Ομολογία Τσίπρα: Ζήτησα από την Λαγκάρντ να δεσμευτεί το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα (vid)

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Για πολλοστή φορά, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» είναι ένας μεγάλος μύθος, χωρίς όμως δράκους και τέρατα, αλλά με πολλές κούφιες υποσχέσεις και αρκετά επώδυνους συμβιβασμούς. Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφήςστις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την επικοινωνία του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βγάζοντας αληθινά τα όσα είχε δηλώσει η ίδια στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Newsbomb

4'

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΠΕΡΙ «ΚΑΚΟΥ ΔΝΤ» - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ «LE PARISIEN» - ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό ότι έχω κατά καιρούς επικοινωνία και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Ταμείο να λάβει μια ξεκάθαρη θέση και να μην τρώει τον χρόνο, αλλά να δώσει μια σαφή απάντηση για το θέμα του ελληνικού χρέους. Πράγματι, ζήτησα από το ΔΝΤ να δεσμευτεί πως θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και όχι μια "α λα καρτ" στήριξη, όταν δηλαδή υπάρχουν μόνο απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι θέσεις που έχει το Ταμείο εδώ και επτά χρόνια είναι γνωστές, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση».

- Για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση: «Βρισκόμαστε κοντά χρονικά και πολιτικά σε μια συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, υπάρχει όντως καθυστέρηση, ξέρουμε σε τι οφείλεται αυτή, αλλά πρέπει να εξετάζουμε το θετικό, ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει λύση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

- Για τα εργασιακά: «Το θέμα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, επομένως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και θα πρέπει να το υπερασπιστούν οι εταίροι της Ελλάδας βάσει του ευρωπαϊκού - κοινοτικού κεκτημένου. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι σεβαστές, αλλά η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και άρα θα πρέπει το θέμα να αναλυθεί βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεν θα σχολιάσω το εάν και κατά πόσον το μοντέλο εργασιακών του ΔΝΤ που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες, είναι αποτελεσματικό».

Ως προς τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «προκλητική κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά των Τούρκων» και σημείωσε: «Η Ελλάδα θα παραμείνει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στην Τουρκία, μιας χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι ακριβώς αυτό: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Παρουσίασα την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές Αρχές, για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες, αλλά και για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά του Αιγαίου ως προς το προσφυγικό. Πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Επίσης πρέπει να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, εξάλλου και για τον μελλοντικό σχεδιασμό της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα πρέπει να μιλάμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την εμβάθυνση της Ευρώπης με όρους συμμετοχής σε μια «α λα καρτ Ευρώπη». Μίλησα για τις χώρες που θα βρεθούν ενδεχομένως σε μια δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα, να μην αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα πρέπει να υπάρξουν ενισχυμένες συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς».

- Για τη συζήτηση για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια: «Μιλήσαμε για τους παράγοντες αποσταθεροποίησης που υπάρχουν στην περιοχή: άνοδος του εθνικισμού, άνθιση του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα στις χώρες των δυτ. Βαλκανίων ότι η ΕΕ προωθεί το Κράτος Δικαίου και την ανάδειξη της ευρωπαϊκής κουλτούρας».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή