Βουλή: Εν μέσω έντασης και με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών
Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας στη Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ που είχε -όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ- ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Αρχικά ενστάσεις για τη διαδικασία εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΜέΡΑ25 και αποχώρησαν από τη διαδικασία. Λίγη ώρα αργότερα αποχώρησε τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση.
Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση επέστρεψαν στην αίθουσα για να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Αφορμή για την ένταση στάθηκε η τροπολογία του υπουργού Εργασίας με την οποία τίθεται πλαφόν 4.600 ευρώ στις συντάξεις και άλλη μία για τις υποχρεώσεις εργολάβων και υπερεργολάβων έναντι των εργαζομένων με την οποία αίρεται και το όριο στις απολύσεις οι οποίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή και ενώ ήταν προκαθορισμένο να αρχίσει η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.
Σε έντονο ύφος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από πλευράς ΚΚΕ, είπε πως το κόμμα του καταγγέλλει το προεδρείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη διαδικασία».
Ο Παύλος Πολάκης, σε αυστηρό τόνο, έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο CNN Greece ότι «η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο για τον ΣΕΒ» και ότι ο λόγος της αποχώρησης ήταν ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκηςχαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».
Το θέμα με τις τροπολογίες στηλίτευσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για διαδικασίες που γίνονται «κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής», επισημαίνοντας πως για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να αποφανθεί πρωτίστως η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ο σεβασμός στη Δημοκρατία που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατό να μην τηρηθεί από εσάς», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Έρχεται ο υπουργός και καταθέτει τελευταία στιγμή τροπολογίες ενώ μας είχε ανακοινωθεί ότι στις 6 θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Να μην ακολουθήσει η κυβέρνηση διαδικασίες που το προηγούμενο διάστημα στηλίτευε. Απογοητευτικό το φαινόμενο να ακολουθεί διαδικασίες υποβάθμισης του κοινοβουλίου» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατήγγειλε για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση του κόμματος αποτελεί μονόδρομο.
«Άκουσα και ακούσαμε αυτές τις ημέρες πολλές φορές την έννοια αποφασιστικότητας και κυβερνησιμότητας. Αν αυτή η αποφασιστικότητα σημαίνει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς δημοκρατίας όπως η διαβούλευση σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τα αίτια της κρίσης που ταλαιπωρεί τα 10 χρόνια τον λαό. Η κρίση δεν ήταν μόνο δημοσιονομική. Ηταν η αδιαφάνεια που επέτρεψε την αυθαιρεσία της εξουσίας να εκτροχιαστεί η οικονομία . Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να το συνεχίσετε κάνετε μεγάλο λάθος. Πρόχειρες και αυθαίρετες οι πρακτικές σας και θίγουν το δημοκρατικό αίσθημα των βουλευτών γι αυτό και αποχωρούμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».
Δείτε εδώ την τροπολογία για τις συντάξειςΟ Υπουργός Εργασίας εξήγησε πως οι δύο τροπολογίες έπρεπε να κατατεθούν άμεσα για να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί.
«Βιάστηκαν να αποχωρήσουν. Ίσως ορισμένων η αποχώρηση να είναι και εσκεμμένη. Η ρυθμίσεις που φέρνω έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η πρώτη διάταξη που φέρνουμε είναι η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% και για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις. Το πρόβλημα που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει σχέση με τις 120 δόσεις είναι ότι δεν είχαν εκκαθαριστεί οι οφειλές του 2017 και 2018 και οι οφειλέτες δεν μπορούσαν να τις εντάξουν στην ρύθμιση.
Το δεύτερο ζήτημα, κορυφαίο επίτευγμα της κυβέρνησης, είναι το πρώτο βήμα για το ψηφιακό άλμα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας κρύβεται από την βαριά κληρονομία που μας άφησε. Πάνω από 170 χιλ εκκρεμείς συντάξεις. Και σήμερα ενσωματώνουμε τον ΑΤΛΑ στο ψηφιακό σύστημα. 1.6.2020 το 37% των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση από την προωθούμενη ρύθμιση θα ανέλθει σε 550 χιλ ευρώ για το 2019, 1,314 εκατ ευρώ για το 2020, 1,579 εκατ ευρώ για το 2021, 1,708 εκατ ευρώ για το 2022 και 1,850 εκατ ευρώ για το 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση από την προωθούμενη ρύθμιση θα ανέλθει σε 550 χιλ ευρώ για το 2019, 1,314 εκατ ευρώ για το 2020, 1,579 εκατ ευρώ για το 2021, 1,708 εκατ ευρώ για το 2022 και 1,850 εκατ ευρώ για το 2022» υποστήριξε ο υπουργός.
Δείτε εδώ την τροπολογία για τους εργαζομένουςΜε την δεύτερη τροπολογία μπαίνει τέλος στον «κόφτη» στις προσλήψεις. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν είναι «φιλεργατική» αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται.
Επιπλέον, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Η κυβέρνηση με την κατάργηση αυτών των άρθρων, υποστηρίζει ότι πετυχαίνει:
- Καταργεί τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.
- Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).
- Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.
«Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να συγκλίνει στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες κοινωνικής προστασίας και προστασίας της εργασίας, και όχι να αποκλίνει από αυτούς. Για αυτό πρέπει να εφαρμόζει, μεταξύ άλλων, και το γράμμα και το πνεύμα του ΑνΕΚΧ, ώστε:
● οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ευκολότερα,
● οι διαδικασίες πρόσληψης να είναι απλούστερες, και
● να είναι αποτελεσματική η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω ελέγχων για τους λόγους για τους οποίους λύνεται μια εργασιακή σχέση» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κύκλοι της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως με την τροπολογία καταργείται η προστασία των εργαζομένων σε εργολαβικές επιχειρήσεις καθώς αυτές δεν θα φέρουν πλέον ευθύνη και ότι ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις χωρίς όρια. Επιπλέον ότι η χρονική περίοδος για να προσφύγει κάποιος στο ΣΕΠΕ μειώνεται.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:
«Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους.
Και νομοθετούν καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια.
Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».
«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μετά από 30 ώρες επίπονης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης φέρνει πραξικοπηματικά δύο τροπολογίες, οι οποίες ουσιαστικά καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μετά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
«Με τις τροπολογίες αίρεται το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Είναι τροπολογίες οι οποίες εξυπηρετούν ξεκάθαρα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα. Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις μνημονιακές οι οποίες έρχονται μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν παίρνει χαμπάρι αυτές τις μεθοδεύσεις. Πλανώνται πλάνη οικτράν. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και θα αντισταθεί σε αυτή τη μεθόδευση», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.
«Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκτός διαδικασίας και πέντε λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να καταργήσει κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. Εκτελώντας προφανώς συμβόλαιο με το ΣΕΒ» σχολίασε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου.