Συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ: Η δύσπιστη καγκελάριος και τα «όπλα» του πρωθυπουργού
Είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Γερμανίδα καγκελάριο ως πρωθυπουργός, ωστόσο οι δύο πολιτικοί γνωρίζονται αρκετά καλά από το ΕΛΚ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η συζήτηση των δύο θα είναι εύκολη.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται η οικονομία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η προσέλκυση επενδύσεων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.
Προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει το θέμα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που αποπνέει πλέον η χώρα με τη νέα κυβέρνηση -όπως άλλωστε έκανε και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Για αυτό το λόγο, το μείζον θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων αναμένεται να τεθεί στη συνέχεια.
Στόχος είναι να μειωθούν τα πλεονάσματα κατά μια ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν άλλες πολιτικές.
Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που θέλει να αναδείξει η νέα κυβέρνηση: τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, που προχωρά αλλά και τις σημαντικές επιτυχίες στην ελληνική οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν «άσο» στο μανίκι για να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον επαίτης.
Και αυτός δεν είναι άλλος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην οικονομία. Δεδομένου αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση για πλήρη άρση των capital controls δύο μόλις ημέρες πριν ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας έξω από την καγκελαρία.
Δύσπιστη η Γερμανίδα Καγκελάριος
Μια καταφατική απάντηση της κ. Μέρκελ είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει πρώτα να ακούσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια να αποφασίσει -όχι για τη μείωση των πλεονασμάτων αλλά για την έναρξη των συνομιλιών στο Eurogroup που θα ολοκληρώσουν συνολικά τη διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μέρκελ σε Μητσοτάκη λίγο πριν την συνάντηση: Δεν υπάρχουν προσδοκίες
«Έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.
Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» αναφέρει ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας για τον τρόπο που θα γίνει η συζήτηση.
Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μόνο οφέλη από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο παρά τη δυσμενή συγκυρία λόγω των εκλογών σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια -κάτι που σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ δεν θα θελήσει να δείξει μεγάλη ευλυγισία στα ελληνικά ζητήματα.
Ελπίδα, από ελληνικής πλευράς, είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ να έχει αντίστοιχη έκβαση με το τετ-α-τετ του με τον Γάλλο πρόεδρο.
«Προσδοκούμε ότι θα έχουμε ένα ανάλογο κλίμα και στο Βερολίνο, ώστε να υπάρξει συναντίληψη για τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, όπως είναι το Μεταναστευτικό, όπως είναι το ζήτημα της παγίδας ανάπτυξης, στην οποία μπορεί να περιπέσει.
Για αυτό προτάσσουμε μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητήματα: Μεταναστευτικό και Οικονομία. Όσον αφορά τις επενδύσεις, η Ελλάδα ξαναγίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη και προσβλέπουμε ότι Έλληνες και ξένοι επενδυτές θα επενδύσουν στη χώρα μας, για να αδράξουν την ευκαιρία» επισημαίνει με έμφαση ο υπουργός Eπικρατείας.
Τα «χαρτιά» που θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Μέρκελ
Οι διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, ώστε ο κ. Μητσοτάκης φεύγοντας για το Βερολίνο να έχει στις «αποσκευές» του τις κρίσιμες προϋποθέσεις που θα ανοίξουν τη συζήτηση πρώτα της αξιοπιστίας και στη συνέχεια των μειωμένων πλεονασμάτων.
Μια συζήτηση καθόλου εύκολη. Για αυτό και ο ίδιος στους περίπου δύο μήνες που είναι πρωθυπουργός φρόντισε να έχει με το μέρος του εκείνες τις προϋποθέσεις που θα του δίνουν «αέρα» για τον σκοπό του.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι , η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγουν επιβεβαιώνονται από μια σειρά δεδομένων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα δεδομένα αυτά είναι:
-Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.
-Η έκδοση επταετούς ομολόγου με το οποίο δανειστήκαμε από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%.
-Το γεγονός ότι, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.
-Το γεγονός ότι, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014.
-Το ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού προχωρά ικανοποιητικά και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους.
Πηγές, ωστόσο, από την Ευρώπη εκτιμούν πως παρά τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η συζήτηση θα ανοίξει συνολικά κοντά στα τέλη του έτους με αφορμή και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν ένα νέο σχέδιο αναθεώρησης του συμφώνου σταθερότητας με στόχο η νομισματική χαλάρωση να συνοδεύεται από δημοσιονομικά μέτρα που στόχο θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Γηραιά Ήπειρο.
ΣΥΡΙΖΑ: Απάτη η μείωση των πλεονασμάτων
Πριν ακόμη γίνει η συνάντηση στο Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή του ανακοίνωση περνά γενιές 14 την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «απάτη» με τα πλεονάσματα από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε χωρίς καμία διαπραγμάτευση την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως «θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά», μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι.
Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της. Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Πηγή: Cnn.gr
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Τι θα γίνει με την έκπτωση των συνεπών καταναλωτών
Αίγιο: Αποκάλυψη-σοκ για τον οδηγό - Είχε εμπλακεί σε τροχαίο με τραυματίες αστυνομικούς (vids)