».

21:26
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αντίθετος με το νομοσχέδιο ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης

«Είναι παράλογο να παλεύεις για δικαιώματα και να μην σέβεσαι την άλλη άποψη», ανέφερε.

«Γράφτηκε ότι με βάζει ο Αντώνης Σαμαράς να καταψηφίσω, αλλά ενημερώνω πως έχουμε συνείδηση», πρόσθεσε. «Σύντομα θα κληθούμε να ψηφίσουμε όσα λένε σήμερα πως δεν πειράζονται. Δεν είμαστε στο τέλος ενός κύκλου, αλλά στην μέση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κατσανιώτη ο γάμος δεν είναι δικαίωμα, είναι επιλογή.

«Η woke ατζέντα εισάγεται βίαια στη ζωή μας», είπε. «Είμαι περήφανος που ανήκω σε αυτήν την παράταξη για να μπορώ να υπερασπίζομαι τις απόψεις μου. Μου έμαθε πως μπορώ να μιλάω ελεύθερα», τόνισε και κατέληξε πως «δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία σε τέτοια θέματα».

21:04
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Αψιμαχία στα θεωρεία της Βουλής την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς

«Σεισμό» μέχρι τα θεωρεία της Βουλής προκάλεσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού από το βήμα, προκλήθηκε ένταση στα ανατολικά θεωρεία, με αντιπαράθεση μέλους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και γνωστής ακτιβίστριας και μίας γυναίκας που βρισκόταν εκεί, όταν η πρώτη επέκρινε τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά.

Η φραστική αψιμαχία οδήγησε σε διαπληκτισμό με συνέπεια να παρέμβει ένας αστυνομικός από τη φρουρά της Βουλής ο οποίος και κάθισε ανάμεσά τους μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση.

20:40
Εμμανουήλ Χατζηγιάννης

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο

Νομοτεχνικές βελτιώσεις επί τη βάση των συστάσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Μεταξύ αυτών και νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, το οποίο προσδιορίζει τις εξουσιοδοτικές διατάξεις προς το υπουργείο Εσωτερικών, για την εφαρμογή του νόμου.

Βάσει της ανακοίνωσης του υπουργού Επικρατείας, προστίθεται εδάφιο που ορίζει ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα ρυθμιστούν τα θέματα κτήσης δημοτικότητας, στις περιπτώσεις κοινού τέκνου ομόφυλων συζύγων, τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των ομόφυλων γονέων του, παράλειψης δήλωσης, σχετικά με τον δήμο, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 15 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (σσ κτήση δημοτικότητας), σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Σχετικές ειδήσεις