LIVE BLOG: Εκλογές στις 24 Νοεμβρίου - Πέρασε η πρόταση Σπίρτζη για το «Πόθεν Έσχες»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία. Όλες οι εξελίξεις στο Newsbomb.gr.
Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι οι ψηφοφορίες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στην πιο σημαντική που διεξήχθη πριν από λίγο, «πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας και των «87» για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και -αν χρειαστεί β' γύρος- τη 1η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης (μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη) όσο και ο Παύλος Πολάκης είχαν προτείνει επίσπευση των διαδικασιών, με πρώτο γύρο εκλογών στις 3 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας πέρασε με 112 ψήφους, ενώ η πρόταση Κασσελάκη - Τζάκρη συγκέντρωσε 62. Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά.

Παράλληλα, πέρασε οριακά η πρόταση Σπίρτζη για την υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες από τους υποψήφιους με 87 υπέρ, 84 κατά

Αυτή την ώρα διεξάγονται οι άλλες ψηφοφορίες, και συγκεκριμένα αναφορικά με:

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου παραμένει τοξικό και σήμερα θα έχει ενδιαφέρον αν θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια υποχωρήσεων «για το καλό της παράταξης». Στην πραγματικότητα, κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν αυτή τη στιγμή, εντός της Κεντρικής Επιτροπής.

22:42
Κυριάκος Κουζούμης

Κασιμάτη: Κάποιοι προσπαθούν να κρατηθούν στις καρέκλες τους

«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας», δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

22:15
Κυριάκος Κουζούμης

Πολάκης: Το δικό μου Πόθεν Έσχες είναι γνωστό εδώ και χρόνια

«Επώδυνη η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, μετά το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε πως «Θα οργώσω όλη τη χώρα» και υπογράμμισε ότι «το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό εδώ και χρόνια».

21:48
Κυριάκος Κουζούμης

Αποχώρησαν τα μέλη της ΚΕ του Κασσελάκη

Οι αποχωρήσαντες είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και βγήκαν από την αίθουσα της συνεδρίασης.

«Έχασαν τις 4 ψηφοφορίες και πριν την 5η και τελευταία έφυγαν από τη συνεδρίαση για να σπάσουν την απαρτία» σχολιάζουν πηγές των «87», μετά την παραπάνω εξέλιξη.

21:29
Κυριάκος Κουζούμης

Διαμαρτύρονται οι οπαδοί του Κασσελάκη για το Πόθεν Έσχες

Ένταση επικράτησε με τους οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που αφορά στην κατάθεση του «Πόθεν Έσχες» από τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου.

21:13
Δημήτρης Δρίζος

Ανατροπή με Σπίρτζη!

Πέρασε οριακά η πρόταση Σπίρτζη για την υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες από τους υποψήφιους με 87 υπέρ, 84 κατά

21:07
Δημήτρης Δρίζος

Υπερψηφισθηκε η πρόταση Θεοχαροπουλου με μεγάλη πλειοψηφία: "Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά."

21:07
Δημήτρης Δρίζος

Καταψηφίστηκε η πρόταση Παππά για καταστατικό Συνέδριο. Το έκτακτο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου, θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο την επικύρωση των υποψηφιοτήτων.

21:03
Κυριάκος Κουζούμης

«Πέρασε» η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας - Εκλογές στις 24 Νοεμβρίου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσε στον οδικό χάρτη για την εκλογή της νέας ηγεσίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, «πέρασε» με άνετη πλειοψηφία η πρόταση που κατατέθηκε από την Πολιτική Γραμματεία.

  • Πρόταση για χρονοδιάγραμμα Πολιτικής Γραμματείας: 112
  • Πρόταση Κασσελάκη - Τζακρη: 62
  • Πρόταση Πολάκη: 9
  • Λευκά: 2

Επομένως το χρονοδιάγραμμα έχεις ως εξής:

  • Συνέδριο: 1-3 Νοεμβρίου
  • Πρώτος γύρος εκλογών: 24 Νοεμβρίου
  • Δεύτερος γύρος εκλογών: 1 Δεκεμβρίου
20:18
Κυριάκος Κουζούμης

«Βολές» Μωραΐτη προς Γεροβασίλη για την επίσκεψη Κασσελάκη στην Άρτα

Μέσω ανάρτησης στα social media ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης επιτέθηκε ειρωνικά στην Όλγα Γεροβασίλη έπειτα από ανάρτηση της ίδιας, αναφορικά με τη σημερινή επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην Άρτα, στην οποία κατάγεται και εκλέγεται η ίδια.

«Έξαλλη είμαι! Μα να έρθει στην πόλη μου και να μην είμαι εκεί να τον τρατάρω ένα κώνειο, ένα κυάνιο, μία στρυχνίνη, κάτι για το καλό… Φιλόξενοι άνθρωποι είμαστε», γράφει ο Νίκος Μωραΐτης και παραθέτει την ανάρτηση της βουλευτού.

20:09
Κυριάκος Κουζούμης

Αρχίζει η ψηφοφορία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Οι πέντε προτάσεις

Αρχίζει η κρίσιμη ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και θα τεθούν προς ψήφιση πέντε προτάσεις, που αφορούν διαδικαστικά, καταστατικά και πολιτικά θέματα.

Στην ψηφοφορία πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα ψηφίσουν και τηλεφωνικά καθώς αυτή η διαδικασία είναι συνηθισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη πρόταση αφορά τον χρόνο που θα γίνει το έκτακτο συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου. Όπως είναι γνωστό, η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει 1-3 Νοεμβρίου να γίνει το συνέδριο και 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου οι εκλογές.

Ο Παύλος Πολάκης και η πλευρά Κασσελάκη προτείνουν, τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 5 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, με δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, στις 10 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα αφορά το εάν το συνέδριο θα είναι και καταστατικό όπως πρότεινε ο Νίκος Παππας.

Η τρίτη θα αφορά ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς. Το θέμα αυτό έβαλε τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τέταρτη πρόταση αφορά την πρόταση που έθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης και με την οποία ζητά οι υποψήφιοι πρόεδροι να παρουσιάσουν το Πόθεν Έσχες.

Η πέμπτη πρόταση αφορά την σύνθεση της ΚΟΕΣ και της Επιτροπής Θέσεων.

19:35
Κυριάκος Κουζούμης

Οι 5 ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 20.00 θα γίνουν πέντε ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Για οδικό χάρτη
  • Για καταστατικό Συνέδριο
  • Για αντικαταστατική συμπεριφορά (δεν αφορά μόνο τον Στέφανο Κασσελάκη)
  • Για «Πόθεν Έσχες» των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου, κάτι που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης
  • Για εκλογή Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και επιτροπής Καταστατικού
19:21
Κυριάκος Κουζούμης

Στις 19:30 οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Θα γίνει ψηφοφορία και για την ενσωμάτωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της καταδίκης χαρακτηρισμών όπως «κουκουλοφόροι» και «πραξικόπημα».

Ψηφοφορία θα γίνει και για το να είναι το συνέδριο και καταστατικό, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα, καθώς και για τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Οι ψηφοφορίες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 19.30.

18:13
Κυριάκος Κουζούμης

Μπουλέκος: Όποιος είναι υποψήφιος πρόεδρος να καταθέσει το «Πόθεν Έσχες» του

Ζήτημα κατάθεσης του «Πόθεν Έσχες» των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Γιάννης Μπουλέκος ανάφερε, μεταξύ άλλων, πως «η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία εμβαθύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τον τελευταίο έναν χρόνο έχει απομακρυνθεί από τις πολιτικές κοινωνικές και τάξεις που θέλει να εκπροσωπήσει με ευθύνη του απερχόμενου προέδρου.

Πρέπει η επόμενη μέρα να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στο ξέφωτο της πολιτικής. Πρέπει μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό οραματικό σχέδιο το οποίο θα απαντά στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στα συλλογικά όργανα του κόμματός μας δεν υπάρχουν ούτε «κουκουλοφόροι» ούτε «πραξικοπηματίες». Αυτοί ανήκουν στην παράταξη που ανήκουν οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου όπως ο κ. Αντώναρος ο Σπηλιωτόπουλος και ο Κύρτσος.

Κουκουλοφόροι ήταν αυτοί που διαχρονικά πρόδωσαν του εκτελεσθέντες της Κοκκινιάς και της Καισαριανής και αυτοί δεν ήταν Αριστεροί. Άρα όποιος εκφραστεί έτσι για μέλη του κόμματος της Αριστεράς δεν σέβεται ούτε την ιστορία ούτε τις παραδόσεις ούτε το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης και πρέπει να ανακληθούν δημόσια από τον απερχόμενο πρόεδρο.

Επίσης Αριστερά και Αδιαφάνεια δεν μπορούν να συνοδευτούν άρα όποιος είναι υποψήφιος πρόεδρος χωρίς να έχει καταθέσει δημόσια το «Πόθεν Έσχες» του. Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα πρέπει να τον βρει ξανά στους Αγώνες για Κοινωνική Δικαιοσύνη, Λαϊκή Κυριαρχία και Εθνική Ανεξαρτησία εκφράζοντας τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου. Για να παλέψουνε ξανά για την κοινωνία των ονείρων μας».

17:02
Κυριάκος Κουζούμης

Φάμελλος: «Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα»

«Οφείλουμε να πούμε προς όλες τις πλευρές: Είμαστε και θα είμαστε όλοι και όλες εδώ», «αυτή πρέπει να είναι η συμφωνία της Κεντρικής Επιτροπής και θα υπερβούμε ακόμα και τους εαυτούς μας για να μπορέσει να γίνει αυτό πράξη», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Είπε ότι ο αγώνας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να δοθεί με έναν ρευστοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, αλλά ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, που παρακολουθούμε την απαξίωση του». Πρόσθεσε ότι «η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας». Υποστήριξε ότι «αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής, γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι». «Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική», σχολίασε. Τόνισε επίσης ότι «είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των ‘κουκουλοφόρων' και της ‘εκτροπής'».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής». Συγκεκριμένα είπε ότι «οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση». Επίσης, «ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας».

Το σημαντικότερο είναι, είπε, «ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να διατυπωθεί σήμερα ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πως «η επανεκκίνηση του κόμματός μας απαιτεί έναν ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστο, σοβαρό, δυναμικό για να τον εμπιστευτεί η κοινωνία και να μπορέσει να στηρίξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών, να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο ανατρέποντας τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη». Σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να εκφράζεται και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στις πολιτικές του πρωτοβουλίες κάθε στιγμή. Να κάνουμε επιτέλους πράξη και την Προοδευτική Συμμαχία».

Τόνισε ότι «οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια». «Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η ΚΟ υπηρέτησε με συνέπεια αυτό το στόχο για 14 μήνες», σχολίασε. Σημείωσε ότι η επιλογή ηγεσίας και μαζί ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου μας εξασφαλίζει ότι πέρα από το πρόσωπο θα υπάρχει και ομάδα. Που θα βάλει πλάτη την επόμενη ημέρα.

Ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών «πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών».

16:10
Κυριάκος Κουζούμης

Ζωή Καρκούλια: Ο Κασσελάκης να γίνει διάφανος - Να φέρει το πόθεν έσχες

Η Ζωή Καρκούλια, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στην εισήγησή της πως «Ο Στέφανος Κασσελάκης να κάνει ό,τι δεν έκανε την προηγούμενη φορά. Να γίνει διάφανος, να φέρει το πόθεν έσχες του, να μας πει ποιος είναι και τι πιστεύει, γιατί η εικόνα και τα βιντεάκια δεν αρκούν».

Ειδικότερα, η Ζωή Καρκούλια ανέφερε: «Η πολιτική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα θυμίζει δυστοπικό τοπίο. Στο εσωτερικό της χώρας ο λαός χειμάζεται - ακρίβεια, φτώχεια και διάλυση όλων των κοινωνικών δομών που υπήρχαν και συν τοις άλλοις μια χώρα που κινδυνεύει με ακρωτηριασμό στα εθνικά θέματα.

Και μέσα σε αυτόν τον χαλασμό ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει συνεχώς γεγονότα. Με τις πολιτικές του παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας; Όχι βέβαια, αλλά με την υπερπροβολή του ενός και με την στοχοποίηση των στελεχών του ως διαπλεκόμενων και τελικά με την προβολή και συνειδητοποίηση της ασυμβατότητας του Στέφανου Κασσελάκη με την αριστερά και την πολιτική.

Και μετά από δεκάδες διαλυτικά γεγονότα η ΚΕ με υψηλό αίσθημα ευθύνης πήρε μια πολιτική απόφαση και σήμερα πρέπει να φτιάξουμε τον οδικό χάρτη, να χαράξουμε την επόμενη μέρα. Άρα χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για πολιτικό διάλογο και πολιτικό πλαίσιο. Γιατί η έλλειψη πολιτικού σχεδίου μας έφερε εδώ. Άρα ο Στέφανος Κασσελάκης να κάνει ό,τι δεν έκανε την προηγούμενη φορά. Να γίνει διάφανος να φέρει το πόθεν έσχες του, να μας πει ποιος είναι και τι πιστεύει, γιατί η εικόνα και τα βιντεάκια δεν αρκούν. Και τελικά να ζητήσει συγγνώμη για τους κουκουλοφόρους και τους πραξικοπηματίες. Άλλωστε μάλλον, δεν θα θέλει αν κερδίσει να ηγείται πραξικοπηματιών. Να προσέχει μόνο τον Αντώναρο και τον Σπηλιωτόπουλο γιατί στη δική τους παράταξη υπήρχαν τέτοιοι.

15:13
Σωτήρης Σκουλούδης

Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Είμαστε και θα είμαστε όλοι και όλες εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

προχθές στο Κερατσίνι στην πορεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι σύντροφοι έρχονταν με αγωνία να με ρωτήσουν τι κάνουμε; Πως θα συνεχίσουμε; Τι θα γίνει στο κόμμα μας;

Το ίδιο ερώτημα κυριαρχεί στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ το κύμα αποστράτευσης και απογοήτευσης επεκτείνεται. Όπως και η απαξίωση του κόμματος αλλά και των ιδεών μας στην κοινωνία. Όπως εντοπίσαμε και στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή πριν από 15 ημέρες.

Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από τους λόγους που μας οδήγησαν στην κομματική και στην πολιτική ένταξη και παραμένουν αναλλοίωτοι.

Να ξεκινήσουμε από αυτά που μας ενώνουν. Οι προοδευτικές ιδέες και αξίες, τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης και δικαιοσύνης και τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι ο ένας πυλώνας και η ανάγκη της συντροφικότητας. Η υπεραξία του «μαζί», ο άλλος πυλώνας που μπορούμε να στηριχτούμε. Αυτά χρειαζόμαστε σήμερα στην ΚΕ, γιατί αυτές οι αξίες δεν έχουν εκλείψει και δεν θα εκλείψουν. Οφείλουμε στις ιδέες και στις αξίες της αριστεράς να βρούμε τη διέξοδο στο λαβύρινθο που βρισκόμαστε με όπλο τη συντροφικότητα.

Γιατί οι αξίες της αριστεράς και η συντροφικότητα αμφισβητούνται πρώτα από όλα μεταξύ μας. Μη μου πείτε ότι δεν σας τρομάζει η τοξικότητα και η ένταση στις αντιδικίες στο νέο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επώνυμα και ανώνυμα, που απέχουν παρασάγγας από τις αξίες της αριστεράς και είναι ξεκάθαρα αντιδημοκρατικές.

Η αριστερά έχει καταγραφεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας για τα υψηλά ιδανικά της, την ποιότητα και την ευγένεια των ανθρώπων της. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώσει αυτή την κοινωνική ιστορική παρακαταθήκη.

Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Αριστεράς, της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, της Κυβέρνησης που κράτησε την κοινωνία όρθια και την Ελλάδα δυνατότερη και την έβγαλε από τον κυκεώνα των μνημονίων και της χρεοκοπίας.

Και επειδή πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα οπαδισμού και απειλών, που αμφισβητούν το δημοκρατικό δικαίωμα της άποψης αλλά και την υποχρέωση της τήρησης του καταστατικού, οφείλω να πω ότι αυτές είναι νοοτροπίες και συμπεριφορές άλλων πολιτικών και κοινωνικών χώρων και δεν χωράνε στο σπίτι μας. Ούτε ο αυταρχισμός, ούτε οι κραυγές, ούτε ο στείρος θυμός.

Και οφείλω να στηλιτεύσω το χθεσινό νέο φαινόμενο, τη διαρροή προβοκατόρικων και κακόβουλων δημοσιευμάτων, με στοιχεία μέσα από τα γραφεία μας, όπως έγινε στην περίπτωση του Κώστα Ζαχαριάδη με καθαρά πολιτικά υπονοούμενα χωρίς καμία υπόσταση. Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει κανείς τη στόχευση.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, προς όλους και όλες αλλά και μεταξύ μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον οποίο αναφέρομαι, των ιδανικών και των αξιών της αριστεράς και της συμπερίληψης, είναι απαραίτητος πολιτικός φορέας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι απαραίτητος και για να ασκήσει ουσιαστική και αδέσμευτη αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και για να αποτελέσει τον πυρήνα της προοδευτικής αντεπίθεσης με στόχο μία προοδευτική Κυβέρνηση. Το κόμμα μας όμως είναι απαραίτητο και για να προστατεύει και να αναπαράγει τις αριστερές, προοδευτικές ιδέες και αξίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους -που πιστεύω ότι κανείς και καμία δεν αμφισβητεί- οφείλουμε να πούμε προς όλες τις πλευρές:

Είμαστε και θα είμαστε όλοι και όλες εδώ! Αυτή πρέπει να είναι η συμφωνία της Κεντρικής Επιτροπής. Και θα υπερβούμε ακόμα και τους εαυτούς μας για να μπορέσει να γίνει αυτό πράξη. Για να μην κάνουμε τη χάρη στο σύστημα εξουσίας και στη διαπλοκή που θέλει ένα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαλυμένο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Για να δώσουμε τις μεγάλες κοινωνικές μάχες της ποιότητας ζωής, του καλύτερου εισοδήματος, τη μάχη απέναντι στην ακρίβεια, και στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων που στηρίζει ο κος Μητσοτάκης, αλλά και της πρόσβασης στην παιδεία, στην υγεία, στο νερό και το υγιές περιβάλλον, απαιτείται ένας δυνατός, σοβαρός, αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για να δοθεί προοδευτική απάντηση στον κατήφορο του κ.Μητσοτάκη, ο χώρος των δικών μας ιδεών, που είναι ριζοσπαστικές, ισχυρά μεταρρυθμιστικές, ευρωπαϊκές, οικολογικές, δημοκρατικές, πρέπει να είναι ισχυρός.

Δεν μπορεί αυτός ο αγώνας να δοθεί με έναν ρευστοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, αλλά ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, που παρακολουθούμε την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το τελευταίο περιστατικό της μομφής σαφώς μας έχει πληγώσει. Κάναμε πολλές προσπάθειες να το αποφύγουμε. Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι:

Η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας.

Και αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής, γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική.

Όπως είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του.

Θεωρώ όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής.

Οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση.

Ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας.

Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο.

Δεν είναι μόνο ότι οι επιλογές του και η πρακτική του δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας.

Αυτό είναι το μείζον σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι οι επιλογές του πρώην προέδρου ήταν σε αντίθεση με τις αξίες της αριστεράς και με τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Οφείλουμε να διατυπώσουμε σήμερα τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να ξεπεράσουμε και τους δύσκολους μήνες που πέρασαν και το στίγμα της μομφής. Και να ξεπεράσουμε, με δημοκρατικούς όρους, την τοξικότητα που καλλιεργείται.

Η επανεκκίνηση του κόμματός μας απαιτεί έναν ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστο, σοβαρό, δυναμικό για να τον εμπιστευτεί η κοινωνία και να μπορέσει να στηρίξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών, να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο ανατρέποντας τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη.

Και αυτό πρέπει να εκφράζεται και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στις πολιτικές του πρωτοβουλίες κάθε στιγμή. Να κάνουμε επιτέλους πράξη και την Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτή η συμμαχία να περιλαμβάνει όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους της κοινωνίας και να αγκαλιάζει όλους τους ευάλωτους, όπως και τη νεολαία.

Η άποψή μου για τη διαδικασία του Συνεδρίου και των εκλογών προέδρου έχει εκφραστεί. Οφείλουμε όλες οι οργανώσεις μας να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα. Και αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό διάλογο στραμμένο στην πολιτική και με την ματιά και την σκέψη στο αύριο, που να καλεί όλο τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και όσους όσες έχουν αποτραβηχτεί και απογοητευτεί να συμμετέχουν.

Για αυτό και το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Φυσικά και οι υποψηφιότητες μπορούν να τροφοδοτήσουν επιπλέον αυτό το διάλογο, αλλά όχι μόνο αυτές. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο.

Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η ΚΟ υπηρέτησε με συνέπεια αυτό το στόχο για 14 μήνες.

Η επιλογή ηγεσίας και μαζί ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου μας εξασφαλίζει ότι πέρα από το πρόσωπο θα υπάρχει και ομάδα. Που θα βάλει πλάτη την επόμενη ημέρα. Χωρίς παρατράγουδα, χωρίς τοξικότητα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί δημοκρατικά η πολιτική συζήτηση. Θα είμαστε όλοι μαζί: χωρίς αρχηγισμούς, χωρίς ΕΓΩ, αλλά και χωρίς πολυφωνική παραφωνία, αυτό μας πλήγωσε.

Πρέπει να το διορθώσουμε τώρα, γιατί θα είμαστε αδικαιολόγητοι απέναντι στην κοινωνία αλλά και στην ιστορία της Αριστεράς.

14:52
Χριστίνα Κόντρα

Ράνια Σβίγκου: «Πρέπει να αλλάξουμε ρότα επειγόντως»

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε καθημερινή φθορά. Η ακρίβεια, η κερδοσκοπία αλλά και η απογοήτευση αυξάνονται ραγδαία. Δεν προτείνει ούτε ένα μέτρο ανακούφισης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όπως αποδείχτηκε και στη ΔΕΘ

· Αντί να δίνουμε με πειστικότητα τις δικές μας απαντήσεις, αντί να μεταφέρουμε στην κοινωνία τις εφικτές και κοινωνικά δίκαιες λύσεις που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ για το ιδιωτικό χρέος, την καλπάζουσα στεγαστική κρίση, αποδειχτήκαμε κατώτεροι των αναγκών της κοινωνίας. Αντί να οδηγούμε τις πολιτικές εξελίξεις, καταλήξαμε στο σημείο η αξιοπιστία μας να έχει λαβωθεί.

· Επειγόντως, πρέπει να αλλάξουμε ροτα.

· Όλοι και όλες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Πρέπει να κλείσουμε τη ρωγμή που ανοίχθηκε μεταξύ του κόμματος και του προοδευτικού κόσμου.

-Το οφείλουμε στον προοδευτικό κόσμο
Σε αυτό τον κόσμο που μας ανέθεσε τη βαριά ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις
Και που παρά την εικόνα μας, παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, παρά την ατέρμονη εσωστρέφειά μας, περιμένει ακόμα πολλά από εμάς
*
· Γνωρίζετε τη θέση μου που εξεφρασα επί του διαδικαστικού, στην τελευταια συνεδριαση. Ήταν όμως μια απόφαση δημοκρατική, απολύτως σύμφωνη με τις Καταστατικές μας διατάξεις. Το αποτέλεσμά της ήταν ξεκάθαρο, και οι επιπτώσεις της αυτονόητες.

· Να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα, αλλά και το μέγιστο συλλογικό πνεύμα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό μας. Να προχωρήσουμε σε έκτακτο συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ., με συντεταγμένο τρόπο, με δημοκρατία και με συλλογικές αποφάσεις. Τιμώντας τον ρόλο μας, και με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Με ενότητα και συντροφικότητα.

· Εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου.

-Πρέπει η συζήτηση να επιστρέψει στην πολιτική.

· Να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις μας, σε κάθε μέλος του κόμματος, να σκεφτεί, να συζητήσει, να πάρει θέση με βάση τα ερωτήματα και το επίδικο της σημερινής συγκυρίας.

· Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με πρωτους τους υποψηφιους προεδρους, για το πολιτικό πλαίσιο, για την επόμενη μέρα, για τους στόχους μας, για το πρόγραμμά μας.

· Μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης Να εκπληρώσουμε την εντολή που πήραμε για μαχητική, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από τη βουλή, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς, της συντήρησης, της διαπλοκής, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους αλλά ισχυρούς

· Να βάλουμε τα θεμέλια για έναν σύγχρονο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρωταγωνιστή των εξελίξεων, στην πρώτη γραμμή της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών.

· Πρέπει να σταθούμε ξανά, όπως το κάναμε σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και τον τόπο, στο ύψος των περιστάσεων

14:03
Ιωάννης Νικηφοράκης

«Μπηχτή» Γεροβασίλη σε Κασσελάκη: «Θα μπορούσε να επισκεφθεί την Άρτα άλλη ημέρα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να επισκεφθεί την Άρτα, τόπο καταγωγής της Όλγας Γεροβασίλη, ανήμερα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ορισθεί το χρονοδιάγραμμα με «φόντο» τις εσωκομματικές κάλπες.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής «απάντησε» στην πρόκληση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μία άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Στην Άρτα, εξάλλου, είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».

Δείτε εδώ τη δημοσίευση της Όλγας Γεροβασίλη.

14:01
Σωτήρης Σκουλούδης

Διαφοροποιείται ο Πολάκης από τους Κασσελακικούς

Ο Παύλος Πολάκης διαφοροποιείται από τους Κασσελακικούς ως προς τον χρόνο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι Κασσελακικοί ισχυρίζονται πως πρέπει να γίνει με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως είναι η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο κ. Πολάκης προτείνει να γίνει αργότερα.

13:59
Σωτήρης Σκουλούδης

Σημεία ομιλίας του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Κ.Ε.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφισθηκε η πρότασή μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελακης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα "μαύρα ταμεια", για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κ.Ε. ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως "κουκουλοφόροι", "πραξικοπηματίες", "εκτροπές" κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Όσον αφορά για το χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο συμφωνώ με την κεντρική εισήγηση καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track ούτε αργόσυρτες.

Για τις προϋποθέσεις έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, καταλήξαμε σε μια εισήγηση της πολιτικής γραμματείας που σωστά βάζει το θέμα ότι "η υποβολή υποψηφιότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων". Δεν πρέπει να αλλάξει ο αριθμός των υπογραφών πρέπει να μείνει 30 όπως την προηγούμενη φορά για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποιος θέλει να αποκλείσει κάποιον ή κάποια. Προς το παρόν μόνο η πλευρά Κασσελάκη έχει ζητήσει αύξηση υπογραφών σε 50. Όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας, στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα κανένας δεν ήθελε και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους υποψήφιους.

Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε αυτή η ένταση τις προηγούμενες μέρες. Κανονικά μόνοι τους οι υποψήφιοι με δική τους πρωτοβουλία θα έπρεπε να θέλουν ξεκάθαρους κανόνες. Επαναλαμβάνω όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση. Πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση. Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στην βάση. Τέλος ο στόχος οφείλει να είναι να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη για την κοινωνία κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

13:51
Ιωάννης Νικηφοράκης

Νίκος Παππάς: «Οι ηγεσίες είναι ανακλητές, το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα»

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι «πρέπει να επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μία μέθοδο που ακουμπούν στα κοινά μας κεκτημένα», μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή.

«Πρέπει επιλέξουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μία μέθοδο που ακουμπούν στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια, έξω από απολυτότητες.

Τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο και έφεραν μία συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το προσώπου του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές. Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφερειακές του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο.

Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση. Αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση.

Επιπλέον, πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό.

Οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις. Όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές», επεσήμανε ακόμη ο κ. Παππάς.

13:43
Σωτήρης Σκουλούδης

Σημεία τοποθέτησης Γ. Ραγκούση στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ

1)Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή & πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ. Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται.

2)Αντίθετα, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν.

3)Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου. Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση. Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου.

Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί. Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου.

13:40
Σωτήρης Σκουλούδης

Τι προτείνει η Θεοδώρα Τζάκρη

Η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε έκτακτο συνέδριο στις 5 και 6 Οκτωβρίου για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων και των πολιτικών θέσεων του κόμματος και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου και β' γύρο αν χρειαστεί στις 9 γιατί στις 10 είναι ο διεθνής μαραθώνιος.

13:30
Σωτήρης Σκουλούδης

Πολάκης: Στηρίζει την επίσπευση των διαδικασιών στην Κεντρική Επιτροπή

Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε πως θα στηρίξει την επίσπευση των διαδικασιών στην Κεντρική Επιτροπή, που είναι σε εξέλιξη.

Η ψηφοφορία αναμένεται κατά τις 20.00 το βράδυ.

13:26
Σωτήρης Σκουλούδης

Σύντομο χρονοδιάγραμμα ζήτησε η Τζάκρη

Ακολουθεί η ομιλία Τζάκρη:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η συνεδρίαση μας διεξάγεται στην σκιά πρωτοφανών για το κόμμα μας γεγονότων. Βλέπουμε βαθιές διαιρέσεις να ξεπηδούν στην βάση, στις Οργανώσεις Μελών, στις Νομαρχιακές Επιτροπές και να φτάνουν μέχρι την ΚΕ και την ΠΓ. Ο καθένας αντιλαμβάνεται εύκολα πως ό,τιπλειοψηφεί στην βάση, μειοψηφεί στην κορυφή και τούμπαλιν.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Το δίκιο το έχουν συνήθως οι πολλοί κι όχι οι λίγοι, το δίκιο το έχουν συνήθως οι φρέσκοι κι όχι οι έωλοι, το δίκιο το έχουν συνήθως οι ανιδιοτελείς κι όχι οι επαγγελματίες. Θεωρητικά όμως το δίκιο μπορεί να είναι ενίοτε με τους λίγους, τους παλιούς, τους ειδήμονες. Ωστόσο θα πρέπει αυτοί να αποδείξουν ότι εδώ ισχύει το ασύνηθες κι όχι απλώς να κρύβονται πίσω από τυπολατρίες και τις συγκυριακές πλειοψηφίες, που προδήλως δεν αντιστοιχούν στην αληθινή βούληση των μελών του κόμματος.

Αν δηλαδή τα πράγματα έχουν όπως φαίνονται, τότε πρόκειται για μια κρίση διάστασης βάσης και κορυφής, με χαρακτηριστικά γραφειοκρατικής παρέκκλισης που έχει έναν ρετρό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αντιγράφει συμπεριφορές και ήθη των κομμουνιστικών κομμάτων του 20ουαιώνα. Ωστόσο είμαι πρόθυμη να ακούσω τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου.

Αντ’ αυτού του διαλόγου με επιχειρήματα βλέπουμε τον δημόσιο διάλογο να κατακλύζεται από ακρότητες και τοποθετήσεις που υπονομεύουν την ενότητα. Το χειρότερο όλων είναι ότι, σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο δημόσιος διάλογος στρέφεται όχι στις πολιτικές, αλλά στα πρόσωπα, πολλά από τα οποία δαιμονοποιούνται. Κι αυτό είναι αντισυντροφικό κι άδικο ενώ φυσικά θίγει καίρια και την δημόσια εικόνα μας. Το χειρότερο είναι ότι η ανθρωποφαγία δεν εξαιρεί κανέναν ούτε καν όποιον προτείνουμε ως αντίδοτο στον κ. Μητσοτάκη. Τον οποίο οι δικοί του προστατεύουν με κάθε θυσία...

Προφανώς δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα, αν και μια σειρά λαθών έχει δημιουργήσει σχετικές παρεξηγήσεις. Ωστόσο δεν είμαστε και κόμμα ακέφαλο όπως επιδιώκει μια αποδομητική συμπεριφορά που έχει προηγηθεί απέναντι στο όποιο πρόσωπο έχει την θεσμική ιδιότητα του επικεφαλής. Μιλώ είτε γι’ αυτά που έκαναν οι 53 στον Τσίπρα είτε για τα σημερινά. Αυτά προς τα έξω δεν δείχνουν ένα κόμμα που τάχα πειραματίζεται να λειτουργήσει ως ακέφαλο, αλλά ένα κόμμα που απλώςείναι ανεγκέφαλο. Αυτό δηλαδή που λένε κι οι γραφές: “Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι.”

ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

Στο σημείο αυτό θα μου συγχωρέσετε για 2’ μια προσωπική αναφορά. Δυστυχώς βρέθηκα τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό επίκεντρο για τους λάθος λόγους και σας λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι για μένα υπήρξε ισχυρό δίλλημα γιατί ξέρω πόσο πληγώνει τους ανθρώπους μας η προσφυγή στην δικαιοσύνη για κάτι που υποτίθεται ότι άπτεται της κοινής πολιτικής μας επιδίωξης.

Διαπρύσιοι αγωνιστές κι αγωνίστριες των δικαιωμάτων, περιορίστηκαν να ακούνσιωπηλοί τον εγκαλούμενο για σεξισμό να επικαλείται ως αιτιολογικό της παραδεδεγμένης κακοποιητικής συμπεριφοράς του κάποιους λόγους ανώτερους, δημοσίου συμφέροντος. Πάντα έτσι συμβαίνει όταν καταπατώνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Παρεμβάλλονται οι αξιολογικές κρίσειςτου πράττοντος. Το έκανα, λέει, αλλά γιατί αυτή ήταν τέτοια, δείξα , πείξα! Άρα δεν πρόκειται για κάποιο καθολικό δικαίωμαστην αξιοπρέπεια εφόσον υπόκειται στην αξιολογική κρίση του πράττοντος. Αυτός θα πει εν τέλει αν είμαστε άξιοι του δικαιώματος, δεν του φτάνει το γεγονός της ανθρώπινης ιδιότητας. Αυτό προφανώς συνιστά ακύρωση του πυρήνατου βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι η αξία του ανθρώπου.

Γίνεται δε κάθε φορά με επίκληση κάποιου ανώτερου λόγου. Το έθνος, η θρησκεία, η εργατική τάξη, το δημόσιο συμφέρον κοκ Τρίχες, προφάσεις εν αμαρτίαις!

Τώρα τον ισχυρισμό του ότι περιμένει κανείς 15 έτη για να καταγγείλει ότι υπήρξα τάχα απειλή για το δημόσιο συμφέρον, με αφορμή τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραφερνάλια τους, ε αυτόν τον παραδίδω στην χλεύη όποιου διαθέτει τον κοινό νου.. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να επισημάνω ότι τον λόγο θα έχει από Δευτέρα η δικαιοσύνη.

Από την άλλη μεριά αφήνοντας την προσωπική μας συμμετοχή στο δράμα για λίγο στην άκρη και μπαίνοντας στα παπούτσια των εκατομμυρίων Ελληνωνoutsiders που περιμένουν από μας να κάνουμε το ελληνικό όνειρο που επαγγελθήκαμε κυβερνητική πολιτική και πραγματικότητα, η εικόνα μας παράγει απογοήτευση. Το συμμερίζομαι απολύτως ωστόσο θέλω να προειδοποιήσωτους απέναντι που ξεσαλώνουν ελλείψει απειλητικής αντιπολίτευσης. Τα αυταρχικά καθεστώτα της δεξιάς σε αυτή την χώρα δεν έπεσαν ποτέ από πολιτικούς τιτάνες που με τα κτυπήματα τους προκάλεσαν την κατάρρευση. Εκ των έσω κάθε φορά κατέρρεαν κάτω από την κρίση της ολιγαρχικής και επαρχιώτικα βαλκανικής φύσης τους. Κι αυτό θα συμβεί και τώρα, πράγμα που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας.

Η άθλια κατάσταση του πολιτικού υποκειμένου μας για την οποία όλοι έχουμε ευθύνες είναι πιθανό να αφορά το κόμμα που πολύ γρηγορότερα από ότι δείχνουν τα πράγματα θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, μόνο του ή με άλλους.

Ό,τι έγινε όμως έγινε, θα πει κανείς. Τι γίνεται από δω και πέρα;

Έτσι λοιπόν, αυτό που απέμεινε στην απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή είναι να αποφασίσει σωστά και να εισηγηθεί στο Συνέδριό μας κατά τρόπο που θα προωθεί τις λύσεις και δεν θα επιτείνει τα προβλήματα.

Ο οδικός χάρτης που θέλω να θέσω υπόψιν σας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και ζητώ να μπει σε ψηφοφορία.

Στον πυρήνα της σκέψης μου βρίσκεται η προσλαμβάνουσα που έχω από την βάση για την ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε ως προς την θέση του προέδρου του κόμματος.

Η βάση ζητά ταχύτητα, διαφάνεια και εγγύηση ότι δεν θα έχουμε εμείς κενό εξουσίας και πάσης φύσεως νομικής και οικονομικής εκπροσώπησης, όταν απέναντί μας όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα στέκονται με ξεκάθαρες ηγεσίες.

Πάμε λοιπόν στο χρονοδιάγραμμα:

1.

5-6 Οκτωβρίου σύγκληση έκτακτου συνεδρίου

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και

Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.

Κατά την κρίση μου δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2) Την διεξαγωγή εκλογής προέδρουκαι Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών.

Το τονίζω αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι γιατί άκουσα μόλις από τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας,, μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης.

Διότι εκ των πραγμάτων ανοίγει το κεφάλαιο ενός ευρύτερου προσυνεδριακού διαλόγου και θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα που μόλις σας κατέθεσα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ανακοινωμένου υποψηφίου προέδρου Παύλου Πολάκη όπως το διατύπωσε και εν τέλει με το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν περιλαμβάνει στη πρόταση της συμπερίληψη Καταστατικού Συνέδριου στον οδικό χάρτη.

Ο κοινός παρανομαστής και των τριών ολοκληρωμένων προτάσεων για τον οδικό χάρτη είναι η πρόνοια αποφυγής της εκ του προχείρου προσέγγισης ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως το καταστατικό΄διότι, για να λέμε αλήθειες μεταξύ μας,έχουμε ασφαλές στατιστικό δείγμα ότι όταν εμπλέκονται καταστατικές συζητήσεις σε μια συνεδριακή διαδικασία, αυτές είναι αδύνατον να χωρέσουν σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Κι ακόμη κι αν χωρέσουν δεν θα επιφέρουν το επιθυμητό και αναγκαίο για το κόμμα μας ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος που ζητώ να μπει η πρότασή μου σε ψηφοφορία είναι γιατί πρέπει το όργανο αυτό που έχει εκλεγεί από τα μέλη να αποδείξει με την ψήφο του ότι σέβεται το αίτημα των μελών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Αυτή η Κεντρική Επιτροπή θα μείνει στην ιστορία για τις πράξεις της και όχι για τις προθέσεις της.

Και οι πράξεις που της αναλογούν σήμερα συνοψίζονται στην εξής μία:

Ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Αναγνωρίζω ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βιώσαμε όλες και όλοι συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.

Αλλά τώρα που έχουν πέσει οι τόνοι σας προσκαλώ να μην αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε πρόταση ακουστεί μετά την τοποθέτησή μου με καχυποψία.

Γιατί είμαι βέβαιη ότι όλες και όλοι μας έχουμε πιο ψηλά από κάθε άλλο διακύβευμα την ενότητα και την νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΕΞΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

5-6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

ΚΑΙ

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Εμπιστεύομαι την κρίση σας

Σχετικές ειδήσεις