Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Κανείς δεν θέλησε να απασφαλίσει τη βόμβα μίας ρήξης μεταξύ Ελλάδας-εταίρων, ίσως γιατί ξέρουν όλοι καλά τα επακόλουθα μίας εγκατάλειψης της Ελλάδας στην κόλαση της χρεοκοπίας.
Τώρα όμως τη «βόμβα» που δεν εξερράγη χθες στις Βρυξέλλες, τη φέρνει στις βαλίτσες του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος από σήμερα πρέπει:
1. Nα αποκαταστήσει μία καλή και στενή συνεργασία με τους τεχνοκράτες των θεσμών που βρίσκονται στην Aθήνα και στέλνουν στοιχεία για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα κρατικά ταμεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, που ζητά το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό, το έλλειμμα που θα υπάρξει από κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πως θα καλυφθεί αυτό, ποια εισπρακτικά αποτελέσματα θα έχουν οι 100 δόσεις στην εφορία και άλλα πολλά.
Δεν πρόκειται για έλεγχο και αξιολόγηση κι αυτό είναι μια νίκη του Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται, όμως, για αυστηρή συλλογή στοιχείων, ώστε να υπάρχει μια εικόνα του ελληνικού προβλήματος και να κοστολογηθούν στη συνέχεια οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνουν...
2. Μέχρι την Τετάρτη, το αργότερο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στείλει στους θεσμούς έναν πλήρη λεπτομερή κατάλογο των άμεσων μεταρρυθμίσεων που θα κάνει, ώστε να γίνει κοστολόγησή τους από τα όργανα των θεσμών και το θέμα να έρθει στο Eurogroup, πιθανά την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να έχουμε καταρχήν μια αποδοχή του κι έτσι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη να δώσει επιτελους η ΕΚΤ (μετά από σχετική ειδοποίηση του Eurogroup) τα 1,9 δισ. ευρώ από τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που δικαιούμαστε.
3. Να περιλάβει στον κατάλογο των πρώτων μέτρων της κυβέρνησης, όπως αυτά συζητήθηκαν σε γενικές γραμμές στη νυχτερινή σύσκεψη των Βρυξελλών:
- Κατάργηση μεν του ΕΝΦΙΑ ως έχει, αλλά αντικατάστασή του από άλλο ισοδύναμο φορολογικό μέτρο. Δηλαδή έναν ΕΝΦΙΑ με άλλο όνομα, που όμως θα αγγίζει μόνο τη μεσαία και προς τα άνω ιδιοκτησία ακινήτων.
- Άμεση αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και ιδιωτικοποίηση του διαχειριστικού ταμείου του ΑΔΜΗΕ. Όχι ακύρωση των όποιων διαγωνισμών αποκρατικοποίησης που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη.
- Όχι επιστροφή των απολυμένων στο δημόσιο ή επιστροφή σε παλαιότερα μισθολογικά κλιμάκια (π.χ. ένστολοι) και σε όποιες περιπτώσεις αυτά πρέπει να εφαρμοστούν με αποφάσεις δικαστηρίων, ισόποσα μέτρα για την κάλυψη των δαπανών.
- Αύξηση του ΦΠΑ επιλεκτικά σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και πλήρης κατάλογος της νέας φορολογίας υψηλού εισοδήματος.
Πολλά όμως από τα μέτρα αυτά έχουν ήδη απορριφθεί, καταγγελθεί και διαγραφεί με δηλώσεις υπουργών της κυβερνησης (πχ. Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.α.) κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο σημείο της επιστροφής Τσίπρα με τη «βόμβα» των μεταρρυθμίσεων στη βαλίτσα του.
Θα περάσει και πώς τα μέτρα αυτά από τη Βουλή, που η εφαρμογή τους και μόνο θα ανοίξει πάλι τις στροφίγγες χρηματοδότησης της Αθήνας από τους θεσμούς; Γιατί λεφτά υπάρχουν μόνο μέχρι τις 15 Απρίλη. Και μετά τέλος...
Ο Αλεξης Τσίπρας πέτυχε στις Βρυξέλλες να μην γίνει 5η αξιολόγηση στην Αθήνα, όπως ζητούσαν οι θεσμοί, να μην εφαρμοστεί το e-mail Χαρδούβελη, να μην το παίζουν γκαουλάιτερ στην Ελλάδα οι γραφειοκράτες των θεσμών που έμπαιναν στα ελληνικά υπουργεία και έδιναν διαταγές, να μην παρθούν νέα υφεσιακά μέτρα με μείωση μισθών και συντάξεων και η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια διαρκή πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους της για το δημοσιονιομικό της πρόβλημα.
Αυτά είναι στο συν. Στο πλην είναι ότι σήμερα-αύριο πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων για να «βάλουμε τα πράγματα στις ράγες», όπως είπε χθες ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Αρκεί, βέβαια, να μπορέσει να αντιμετωπίσει και όσους θέλουν να τινάξουν τις ράγες στον αέρα προκειμένου να έρθει ο εκτροχιασμός.