Εφεδρεία και εργασιακά πονοκέφαλος για την κυβέρνηση
Η αναποτελεσματικότητα του μέτρου της εφεδρείας μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο παράτασης της και το 2012 και οι απολύσεις στο Δημόσιο που ζητά η τρόικα αν αποτύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν υπουργοί που ασκούν κριτική για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα να αναφέρει ότι η τρόικα δεν ζητάει μεν απολύσεις αλλά το θέμα δεν είναι πλέον ταμπού.
"Η εφεδρεία εμπεριείχε ένα πολιτικό μήνυμα, ότι δεν υπάρχουν πλέον ταμπού για απολύσεις στο δημόσιο, το οποίο πέρασε. Η εφεδρεία ήταν εργαλείο, δεν ήταν αυτοσκοπός. Η εφαρμογή της οριζόντια οδήγησε σε ανορθολογισμό και αδικίες. Η εφεδρεία έκλεισε τον κύκλο της, το πολιτικό μήνυμα δόθηκε. Η παράταση του μέτρου είναι λάθος"επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Διάλογος για τα εργασιακά
Παράλληλα στην κυβέρνηση αναζητούν σημεία σύγκλισης και για ένα ακόμα «καυτό» μέτωπο που αφορά τον διάλογο συνδικάτων και εργοδοτών σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η τρόικα πιέζει προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πάντως, επανέλαβε στον ΑΝΤ1, πως δεν θα θέσει ο ίδιος ζήτημα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν αιτία πολέμου οποιαδήποτε αλλαγή στην Εθνική σύμβαση Εργασίας, ενώ απορρίπτουν και προτάσεις εργοδοτών για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
«Η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει για χιλιοστή φορά, τόσο προς την Κυβέρνηση και τους εργοδότες όσο και προς την Τρόικα, ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας, δεν έχουν τίποτα να διαπραγματευτούν, να ανεχθούν, να δώσουν, είτε από την ΕΓΣΣΕ και τον κατώτατο μισθό είτε από τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Τους έχουν αφαιρεθεί πολλά και σημαντικά χωρίς να βελτιωθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και το χρέος της χώρας», αναφέρει η συνομοσπονδία.