«Έρμαιο» των εφοπλιστών οι ελληνικές κυβερνήσεις
Το «φιάσκο» της οικειοθελούς συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών έχει αποδειχτεί από τα ίδια τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει στη Βουλή το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών: μόνο 85.977.031,06 ευρώ για το 2014 και 2015 αθροιστικά, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί περί τα 280 εκατ. ευρώ τη διετία.
ΠΩΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗΝ «ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ» ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Με το μύθο της φιλοπατρίας των «ιερών αγελάδων» του εφοπλισμού να καταρρίπτεται από την πραγματικότητα, εύλογο ερώτημα αποτελεί γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολόγησης των εφοπλιστών, ακόμα και με τον κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ιδιαίτερα δε, όταν αποκαλύπτεται ότι το «συνυποσχετικό σύμφωνο» για την οικειοθελή συνεισφορά, που η κυβέρνηση Σαμαρά διαφήμιζε ως «μεγάλη επιτυχία» της, είχε υπαγορευθεί από τους ίδιους τους εφοπλιστές...
Αποκαλυπτική για το πώς παρεμβαίνει η ισχυρή οικονομική ελίτ των εφοπλιστών στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, είναι η ιστορία της οικειοθελούς συνεισφοράς, καθώς και της σχέσης τους με τις παλινωδίες των προηγούμενων και ενδεχομένως τις καθυστερήσεις της νυν κυβέρνησης στη διερεύνηση διαφόρων λιστών με μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού.
Το ρόλο του κυματοθραύστη για τους Έλληνες εφοπλιστές παίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβέρνησης, με σπουδή αξιοσημείωτη όμως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε στο «μικροσκόπιό» της τα σκανδαλωδώς ευνοϊκά φορολογικά προνόμιά τους. Οι εξελίξεις σε αυτήν την ιστορία επιταχύνονται από το 2012 και μετά, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι ήγειραν θέμα και νωρίτερα.
Όταν ακόμα ήταν υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τις προσπάθειές του να κλείσει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές, για να φορολογηθούν ανώνυμα οι εκεί καταθέσεις, φρέναρε μία επιστολή.
Στην επιστολή αυτή, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) διεμήνυε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των καταθέσεων προέρχονταν από ναυτιλιακή δραστηριότητα και δεν θα έπρεπε να φορολογηθούν. Και -ω του θαύματος!- η διαδικασία «πάγωσε», όπως παρέμενε «θαμμένη» για καιρό και η λίστα Λαγκάρντ, στην οποία φέρονται να περιέχονται τα ονόματα τουλάχιστον 24 Ελλήνων εφοπλιστών...
Στη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ τον Αύγουστο του 2012, η Γερμανίδα καγκελάριος ζητά ενημέρωση για τη φορολόγηση των «πλουσιότερων Ελλήνων» και ειδικότερα για τη συμμετοχή των εφοπλιστών στα φορολογικά βάρη. Επίσης, τίθεται εκ νέου το θέμα των καταθέσεων στην Ελβετία. Πιστή στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστών συμφερόντων, η κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίζει να αυξήσει σε απόλυτο αριθμό τους φόρους που εισπράττει από τους εφοπλιστές, αλλά να μην πειράξει τον πυρήνα των συνταγματικά κατοχυρωμένων φοροαπαλλαγών τους. Ενημερώνει αντιστοίχως τις Βρυξέλλες, η απάντηση όμως που παίρνει είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Τη λύση αναλαμβάνουν να δώσουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές, οι οποίοι –για να αποφύγουν τα χειρότερα από την Κομισιόν, όπως τη φορολόγηση των μερισμάτων τους- προτείνουν στην κυβέρνηση Σαμαρά να αυξήσουν οι ίδιοι τα ποσά που αποδίδουν στο κράτος και να κλείσουν τα... στόματα. Η πρόταση παίρνει τη μορφή ανοιχτής επιστολής, τον Μάιο του 2013, την οποία υπογράφει ο τότε γενικός γραμματέας της ΕΕΕ, Πάνος Λασκαρίδης, και περίπου δύο μήνες μετά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράφει το περίφημο «συνυποσχετικό σύμφωνο» με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι... τυμπανοκρουσίες, όμως, δεν κρατούν για πολύ, καθώς μόλις ένα μήνα μετά δημοσιεύεται μία λίστα, με τους εφοπλιστές που αρνούνται να προσφέρουν «εθελοντικά» τον «οβολό» τους. Έτσι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με νομοθετική ρύθμιση δίνει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην «οικειοθελή» συνεισφορά. Ο νόμος αυτός ξηλώνεται μερικούς μήνες μετά –όλα αυτά από την κυβέρνηση Σαμαρά- για να επανέλθει ο «οικειοθελής» χαρακτήρας, ο οποίος ισχύει και σήμερα (όπως ορίζει το συμφωνητικό, το κράτος θα εισπράξει 420 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018).
Η κυβερνητική σκυτάλη περνά στον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί οι πιέσεις της Κομισιόν για την αλλαγή του πλαισίου φορολόγησης των εφοπλιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, στην αρχή του 2016 αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών διαπραγματεύθηκαν με τη σχετική διεύθυνση της Επιτροπής με στόχο να μη φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο, ώστε να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική ναυτιλία. Ωστόσο, δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Κομισιόν. Την υπεράσπιση των εφοπλιστών ανέλαβε εσχάτως δημόσια ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στα φετινά «Ποσειδώνια». Ο Αλέξης Τσίπρας από επικριτής της «ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου» μετατράπηκε σε «ορντινάντσα» του, με τον κίνδυνο να καταδικαστεί η χώρα για χάρη των εφοπλιστών να παραμένει και ενώ η πλειονότητα του ελληνικού λαού υφίσταται «αιματηρές» θυσίες...
*Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου «Ο άγνωστος πόλεμος των εφοπλιστών με την ΕΕ» στο insidestory.gr, αναδημοσίευση logiosermis.net