Εκλογές Κεντροαριστερά: Ανοιχτή στήριξη Γιώργου Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά
Θέση για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, παίρνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε στη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου, έπαιξε θετικό ρόλο στη διαδικασία και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.
«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει».
Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς, συμβάλλοντας ως εγγυητής της ενότητας.
«Θέλω να συμβάλω ως εγγυητής. Έχω μια υποχρέωση να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό θα κάνω. Η ενότητα είναι πολύ σημαντική, ο διάλογος είναι σημαντικός μεταξύ των διαφόρων φορέων που συνέβαλαν ή που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά και των προσώπων, και θέλω να πιστεύω ότι μετά την επόμενη Κυριακή, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα υπάρξει μια ενότητα πλεύσης τουλάχιστον σε όσους, για όσους ήρθαν στη διαδικασία αυτή από τους υποψηφίους, αλλά βεβαίως και από τα πολλά μέλη της ελληνικής κοινωνίας που ήρθαν και συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία. Εγώ θέλω να κρατήσω μια στάση απόστασης αν θέλετε, με την έννοια ότι ο ρόλος μου μπορεί να είναι διαφορετικός».
Ερωτηθείς αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να εκφράσει τον κεντροαριστερό χώρο στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι αριστερός. «Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δισ. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό. Δηλαδή, δυστυχώς και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντοπίζουν τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος».
Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε θέση και για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στις 3 Σεπτεμβρίου και τη θετική αναφορά του στον Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός καπηλεύτηκε την ιστορία. «Είναι πολύ εύκολο καθένας να καπηλεύεται την ιστορία ενός, που έχει φύγει παλιότερα, και όταν είναι εν ζωή να τον χτυπάνε, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτή η παράταξη μαζί με τη ΝΔ τον είχαν κυνηγήσει αμείλικτα τον Α. Παπανδρέου», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοώντας τα γεγονότα του 1989.
Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να παραδεχτεί πως η κυβέρνησή του απέτυχε και υποστήριξε πως χάρη στις προσπάθειές του η χώρα κρατήθηκε όρθια. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό που δεν κατάφερε ήταν να πείσει τον ελληνικό λαό πως ο δρόμος που επέλεξε ήταν ο σωστός.
Ο πρώην πρωθυπουργός, για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να έχει κάνει δημοψήφισμα στην αρχή της διακυβέρνησής του. «Κοιτώντας πίσω, αισθάνομαι ότι θα ήταν πολύ καλύτερα να είχε γίνει το δημοψήφισμα παρότι υπήρχαν πολλοί λόγοι που δεν το έκανα, διότι υπήρχε από παντού αντίδραση, και βεβαίως και μέσα στο κόμμα μου επίσης, άρα μπορεί να μην περνούσε καν στη Βουλή, που θα σήμαινε ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όταν εκείνη τη στιγμή είχαμε πάρει το PSI, είχαμε πάρει τη μείωση του χρέους μας κατά 100 δισ. και ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί σχετικά πιο ήπια από ότι έγινε και πολύ πιο γρήγορα. Εάν είχαμε πάρει μάλιστα την εντολή, μέσω δημοψηφίσματος, και πιστεύω θα είχαμε αποφύγει την μεγάλη ταλαιπωρία των 6 αυτών ετών και πόσων ακόμα, ουσιαστικά».