Εurogroup και ΠτΔ τα «αγκάθια» της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είναι αντιμέτωποι με δύο μεγάλες μάχες, μια στο εξωτερικό και μία στο εσωτερικό. Με «ανοικτό» το ζήτημα της υποψηφιότητας του ΠτΔ, το οικονομικό επιτελείο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να επιτύχει μια κατ’ αρχήν σύγκλιση απόψεων σε βασικά ζητήματα με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΣΚΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην πιο κρίσιμη φάση για το μέλλον του τόπου, ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καλούνται σήμερα στο Eurogroup να πείσουν τους δανειστές μας και τους υπουργούς της Ευρωζώνης για μια ενδιάμεση συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να πάρει ανάσες… αξιοπρέπειας.
Παράλληλα, αμέσως μετά το Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την αριστερή πλατφόρμα προκειμένου να καταλήξουν σε υποψήφιο για την Προεδρία τα Δημοκρατίας.
Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προκάλεσε αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρά τις προθέσεις της ηγεσίας να είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το μεγαλύτερο μέρος της Π.Γ. αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτή την πρόταση.
Η αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφραστεί σε ανύποπτο χρόνο και σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου προ δεκαημέρου.
Η χθεσινή εξέλιξη (15/02/2015) με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να ακυρώσει το προγραμματισμένο του διάγγελμα για τον υποψήφιο ΠτΔ είναι εξόχως σοβαρή για τις εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ και στο κυβερνητικό σχήμα.
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακοινώσει κάποιον υποψήφιο που δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω ρωγμές στη λειτουργία και στην εικόνα του κυβερνητικού σχήματος και για αυτούς τους λόγους επανέρχονται στο τραπέζι τα ονόματα της Ιωάννας Καρυστιάνη, του Κώστα Γαβρά, αλλά και του Μανόλη Δρεττάκη.
Άλλωστε η αριστερή πλατφόρμα δεν θέλει σε καμία περίπτωση πρόσωπο από το χώρο της Κεντροδεξιάς.
Από την άλλη μεριά μετά την τροπή που πήρε η όλη διαδικασία ουδείς δεν μπορεί να γνωρίζει πλέον και τις προθέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ είναι βέβαιον ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε διαδικασίες εσωτερικών συγκρούσεων, τουλάχιστον σε αυτό το κρίσιμο timing για τη χώρα.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
Να θυμίσουμε ότι οι χθεσινές διαβουλεύσεις που έγιναν στην Π.Γ. διήρκεσαν περίπου έξι ώρες και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό όπου θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων και το όνομα του «εκλεκτού» της κυβέρνησης για τον Προεδρικό θώκο, τα πράγματα ανετράπησαν μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Λαφαζάνη στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ωστόσο κάτι τέτοιο - προφανώς - δεν κατέστη δυνατό.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει εκφράσει εδώ και καιρό ισχυρές ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αντιπροτείνοντας - μέσω της Αριστερής Πλατφόρμας- πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως τον Μανόλη Δρεττάκη και την συγγραφέα, Ιωάννα Καρυστιάνη.
«Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Δεν το βλέπω να το ανακοινώνει σήμερα. Ρωτήστε το Μαξίμου», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης - εμφανώς ενοχλημένος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το διάγγελμα ακυρώθηκε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού - λόγω της κρισιμότητας του Eurogroup της Δευτέρας - είναι να ανακοινώσει την πρότασή του την Τρίτη (17/02/2015), στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη (18/02/2015).
Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και καμία ανατροπή και πως οι συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή (15/02/2015) στο Μαξίμου, αφορούσαν αποκλειστικά την αυριανή (16/02/2015) κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Παρόλα αυτά οι πληροφορίες επιμένουν ότι στη συνεδρίαση της Π.Γ. τα περισσότερα μέλη της τάχθηκαν κατά της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου, που μετέφερε στο όργανο ο στενότερος συνεργάτης του Τσίπρα, ο Ν. Παππάς, ο οποίος ενημέρωσε την Π.Γ. επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός την ώρα της συνεδρίασης είχε κρίσιμες τηλεφωνικές επαφές για το Eurogroup, αλλά και συναντήσεις με τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Βαρουφάκη για τον καθορισμό της ελληνικής στρατηγικής.
Ιδιαίτερα αρνητικός προς την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου ήταν ο Παν. Λαφαζάνης. Αλλά έτσι κι αλλιώς η πρόταση για τον Έλληνα Επίτροπο δεν συνάντησε υποστηρικτές στην Π.Γ.
Το τι ακριβώς θα ανακοινωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Τρίτης είναι θέμα πολυπαραγοντικό. Εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup. Αν η κυβέρνηση πετύχει θετικά αποτελέσματα, είναι προφανές ότι το ζήτημα της υποψηφιότητας για την ΠτΔ θα αντιμετωπιστεί με άλλον «αέρα» από το επιτελείο του πρωθυπουργού.
Αν οι εξελίξεις στο Eurogroup παρουσιάσουν στασιμότητα, τότε το περιβάλλον δεν θα σηκώσει περαιτέρω προβλήματα και εμπλοκές και εύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει τη ροή των εξελίξεων…