«Πόλεμος» για τα Σκόπια: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την ονομασία της χώρας
Σκόπια | Ειδήσεις: Τεταμένο κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με φόντο και την επικείμενη, άτυπη επίσκεψη, του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διά του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου, υπογραμμίζει «τη βούληση αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε με δριμύτητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα στην τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε δηλώσεις της είχε επικρίνει την Τετάρτη (27/12/2017) την κυβέρνηση, ότι «προσέρχεται σε διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ με δύο διαφορετικές θέσεις».
«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Αναμένουμε από την ίδια να μας πει αν η θέση της σημερινής ΝΔ είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».
Πώς αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος
Την αντίθεσή του με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων εξέφρασε, εξάλλου, την Τετάρτη (27/12/2017) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι «είναι ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών που πέρασε ποτέ».
«Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Καμμένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, Τύπου για τον διετή απολογισμό της θητείας του.
Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν μπορώ να πω κάτι από τη στιγμή που διαπραγματεύεται ο υπουργός εξωτερικών και μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών».
Εξάλλου, υπενθύμισε πως πέραν του Συμβουλίου Αρχηγών, υπάρχει κι ακόμη ένα δεδομένο που δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς κι αυτό είναι το βέτο που είχε υποβάλει το 2008 στο Βουκουρέστι ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναφορικά με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Απέδωσε δε τα περί διαφωνιών σε «μία εγκληματική συμμορία που αποφάσισε να εξοντώσει εμένα για να ρίξει την κυβέρνηση» εν όψει των επικειμένων δικών της. «Δεν αφορά συνολικά τα πολιτικά στελέχη», διευκρίνισε.
«Εγώ αντέχω πάρα πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά διαμηνύοντας προς τους «κάποιους συγκεκριμένους» του «πολιτικού βραχίονα του συστήματος να μην πιάνουν στο στόμα τους τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Τέλος απέδωσε τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη στη θέση του πατέρα της ότι «το θέμα θα έχει ξεχαστεί σε μερικά χρόνια», σχολίασε ότι μπορεί η πρόταση για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» να μην περάσει στη ΝΔ και διερωτήθηκε εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συρθεί από τους νεομητσοτακικούς ή από τις θέσεις του κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αντιδράσεις για τη στάση Μπουτάρη
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να καλέσει στη Θεσσαλονίκη για ρεβεγιόν τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.
Απαντώντας, την Τετάρτη, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σκοπιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλ Μπόσνγιακοβσκι, επιβεβαίωσε την πληροφορία, πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ, θα βρεθεί incognito, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Θεσσαλονίκη, για ρεβεγιόν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο ο κ. Μπουτάρης είχε επισκεφθεί τα Σκόπια, όπου και είχε συνάντηση με τον κ. Ζάεφ και τον προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σε εκείνη τη συνάντηση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία», προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.
Οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων
Αντίθετος με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο αυτό και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το όνομα, οι ΑΝΕΛ θα φωνάζουν αλλά θα λείπουν από την ολομέλεια και νομίζουν ότι όλα θα πάνε καλά. Τα τρία κόμματα που προανέφερα ήδη έχουν δεχτεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα προσπαθήσουν να το περάσουν και στο λαό».
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τη θέση του «υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes)» επανέλαβε με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «9,84» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνει, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος «είναι να επαναληφθεί και εδώ το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και στα δύο θέματα κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος και όχι υπέρ της χώρας».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση» και ότι «δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».
Αναφερόμενος στο συμβούλιο του 1992 είπε ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε αδιέξοδο» [..] ωστόσο «Το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία από το ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε ακυρώθηκε διαπραγματευτικά εκείνη η αδιέξοδη λογική. Τότε, ήταν και ο κ. Καμμένος βουλευτής της ΝΔ και δεν διαφώνησε στη σύνθετη ονομασία. Οι συζητήσεις σήμερα πρέπει να γίνουν στη βάση μιας ρεαλιστικής λογικής και όχι στη βάση παραγωγής νέων αδιεξόδων για τη χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «πολιτικά παιχνίδια, λογικές κομματικής επιβίωσης και τακτικισμοί, από τους κυβερνητικούς εταίρους, ιδίως στα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνοι».
Τέλος, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ονομασία των Σκοπίων «είναι μείζον ζήτημα και όχι κάποια επιμέρους επιλογή».
«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της: Ισχύει η γραμμή που έχει διαμορφωθεί περί σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις (erga omnes) ή ισχύουν αυτά που λέει ο ακροδεξιός εταίρος του κ.Τσίπρα; Αναμένουμε τη θέση της κυβέρνησης κι όχι μόνο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μικροκομματικά παιχνίδια, που τόσο αρέσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν χωρούν», καταλήγει το Ποτάμι.