Πώς ο Β. Σόιμπλε απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία

Αυξάνει έντονα την πίεση το Βερολίνο μπροστά στο ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μέσα στις επόμενες, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει το μεσημέρι της Δευτέρας (10/08/2015) ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Πώς ο Β. Σόιμπλε απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία
4'

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σ' αυτή την εξέταση γρήγορα αυτή την εβδομάδα, αν είναι απαραίτητο, όμως η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα» δήλωσε.

Τσακαλώτος: Ελπίζουμε όλοι να δουλεύουν για τη συμφωνία τόσο σκληρά όσο εμείς

Στο μεταξύ την ελπίδα «όλοι να είναι εντός του πνεύματος της συμφωνίας» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Ελπίζουμε όλοι να δουλεύουν για τη συμφωνία τόσο σκληρά όσο εμείς» τόνισε.

«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι (σ.σ. το πρωί της Τρίτης), αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».

Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».

Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί Αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».

Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας - γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».

Συμφωνία τις επόμενες ώρες

Συνεχίζεται η συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, σήμερα Τρίτη πρωί, με στόχο την επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων και την επίτευξη συμφωνίας εντός των αμέσως προσεχών ωρών.

Η συνάντηση συμπληρώνει 17 ώρες από την έναρξή της με μια μικρή διακοπή χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την οικονομική πολιτική υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανενα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι:
Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Συμφωνία έχει υπάρξει σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, και στην παρούσα φάση συζητούνται οι εκκρεμότητες σε ορισμένα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας) προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή