Υπόθεση Novartis: Εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή;
Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείχνει μέσω της πολιτικής της προσέγγισης ότι πρόκειται για θέμα Δικαιοσύνης και ότι δεν εμπλέκεται η ίδια.
Για αυτό τον λόγο και ο πρωθυπουργός παραμένει πιστός στο δόγμα «πρώτα η αλλαγή της χώρας για να πάρει μπροστά η οικονομία και μετά όλα τα άλλα».
Το παρασκήνιο, όμως, είναι διαφορετικό.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μην είναι οπαδός της «βιομηχανίας εξεταστικών», ο Αντώνης Σαμαράς όμως φαίνεται να πιέζει με τον τρόπο του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή με επίκεντρο τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο Τσίπρας θέλει να στοχοποιηθεί σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, θεωρεί ότι η περίπτωση πολιτικής του στοχοποίησης απο την παρούσα κυβέρνηση θα είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να «ηρωποιηθει».
Και αυτό γιατί εκτιμά ότι θα κερδίσει πολιτικό όφελος, ως ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι μπαίνοντας προσωπικά ο ίδιος στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας θα εδραιώσει στην αντίληψη της κοινωνίας ότι το κυβερνών κόμμα στοχεύει στον ρεβανσισμό και έτσι θα μπορέσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσουν οφέλη που γρήγορα θα επενδυθούν.
Για αυτό και ο ίδιος σε ανάλογη ερώτηση που του έγινε στη ΔΕΘ απάντησε περί του ειδικού δικαστηρίου «ρίχνοντας το γάντι» στον πρωθυπουργό.
«Στην υπόθεση της Novartis, φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε. Και πρόσθεσε:
«Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο, η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για τη τιμή των φαρμάκων σε μια σειρά σημαντικές χώρες, ενώ υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα του FBI».
Στο σημείο αυτό, προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει όποια κίνηση, θεσμική, του ταιριάζει καλύτερα.
«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική επιτροπή, εξεταστική επιτροπή, ειδικό δικαστήριο, ό,τι του ταιριάζει. Για να μάθει ο ελληνικός λαός, ξανά, ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Στέλιος Πέτσας: Όλα τα εξετάζουμε
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση «εξετάζει τα πάντα» για το πως θα κινηθεί.
Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του για το θέμα της Novartis και απάντησε σχετικά πως πρόκειται για ένα «μεγάλο σκάνδαλο η μεθόδευση της υπόθεσης» ζητώντας να έρθει «όλη η αλήθεια στο φως» και να γίνει γνωστό «ποιος μεθόδευσε και τι».
Το ζητούμενο αρχικά είναι εάν δηλαδή θα προχωρήσει με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περι ευθύνης υπουργών, σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή απο τη στιγμή που η δικογραφία φτάσει στη Βουλή και δοθεί στα κόμματα για να ενημερωθούν.
Εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή;
Απο τη στιγμή που η Δικογραφία της Novartis φτάσει στο κοινοβούλιο, η Bουλή είναι υποχρεωμένη να τη στείλει προς συζήτηση στην επιτροπή Δεοντολογίας.
Αν προκύψει ότι πολιτικά πρόσωπα ευθύνονται για το ότι έστησαν σκευωρία, τότε μπορεί η επιτροπή με 30 υπογραφές βουλετών να αποφασίσει την κατάθεση αιτήματος στην ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει τη σύσταση ή οχι προανακριτικής επιτροπής.
Αν ωστόσο τα ευρήματα της δικογραφίας είναι γενικά τότε η ίδια επιτροπή θα μπορεί με 60 υπογραφές βουλευτών να καταθέσει - πάλι στην ολομέλεια - αίτημα για σύσταση ή όχι εξεταστικής επιτροπής.
Και στις δύο περιπτώσεις η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τη σύσταση ή μη της επιτροπής και εκείνο που θα εξεταστεί πολιτικά από την κυβέρνηση είναι μόνο ο χρόνος: το πότε θα είναι πιο φρόνιμο ή επωφελές να συσταθεί η μια ή η άλλη επιτροπή, έχοντας ως προς αυτό περιθώριο έως και ένα μήνα.
Εμμένει στη θέση του ο Αντώνης Σαμαράς
Στο σημείο αυτό ξεκινάει το πολιτικό μέρος της υπόθεσης, το τι δηλαδή εξυπηρετεί χρονικά την κυβέρνηση και τι όχι.
Αν δηλαδή θέλει να κερδίσει χρόνο για να αναδείξει πρώτα τα ζητήματα της οικονομίας και να μην φθαρεί η ίδια από μια πιθανή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα, ή εάν πιεζόμενη από διάφορες πλευρές που θα ήθελαν διερεύνηση της υπόθεσης εδώ και τώρα, προχωρήσει άμεσα ανοίγοντας το δρόμο προς την προανακριτική επιτροπή με φόντο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην υπουργό του κ. Δημ. Παπαγγελοπουλο, από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι έχουν και οι δύο κατονομαστεί από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.
Ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει τις εξελίξεις δίχως να μιλά. Δείχνει απόλυτα ήρεμος ενώ ενδεικτική της διάθεσής του είναι η τοποθέτησή του από την αρχή της σχετικής συζήτησης ότι «θα τους πάω μεχρι τέρμα». Η άποψη του αυτή δεν έχει μεταβληθεί όπως διαβεβαιώνουν μιλώντας στο CNN Greece στενοί του συνεργάτες.
Ίσως και για το λόγο αυτό παρασκηνιακά να εντείνεται καθώς περνάνε οι ώρες η πίεση προς την κυβέρνηση ούτως ώστε να μην καθυστερήσει τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Πηγή: Cnn.gr
Διαβάστε επίσης:
Τζακ ποτ στο Τζόκερ: Είναι πολλά τα λεφτά! Πόσα θα μοιράσει στην κλήρωση της Πέμπτης (19/09)
Αλλαγή ώρας 2019: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω