Κυβέρνηση: Αυτό είναι το σχέδιο που παρουσιάσαμε στο Eurogroup

Η εμμονή της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων εταίρων για συνέχιση του παρόντος προγράμματος ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ουσιαστική αιτία για τη μη κατάληξη συμφωνίας στο χθεσινό (11/02/2015) Eurogroup.

Κυβέρνηση: Αυτό είναι το σχέδιο που παρουσιάσαμε στο Eurogroup
4'

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Βρυξέλλες Αποστολή: Διονυσία Προκόπη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητά είναι η λήξη του τρέχοντος προγράμματος και η σύναψη μιας συμφωνίας-«γέφυρα», μιας μεταβατικής συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων τόσο για το χρονικό «μήκος» της γέφυρας που ζητά η Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει η χώρα για όσο θα βρίσκεται στο πρόγραμμα αυτό.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τη μη καταβολή της επόμενης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ζητεί όμως την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ζήτησε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων ομολόγων κατά περίπου 10 δισ., ενώ για τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ εξέφρασε τη θέση της να διατεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυγιανθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, προς όφελος της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέμεινε επίσης στον εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μείνει σταθερό στο 1,49 του ΑΕΠ που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η Ελλάδα παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επικαλούμενη και τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν – και οι οποίες αποτελούν σημεία σύγκλισης με τους εταίρους - ήταν η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του περιουσιολογίου, η επίσπευση στην απονομή Δικαιοσύνης, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, σθεναρή υπήρξε και η υποστήριξη του σχεδίου για ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το παρουσίασε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.

Γιατί «κόπηκε» το κοινό ανακοινωθέν

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συνεδρίασε κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα έγιναν εκλογές και πρέπει όλοι να σεβαστούν την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στη νέα κυβέρνηση.
Έτσι το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την "επιτυχή ολοκλήρωση και διερεύνηση τροποποίησης" του υφιστάμενου προγράμματος, απερρίφθη έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ως προς τη λέξη τροποποίηση, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι έχει θετικό πρόσημο και διαμορφώνει "άλλο κλίμα", όμως μία τέτοια διατύπωση συνάντησε την αντίδραση του Β. Σόιμπλε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, νωρίτερα, και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν στο Newsbomb.gr ότι υπήρξαν πολλές διαρροές από τους εταίρους που δεν είχαν καμία βάση.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει τις επόμενες κινήσεις της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δήλωση Ντάισελμπλουμ, ότι υπάρχει πρόοδος και πως έχουν γίνει αρκετά βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Δεν παραβλέπουν, ωστόσο, ότι στο Eurougroup το κλίμα ήταν μετριοπαθές για τη χώρα μας, καθώς υπήρξαν διαφορετικές γραμμές μεταξύ των εταίρων.

Πιο σκληρή ήταν η στάση της Γερμανίας, με τον Σόιμπλε να ζητά «επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ολοκλήρωση και αξιολόγηση» και μετά να «προχωρήσουμε με θετική διάθεση».

Σύμμαχοι του Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν τόσο οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης - οι οποίες δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα- όσο και Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, που στις διατυπώσεις τους εξέφρασαν την άποψη ότι «αν γίνει το χατίρι της Ελλάδας, θα έχουμε πρόβλημα με τις κοινωνίες μας»

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Σήμερα, Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup.
Παράλληλα, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή