«Να κλείσει η αξιολόγηση, με υποχωρήσεις αλλά και με αξιοπρέπεια»
Στην κρίσιμη φάση όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με ζητούμενο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η παρέμβαση, μέσω του Newsbomb.gr, ανώτατου παράγοντα του δημόσιου βίου της χώρας.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΟΥ
Το Newsbomb.gr συνομίλησε με κορυφαίο παράγοντα του δημόσιου βίου για τα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Από αυτούς που όπως λέμε «γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις».
Μας ζήτησε –για λόγους απολύτως κατανοητούς- να μην αναφερθούμε στο όνομά του, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κλείσει.
Ωστόσο επισημαίνουμε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Μας υπογράμμισε, πως εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.
«Στο σημείο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις, μόνο ένα ατύχημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη ρήξη», τονίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι κεντρικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει η αξιολόγηση, αφού ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, άλλωστε δεν τον συμφέρουν.
Σε ό,τι αφορά στο πώς θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εκτιμά ότι αναπόφευκτα η κυβέρνηση θα κάνει συμβιβασμούς.
Αποκλείεται, λέει, να μην κάνει αποδεκτά κάποια απ’ τα αιτήματα των δανειστών, βασικά του δίπολου ΔΝΤ-Σόιμπλε.
Ωστόσο τονίζει, ότι «ναι μεν συμβιβασμοί, αλλά και αξιοπρέπεια».
Στο σημείο αυτό επισημαίνει την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με δύο παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα (απ’ τη Λισαβόνα, κατά την πρόσφατη εκεί επίσημη επίσκεψή του και απ’ την Πρέβεζα την περασμένη Παρασκευή) ενίσχυσε το οπλοστάσιο της κυβέρνησης τεκμηριώνοντας νομικά ότι ο εκβιασμός για προληπτική νομοθέτηση μέτρων τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν μετά το 2019 εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αντίκειται τόσο στο διεθνές όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η απαίτηση των δανειστών θα μπορούσε να καλυφθεί με μια ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης (ακόμα και έγγραφη) υπογραμμίζει.
Ο ίδιος παράγων τονίζει ακόμα, ότι στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλά δυστυχώς, προσθέτει, αυτό δεν έχει γίνει. Αντίθετα έχει επικρατήσει ένα ακραίο πολωτικό κλίμα, που δεν συμφέρει της χώρα πρωτίστως.
Και σε αυτό πιστεύει ότι έχουν ευθύνη και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο μεν πρωθυπουργός θα όφειλε να έχει αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου, ώστε να διερευνηθούν οι «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας.
Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να ζητά καθημερινά εκλογές, κάτι που δεν συμφέρει τη χώρα, θα έπρεπε να δείξει διάθεση συνεννόησης και να μην γίνεται ουραγός των ακραίων φωνών στο κόμμα του.
Ο ίδιος κεντρικός παράγων επισημαίνει και κάτι άλλο. Ότι η κυβέρνηση στην ιδιαίτερα λεπτή φάση που βρίσκεται η διαπραγμάτευση πρέπει να δείχνει σύνεση και να μην πουλά ανώφελους «τσαμπουκάδες».
Ενδεικτικά αναφέρει, ότι ήταν λάθος η οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός απ’ το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Β. Σόιμπλε.
Όχι επειδή δεν έχει επί της ουσίας δίκιο, αλλά επειδή σε αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους επιθέσεις, αντί για μια στάση αποφασιστική μεν αλλά νηφάλια, ωφελούν και ενισχύουν τις ακραίες κατά της Ελλάδας φωνές στους κύκλους των δανειστών.