Βουλή: «Παρών» ψηφίζει το ΜεΡΑ25 - «Αδιανόητο να μετατρέπεται η Βουλή σε δικαστικό σώμα»
Αυτό τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση του ρόλου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
«Το ΜέΡΑ25 θα ψηφίσει 'παρών', αρνούμενο να λάβει μέρος στην, για ακόμη μια φορά, επιχειρούμενη διασάλευση της διάκρισης εξουσιών, που το μόνο που καταφέρνει είναι να υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και να μετατρέπει τους βουλευτές σε δικαστές και ενόρκους» διευκρίνισε η κ. Μπακαδήμα.
«Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή σαν δικαστικό σώμα, ενώ είναι καθαρά νομοθετικό όργανο» ανέφερε η κ. Μπακαδήμα και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός της για τη δημιουργία ενός Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλο-επιχειρηματικού Εγκλήματος, που θα έχει σαν στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής πολιτικού προσωπικού.
Βαρουφάκης: «Το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής Αρχής»
To MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν θα μετέχει ούτε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, όπως προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.
«Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.
«Το νομικό πλαίσιο με αναγκάζει να θυμηθώ τον Μοντεσκιέ ο οποίος είπε ότι όταν το νομοθετικό και το δικαστικό Σώμα γίνονται ένα, παύει να υπάρχει ελευθερία» είπε. Διερωτήθηκε σε ποιο άλλο Κοινοβούλιο οι βουλευτές προσποιούνται τον δικαστή, και ανέφερε ότι όταν η Γερουσία στις ΗΠΑ ξεκινά την διαδικασία ελέγχου του προέδρου των ΗΠΑ, αυτό αφορά στο κατά πόσο πολιτικά το Κογκρέσο κρίνει αν ο κ. Τραμπ έχει την νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος και δεν παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα.
Εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνονται και να εξετάζονται πολιτικές ευθύνες, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πως η παρασιτική ολιγαρχία φόρτωσε με εκατοντάδες δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό και το τι συνέβη μετά, στην μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα».
Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 διαπίστωσε «τεράστια αναντιστοιχία του κόσμου με το Κοινοβούλιο» και εκτίμησε ότι όταν το λαϊκό αίσθημα δεν εκφράζεται από το σύνολο της ολομέλειας, έχουμε τεράστιο ζήτημα νομιμοποίησης του Κοινοβουλίου - ηθικής και πολιτικής - στα μάτια του λαού. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για τα σκάνδαλα, για τις σκευωρίες, για την Siemens και τη Novartis, όχι ποιος και τι, αλλά για την διαπλοκή που νιώθει στο πετσί του, τα παιδιά του είναι στο εξωτερικό ή ετοιμάζονται να φύγουν λόγω μιας γενικευμένης παρασιτικής ολιγαρχίας στην οποία συμμετείχαν μεγαλοεπιχειρηματίες και λειτουργοί του κράτους […] Είναι εξευτελισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, ότι αυτά τα μαθαίνουμε όταν σκάει μια έρευνα του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Siemens και τη Novartis» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι εδώ το πολιτικό σύστημα χρίζει τους πάντες ένοχους, με αποτέλεσμα την αναντιστοιχία του λαϊκού αισθήματος και αυτού που εμφανίζεται στην Βουλή, και που τελικά οδηγεί στην πλήρη ατιμωρησία.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, «ένα δικό μας FBI», το οποίο θα είναι ανεξάρτητη Αρχή υπό την επιτήρηση του Κοινοβουλίου και το οποίο θα έχει τα μέσα να κάνει αυτό που κάνει το FBI.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Βουλή - Γεννηματά: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις - Πρέπει να σκάψουμε βαθιά στη λάσπη