Μέρκελ σε Τσίπρα: Πρέπει να τα πούμε από κοντά κι όχι μέσω τρίτων

Όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε του τηλεφωνήματος και ο διάλογος της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό – Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Μέρκελ σε Τσίπρα: Πρέπει να τα πούμε από κοντά κι όχι μέσω τρίτων
6'

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΦΟΔΡΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ – ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ

Εν μέσω σφοδρών πιέσεων και πυρών από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής το τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Έλληνα Πρωθυπουργό εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντικό και καθοριστικό για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Του Κώστα Τσιτούνα

Το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει της Συνόδου είναι ιδιαιτέρως αρνητικό αν «ζυγίσει» κανείς τα πυρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων και τα σενάρια που διακινούν ξένα μέσα ενημέρωσης περί Grexit και Grexident.

Η μάχη στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Μαρτίου προβλέπεται να είναι σκληρή και η χώρα μας αναμένεται να δεχθεί περεταίρω πιέσεις να εγκαταλείψει την λογική της εξεύρεση πολιτικής λύσης και να εκπέσει στη διαδικασία των αριθμών και των τεχνικών κλιμακίων που ζητούν την εξειδίκευση των όρων του μνημονίου και όχι των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο Βαρουφάκης.

Το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ ανατρέπει τα δεδομένα καθώς είναι βέβαιον πως δεν κινείται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής του Βερολίνου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα έμπαινε στον κόπο να ζητήσει συνάντηση αν δεν είχε κάτι ουσιαστικό να αντιπροτείνει. Άλλωστε, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα από το γραφείο της έλεγαν ότι «ο Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο, αλλά η Καγκελάριος δεν τον έχει βάλει στο πρόγραμμά της...».

Αίφνης, ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στις άμεσες προτεραιότητες της... σιδηράς κυρίας της Ε.Ε.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr στην εικοσάλεπτη συνομιλία που είχε χθες 16/03/2015 η κ. Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, η γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να είπε: «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε μέσω τρίτων και να αφήνουμε να δημιουργείται ένα κακό κλίμα και λάθος εντυπώσεις στον Τύπο. Πρέπει οπωσδήποτε να συναντηθούμε από κοντά και να μιλήσουμε κατ 'ιδίαν για όλα τα ζητήματα...», ενώ επανέλαβε την εκτίμηση και την πρόθεσή της ότι η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τα εφιαλτικά σενάρια περί εξόδου που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ.

Όπως έλεγε ανώτατος παράγοντας του Μαξίμου στο Newsbomb, η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος πρότεινε στον κ. Τσίπρα ανοικτή ημερομηνία συνάντησης για την επόμενη εβδομάδα: «Να συναντηθούμε την άλλη εβδομάδα όποτε θες... την Τετάρτη 25 Μαρτίου είναι καλά;».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στην κυρία Μέρκελ ότι την Τετάρτη είναι Εθνική Επέτειος και πως ίσως θα έπρεπε να συναντηθούν άλλη μέρα. «Ίσως τη Δευτέρα 23 Μαρτίου είναι μια καλή ημερομηνία», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και το ραντεβού έκλεισε για τη Δευτέρα, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Βεβαίως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μετά τη σκληρή μάχη που θα διεξαχθεί πίσω από τις κουρτίνες των Βρυξελλών, η κυρία Μέρκελ να θέλει να εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» που θα δώσει την λύση του πολιτικού συμβιβασμού. Γι ' αυτό άλλωστε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων η κυρία Μέρκελ κρατάει τα χαρτιά της κλειστά σε αντίθεση με τον κ. Σόιμπλε που έχει αναλάβει το ρόλο του «κακού». Είναι κάτι που είχαμε επισημάνει εγκαίρως στο Newsbomb σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο κακός Σόιμπλε και η... εξαφανισμένη Μέρκελ».

Σχέδιο αποσταθεροποίησης «βλέπει» το Μαξίμου

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι τόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όσο και τα διάφορα εξωθεσμικά παράκεντρα προσπαθούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Άλλωστε δεν θεωρούν καθόλου τυχαίες τις «συντονισμένες» όπως εκτιμούν δηλώσεις των Ευρωπαίων κατά της κυβέρνησης με βασικό πρωταγωνιστή τον Σόιμπλε.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε την εμπιστοσύνη που είχε επανακτηθεί στο παρελθόν η Ελλάδα, σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομιών, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Βερολίνο, ενώ ήδη έχει αποκλείσει ένα ενδεχόμενο Grexit «από ατύχημα».

«Η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» απάντησε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μ. Γέγκερ, ερωτηθείς για την συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα έχει «κουράσει» και «ενοχλήσει» τους εταίρους της, με τις μη ορθές τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθεί, σημειώνει ο Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ υπουργός οικονομικών του Βελγίου.

Μιλώντας στους «Financial Times» ο νέος Βέλγος υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να αντεπεξέλει στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Ζούμε στο 2015. Ίσως πριν 25 χρόνια, να μπορούσες να αναπτύξεις μια επικοινωνιακή στρατηγική όπου η επικοινωνία στην Ελλάδα να είναι κάπως διαφορετική από την στρατηγική στην Ευρώπη, αλλά σήμερα είναι τρελό μόνο και να το σκεφτείς. Αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς», σημειώνει, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι βρίσκεται 25 χρόνια πίσω από πλευράς επιχειρημάτων και στρατηγικής.

Κανένας στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα δεν επιθυμεί το Grexit, τονίζει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», όμως συμπληρώνει ότι «είναι κοινή ευθύνη ελληνικής κυβέρνησης, θεσμών, και Eurogroup να πράξουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην υπάρξει ούτε το ενδεχόμενο ενός Grexident».

Ο κίνδυνος για την μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα είναι τώρα πολύ μικρότερος, δηλώνει το απόγευμα της Δευτέρας ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει κούρεμα χρέους για την Αθήνα, ενώ νέες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα ο εκ των ισχυρότερων συμμάχων της Αθήνας, πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ντελόρ, τονίζει ότι είναι απόλυτα αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Ακόμα πιο σκληρός εμφανίστηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός, αγνοώντας τεχνηέντως το πρόβλημα της χώρας του και εστιάζοντας στην Ελλάδα:

«Δεν θέλω να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για όλους τους Ευρωπαίους γενικότερα» δηλώνει ο Μάριο Ραχόι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή, αυτό που θα ήθελα να δω από την Ελλάδα είναι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως κάνουν όλοι».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή