Δέσμευση ΝΔ για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, εμβόλια και clawback
Για επαναφορά της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, με εξαίρεση των εμβολίων, των παραγώγων αίματος και των αντιρετροϊκών φαρμάκων, δεσμεύθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου.
Στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», την Τρίτη (04/12/2018), ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη μείωση της κρατικής δαπάνης για το φάρμακο, ειδικά για το εξωνοσοκομειακό και τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. «Εμείς πιστεύουμε και έχουμε κάνει πρόταση και στη Διακομματική Επιτροπή του φαρμάκου στη Βουλή και στις γενικότερες τοποθετήσεις που μας ότι πρέπει να αυξηθεί. Να βγάλουμε από αυτή τη δαπάνη το εμβόλιο, το οποίο είναι πρόληψη και δεν πρέπει να νοείται στην αυστηρή φαρμακευτική δαπάνη, να βγάλουμε από αυτή τη δαπάνη τα παράγωγα αίματος, να βγάλουμε τα φάρμακα για το AIDS, ποσά τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο επίπεδο φαρμακευτικής δαπάνης ώστε να ανακουφιστεί και η βιομηχανία» είπε στο CNN Greece.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε, επίσης, ότι σκοπός της ΝΔ είναι να μην υπάρχει clawback, με μία φαρμακευτική δαπάνη στο «πραγματικό επίπεδο, κοστολογημένα και αποδεδειγμένα». Πρόσθεσε, ότι η ΝΔ θα συνδέσει αρχικά το clawback με τις επενδύσεις και κυρίως με τις κλινικές μελέτες. Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία θα το παρουσιάσει ολοκληρωμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρίνισε.
Υπενθυμίζεται ότι 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, τον περασμένο Οκτώβριο, ζητούσαν συνολική εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback, και ένταξή τους σε ειδικό κονδύλι κοινωνικής πολιτικής, για την προαγωγή της πρόληψης και θωράκισης της δημόσιας υγείας. «Τα εμβόλια δεν αποτελούν στόχο προκλητής συνταγογράφησης, δεν αφορούν φαρμακευτική θεραπευτική δαπάνη, αλλά αποτελούν εργαλείο προνοιακής κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με την πρόληψη και θωρακίζει τη δημόσια υγεία» υποστηρίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν: «Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η Πολιτεία υπέρ των καθολικών εμβολιασμών, οφείλει να είναι ισχυρό και ουσιαστικό, ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου επιμένει ακόμη η επιδημία της ιλαράς στην χώρα μας και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (έστω και αν βρίσκεται σε ανεκτά ακόμη επίπεδα) παραμένει οριακή στην παροχή ανοσίας αγέλης. Πρέπει επίσης να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στις αντιεμβολιαστικές φωνές οι οποίες παρόλο που έχουν καταδικαστεί εμφατικά από τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, επιμένουν, με την ανοχή σε ορισμένες περιπτώσεις του υπουργείου».