ΒΟΥΛΗ - Liveblog

LIVE Βουλή- Συμφωνία των Πρεσπών: Την Παρασκευή η ψηφοφορία - «Μαύρη σελίδα» στην Ιστορία μας

Συμφωνία των Πρεσπών: Συνεχής Ενημέρωση και Live εικόνα από το Newsbomb.gr - Μαύρη σελίδα για την ελληνική Ιστορία και τη Δημοκρατία - Από το πρωί στη Βουλή οι πρόθυμοι του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων δίνουν λυσσαλέα μάχη υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των επιχειρημάτων των Σκοπιανών 
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στον αριθμό - ρεκόρ των 230 αναμένεται να φθάσουν οι βουλευτές που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο κατάλογο, δεν εγγράφονται οι πρώην και νυν πολιτικοί αρχηγοί, τα μέλη της κυβέρνησης, οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 17:00 την Πέμπτη (24/01/2019) πως η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (25/01/2019) στις 14:30.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί στη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (25/01).

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί στις 14:30 της ίδιας ημέρας με την ψηφοφορία.

Η μετάθεση της ψηφοφορίας κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που ενεγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, για να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε επίσης:

Βούτσης: Τουλάχιστον 230 οι ομιλητές – Στις 14:30 την Παρασκευή η ψηφοφορία στη Βουλή

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Παρακολουθήστε στο LiveBlog όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τη Βουλή

23:53
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

Απαγγελία ποιημάτων έγινε απόψε σε αυτήν την αίθουσα. Από αύριο η Ελλάδα έχει εθνικό πένθος.Οι μόνοι που χαίρονται είναι η παρέα του κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης προσευχόταν δε να κάνει τη δουλειά του ο Τσίπρας, να φύγει από τα χέρια του η «βόμβα».

Εγώ πόνταρα ότι ο κ. Τσίπρας θα ήταν έξυπνος και θα πήγαινε σε εκλογές. Δεν ήταν. Κύριε Τσίπρα, θα είστε εσείς απέναντι στην ιστορία που μειοδοτήσατε σε βάρος της χώρας.

Ο Καμμένος που ήταν όλη μέρα μαζί με τον Τσίπρα δεν είχε αντιληφθεί τίποτα για τη ζύμωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

23:38
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΕΛ.ΑΣ.: 110 προσαγωγές, εννέα συλλήψεις για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

23:08
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο βήμα της Βουλής ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

«Ακόμα και η κυβέρνηση Ερντογάν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία που υπογράψατε κ. Τσίπρα είναι ΝΑΤΟϊκή»

22:45
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο βήμα της Βουλής τώρα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος

«Ίσως λαμβάνω τον λόγο τελευταία φορά ως πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. γιατί ήδη επεξεργάζονται το σενάριο διάλυσης των ΑΝ.ΕΛ.. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα φιμωθούμε», είπε ο κ. Καμμένος ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Και αναφερόμενος στο Νίκο Βούτση είπε: «Αυτό ήταν άκρως προσχεδιασμένο και του ξέφυγε του προέδρου της Βουλής σε συζήτηση με δημοσιογράφο».

«Έξι Εφιάλτες χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τους έχει βρει για να ξεπουλήσει το όνομα».

22:44
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας: «Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς, αλλά την Ελλάδα»

«Οι βουλευτές θα σταθούν όρθιοι, θα πράξουν αυτό που λέει η συνείδησή τους, δεν θα φοβηθούν και θα πράξουν το καθήκον τους για τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του.

22:41
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας εναντίον ΚΚΕ

«Δε θέλω να αναφερθώ στο Σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι Κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ. Ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του εμφυλίου που το ελληνικό κράτος τους στέρησε το δικαίωμα το 1983 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε στην Σλαβομακεδόνισσα Μίρκα Γκίνοβα, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στον εμφύλιο. Θα μιλήσω πολιτικά: Επικαλείται το ΚΚΕ ως βασικό λόγο να μην ψηφίσει το ΝΑΤΟ και τον αλυτρωτισμό... Ποιο όνομα θα έδινε σε αυτούς τους ανθρώπους, αν ο όρος "Μακεδονία" και μόνο είναι αλυτρωτικός;».

22:38
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Η Συμφωνία με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα

«Η Συμφωνία όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ειδικά δε στη ρηματική διακοίνωση τα πράγματα γίνονται τόσο σαφή που είναι αυταπόδεικτα. Καθώς οι γείτονες μας ρητά αναφέρουν ότι η ιθαγένεια δεν προκαταλαμβάνει την εθνοτική ένταξη των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Και δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς. Διότι, σε όλα τα διεθνή κείμενα, από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια ρητά ο όρος ιθαγένεια αποδίδεται με τον όρο nationality και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου. Και αυτό είναι λογικό καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν γενικώς αποδεκτά χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του Έθνους ή του λαού. 'Αρα λοιπόν η Συμφωνία δεν ρυθμίζει γιατί δε θα μπορούσε να ρυθμίζει θέματα που αφορούν το λαό και το έθνος. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς. Και τα θέματα της ιθαγένειας αφορούν ακριβώς τη σχέση του πολίτη με το κράτος».

22:34
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Ευάγγελο Αβέρωφ

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ, έναν από τους "πατριάρχες" της ΝΔ, όπως παρατήρησε, που το 1959 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει:«Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν».

«Αυτή η δήλωση είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Κατεδαφίζει με μια και μόνη κίνηση όλες τις αντιεπιστημονικές, πατριδοκάπηλες ανοησίες που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στην δημόσια συζήτηση», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Και σημείωσε: «Αφενός ο Αβέρωφ, με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, και αυτό είναι νομικά σημαντικό, αναγνωρίζει το προφανές: ότι δηλαδή εκτός από την ελληνική Μακεδονία υπάρχει και άλλη Μακεδονία που δεν είναι ελληνική. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν ο σχετικός προσδιορισμός. Αφετέρου αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας, με γραμματική και συντακτικό, και απαντά με σαφήνεια και σε όλους εκείνους τους υποτιθέμενους λόγιους και γλωσσολόγους που προσπαθούν να πείσουν ότι μια γλώσσα δεν είναι γλώσσα, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια αλλά και τον ορθό λόγο».

22:31
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας για τη γλώσσα

«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Έλληνες», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

22:29
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Πυρά Τσίπρα κατά Γεννηματά

«Κυρία Γεννηματά, για διαβάστε καλύτερα τη Συμφωνία της Αχρίδας που υπεγράφη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Αναφέρει ότι η επίσημη γλώσσα της Μακεδονίας και στις διεθνείς σχέσεις είναι η μακεδονική γλώσσα και σε άλλα σημεία μιλά και για Μακεδόνες. Γιατί τότε δεν αντιδράσατε; Πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο; Πού ήσασταν το 2008-2009 όταν έγινε η διαπραγμάτευση και απελευθερώθηκε το καθεστώς θεωρήσεων για τα διαβατήρια των πολιτών των Σκοπίων στον χώρο Schengen;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

22:28
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη: Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

«Στάση πολιτικής υποκρισίας», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση των κομμάτων που είχαν ευθύνη, όπως είπε, για όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και που «μετά από όλα αυτά έρχονται και λένε ότι η Συμφωνία δεν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα».

Είπε πως -εν τέλει - αν η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια.

Τόνισε ότι η άρνηση και καταψήφιση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα από το ‘90 και μετά αποτελεί πρωτοφανή αυτοακύρωση και αυτοϋπονόμευση των δικών τους πολιτικών δηλώσεων και πεπραγμένων.

«Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς..., τη φέρνουν οι "προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας" και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς "μόνιμους ιδιοκτήτες"», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία. Είπε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας. Όταν είδε, συνέχισε, πως και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

22:24
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας: Έγιναν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας

«Όταν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για "εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας" και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι Σλαβική, τότε ανακάλυψε το οξύμωρο ότι "παραχωρούμε λαό… "», είπε ο κ. Τσίπρας.

22:22
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας: «Η Ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται»

22:21
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τα πέντε σημεία του Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η παρούσα κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε:

  • Πρώτον: Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", "ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια"
  • Δεύτερον: Πετύχαμε το erga omnes - έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.
  • Τρίτον: Καταφέραμε οι γείτονες μας αναθεωρώντας το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Ανέφερε ότι ευθυγραμμίζουν το σύνταγμα τους με το Ελληνικό σύνταγμα στις σχετικές διατάξεις περί διασποράς και ότι πέραν της Συνταγματικής αναθεώρησης, στην ίδια Συμφωνία, οι γείτονες μας δεσμεύονται: να μην υποκινούν οποιεσδήποτε πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα εναντίον της χώρας μας, να μην προβαίνουν σε αλυτρωτικές δηλώσεις, να μην υιοθετούν τέτοιου είδους δηλώσεις από όποιον φέρεται να δρα για το συμφέρον τους, να σέβονται τα υφιστάμενα σύνορα. Δηλαδή, είπε, δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.
  • Τέταρτον: Καταφέραμε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα μπορεί.
  • Πέμπτον: Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο.
22:18
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών

22:16
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Νέο «ραντεβού» στο Σύνταγμα στις 12:00 την Παρασκευή (25/01)

Κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι διοργανωτές του σημερινού συλλαλητηρίου κάλεσαν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους μαθητές, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή (25/01) στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου «να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή».

Ορισμένοι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στον χώρο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές - που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος - απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κόσμο να απομονώσει πιθανούς ταραξίες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

22:11
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Επεισόδια ΤΩΡΑ στο Σύνταγμα

Επεισόδια αυτήν την ώρα έξω από τη Βουλή, στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ ΕΔΩ

22:08
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (24/1) στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ κουκουλοφόρων και διμοιρίες των ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Εγνατία και 3ης Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

22:06
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας για την εθνική γραμμή σε σχέση με το ονοματολογικό

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2007 αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή: Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Μια θέση, όπως είπε, που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως είπε, άλλα πράττει στις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα δηλώνει δημόσια. Αλλά και ο κ. Σαμαράς «που έλεγε σε συνέντευξή του αν οι γείτονες δεχθούν το erga omnes να το συζητήσουμε...».

Κατόπιν αυτών επισήμανε ότι η εθνική γραμμή είναι μια θέση που δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που συνέχισε με αυτή.

Ανέφερε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη τότε ΥΠΕΞ, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία.

Σχολίασε ότι ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα από την ίδια κυβέρνηση που το πέτυχε, αλλά και τις επόμενες, υπήρξε καταστροφικός. Διότι, όπως είπε, η ίδια η κυβέρνηση και στελέχη της με δημόσιες δηλώσεις τους, πανηγύριζαν ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο στο Βουκουρέστι και το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επανειλημμένως προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., αλλά με αυτά τα ευνοϊκά για την ίδια δεδομένα, η γειτονική χώρα, ουδέποτε είχε δεχθεί να συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων και προσερχόταν σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία και επίσης ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματός της.

22:02
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Καμμένος σε Μητσοτάκη: «Παραιτηθείτε εσύ και οι βουλευτές σου, για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του πριν από λίγη ώρα στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία οι ΑΝΕΛ επέτρεψαν να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεν υπερψήφισαν την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ τον Ιούλιο 2018, είπε «στην πρόταση μομφής του Ιουλίου, οι ΑΝ.ΕΛ. είχαμε 7 ψήφους. Η πρόταση μομφής πήρε 127 ψήφους, συνεπώς δεν είχαμε τις ψήφους για την ανατροπή της κυβέρνησης».

Ο κ. Καμμένος πρότεινε στον Κ. Μητσοτάκη να υπογράψει μαζί με άλλους 100 βουλευτές την παραίτησή του από βουλευτής «για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών», αναφέροντας, τέλος, ότι ο ίδιος έχει έτοιμη την παραίτησή του.

21:59
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στη ΝΔ για το ονοματολογικό

21:57
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά Αβραμόπουλου: «Άλλα ψήφισε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και άλλα δηλώνει δημόσια»

21:54
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ο πρωθυπουργός μιλά για το ονοματολογικό

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα "Μακεδονία", κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς».

Πρόσθεσε ότι «και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση».

«Αποκορύφωμα υπήρξε η μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 - πλην του ΚΚΕ - περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «όμως αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια».

21:51
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Τσίπρας εναντίον Σαμαρά

«Tον όρο "Μακεδονία" στην ονομασία των γειτόνων μας, δεν το αποδέχθηκε πρώτος ο κ. Κοτζιάς αλλά ο κ. Σαμαράς, ο μέγας "Μακεδονομάχος", με υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες το 1991. Κι ας λέει σήμερα ότι ήταν "άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη"», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

21:48
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις