ΔΕΘ 2019: Αυτές είναι οι παροχές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τις εξής φορολογικές ελαφρύνσεις:
- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
- Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
- Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
- Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
Το πεδίο των εργασιακών
«Στόχος μας η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και, βέβαια, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Υπεραμύνθηκε της επιλογής για την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ.
«Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση απολύσεων, αντιθέτως έφερε το καλύτερο 8μηνο όλων των εποχών στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και το καλύτερο αποτέλεσμα Αυγούστου από το 2014» είπε.
«Η χώρα χρειάζεται μία σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Με κανόνες για τους εργοδότες. Με αυστηρά πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία. Αλλά και με συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
- Από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023.
- Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
«Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης» είπε.
Παράλληλα αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
Από την άλλη πλευρά, ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
Επιπλέον, εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.
Για τις κλαδικές συμβάσεις είπε πως από αυτές θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.
Αλλαγές έρχονται και στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Τέλος, η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.
Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2021» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η οικονομία και η ανάπτυξη, που είναι το πρόταγμά του, αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας. Όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της. Αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας».
«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα».
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του