Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει: Πρόκειται για προσφυγικό κύμα και όχι μεταναστευτικό
Ψύχραιμοι αλλά και ελαφρώς απογοητευμένοι από την«ευρωπαϊκή χλιαρότητα», όπως τη χαρακτήρισαν, εμφανίστηκαν οι αναπληρωτές υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης σχετικά με το ογκούμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών.Οι ίδιοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα επέμεναν στο να πάψει να αναφέρεται το πρόβλημα ως μεταναστευτικό. «Το 80% των εισερχόμενων είναι πρόσφυγες και βάσει διεθνών κανόνων δικαιούται άσυλο» είπε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΣΥΛΟ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ
Από την πλευρά του ο Νικόλαος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τόνισε την ανάγκη να γίνει κοινό σύνθημα το «Σώζουμε τους πρόσφυγες - Διώκουμε τους διακινητές» και σημείωσε με νόημα ότι «τα προβλήματα λύνονται στις ακτές και όχι στα σαλόνια των Βρυξελλών».
Ο ίδιος έκανε έκκληση στην ελληνική εφοπλιστική οικογένεια για να συνδράμει το έργο της αποσυμφόρησης των νησιών μας από τους εγκλωβισμένους εκεί πρόσφυγες, παρέχοντας πλοία που θα λειτουργήσουν καταρχήν ως κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.
Η χρηματοδότηση
Ο κ. Χριστουδουλάκης ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα χρηματοδότησης και να μπορέσει η Ελλάδα να εισπράξει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ασύλου και άλλα 330 από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων. Όπως σημείωσε έχουν ήδη αποσπαστεί 10 στελέχη του υπουργείου στο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να βοηθήσουν στο ξεμπλοκάρισμα των πόρων.
Όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει στο εξής καλύτερα το πρόβλημα, το οποίο όπως είπαν κανείς στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν είχε προβλέψει.
Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων είναι εξαιρετική και ότι στην απογευματινή συνάντηση με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος και κατά συνέπεια βοήθεια για την Ελλάδα.
Το λιμενικό και η ακτοφυλακή
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζώη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού το λιμενικό και η ακτοφυλακή έχουν υπερβεί εαυτόν προκειμένου να ανταπεξέλθουν και ξεκαθάρισε πως «τα οριζόμενα από τους διεθνείς κανόνες μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης θα εφαρμοστούν κατά γράμμα».
Όπως αποκάλυψε αυτή τη στιγμή περί τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία και περιμένουν να περάσουν απέναντι. «Ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις παροτρύνσεις που ακούγονται όπως είπε για επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών. «Όταν κάποιος πέφτει στη θάλασσά μας τον διασώζουμε» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι ασκώντας το διεθνές δίκαιο στη διάσωση επιβεβαιώνουμε και το δικαίωμά μας στην εθνική κυριαρχία.
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Αντώνης Μακρυδημήτρης αναφερόμενος στη φωτογραφία που εικονίζει το πτώμα του 3χρονου Άιλαν να κείτεται στα παράλια της Τουρκίας είπε πως «η ανθρωπότητα είναι συγκλονισμένη από αυτό που συμβαίνει στα 18.000 χλμ. των ελληνικών ακτογραμμών».
Το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε μας απαγορεύει να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει. Εκτίμησε μάλιστα ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τις ροές δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο κ. Μακρυδημήτρης είπε ότι δε μπορεί να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων ότι δεν ωθούν κόσμο να περάσει απέναντι. «Επισήμως δε μπορώ να το αμφισβητήσω αυτό» είπε με νόημα.
Ο τουρισμός και τα ελληνικά νησιά
Tα 5 νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων είναι η Λέσβος (50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος σε μικρότερο ποσοστό. Ηδη, η τουριστική κίνηση σε αυτά έχει υποστεί καθίζηση μέχρι και 80% σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό που προέχει, τόνισαν οι υπουργοί είναι να αποσυμφορηθούν τα νησιά επισπεύδοντας τις διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια να φροντίσουμε οι δράσεις μας να προλάβουν τις απώλειες για την επόμενη χρονιά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.
Παράλληλα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη μεταφερθεί το πρόβλημα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και όπως είπαν, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα.
«Εάν στη Μυτιλήνη» όπως είπαν χαρακτηριστικά μεταβεί προσωπικό και 10 μηχανήματα επιπλέον για την ταυτοποίηση είμαστε βέβαιοι πως θα την αποσυμφορήσουμε σε 4 ημέρες.
Η συμμετοχή του στρατού
Σχετικά με όσα έχουν ειπωθεί για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος διευκρινίστηκε ότι αφορά:
- Παραχώρηση χώρων για τη δημιουργία καταυλισμών και χώρων υποδοχής
- Παροχή βοήθειας από το Πολεμικό Ναυτικό για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά που δεν έχουν υποδομές, όπως το Φαρμακονήσι
- Ανάπτυξη σκηνών και παροχή προσωπικού για να στηθούν και τέλος τη
- Χρήση μαγείρων για τη σίτιση.
Όπως χαρακτηριστικά είπαν «Ελπίζουμε σε 10 ημέρες με τα μέτρα που θα πάρουμε ο Δήμαρχος Λέσβου δε θα αισθάνεται πια την ανάγκη να κυρηχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».