Παίρνει «πάνω του» τη διαπραγμάτευση ο Α. Τσίπρας
Σημαντικές πρωτοβουλίες και ακόμα πιο ενεργό ρόλο αναλαμβάνει στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ BRUSSELS GROUP ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
«Πολιτικό» χαρακτήρισε το ζήτημα των συζητήσεων με τους θεσμούς, κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group την Πέμπτη (14/05/2015), προσθέτοντας, πάντως, ότι «υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε».
Ενεργότερο ρόλο στη διαπραγμάτευση ανέλαβε ο πρωθυπουργός, καθώς η τηλεδιάσκεψη με το Brussels Group έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της Λετονίας.
Ο Α. Τσίπρας είχε το απόγευμα συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group, Γιώργο Χουλιαράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και ενόψει της μετάβασης της ομάδας στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί το επόμενο τριήμερο η ομάδα των Βρυξελλών.
Το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης φαίνεται έχει να κάνει με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό στα οποία η Αθήνα τονίζει ότι δεν θα κάνει καμία υποχώρηση.
Ερωτηθείς για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «συζητούμε πάνω στα θέματα που η σύγκλιση είναι μικρή και όχι για τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη. Εκεί δεν χρειάζεται».
Από την πλευρά του άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, ξέρουμε πού και φτιάξαμε ημερήσια διάταξη για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες. Το Eurogroup μιλούσε για κάποια ανοιχτά ζητήματα. Αυτά θα συζητηθούν».
Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.
Το Brussels Group θα συνεδριάσει πάλι δια ζώσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναμένεται όμως να υπάρξουν και άλλες τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως την Τρίτη 19 Μαΐου.
Σακελλαρίδης: Σημαντικός σταθμός η Σύνοδος της Ρίγα
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απάντησε στα σενάρια «φοροεπιδρομής» τα οποία διακινεί η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι όχι μόνο έχει τη βούληση να απαλλάξει του πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον βρόγχο του ιδιωτικού χρέους που τους πέρασαν στο λαιμό οι μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά το κάνει και πράξη».
Με τη φράση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ο κ. Σακελλαρίδης υπενθυμίζει ότι «ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του καθιέρωσαν τον ΕΝΦΙΑ, μονιμοποίησαν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, σάρωσαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή έκαναν τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή και σφύριζαν αδιάφορα για τη λίστα Λαγκάρντ».
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στο νόμο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, «ο οποίος έδωσε πραγματική ανάσα σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών:
• Μέχρι τις 11 Μαΐου, μέσα σε 24 μέρες δηλαδή, έκαναν αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση προς τις εφορίες περίπου 380.000 οφειλέτες, ενώ το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα 2,8 δισ.
• Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τις 12 Μαΐου έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους περίπου 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών περίπου 3,4 δισ.
«Αξίζει κανείς να συγκρίνει τα ποσά που έχουν μπει στη ρύθμιση και τη συμμετοχή των φορολογούμενων και ασφαλισμένων με βάση το νόμο που έφερε η σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με το νόμο που είχε φέρει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» είπε ο κ Σακελλαρίδης και τόνισε:
«Τα σενάρια φοροεπιδρομής, ας τα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να θυμάται τα έργα και τις ημέρες της. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια που πλήρωσαν το μάρμαρο των Μνημονίων, αλλά προτίθεται να μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση».