«Άγρια» κόντρα στη Βουλή - Μητσοτάκης: Παίξατε τη χώρα κορώνα γράμματα - Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το άσυλο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
«Σε αυτή την παράταξη η οποία έχει το θάρρος και τη δυνατότητα να βλέπει το εθνικό πάνω από το κομματικό ειδικά από εσάς προσωπικά που παίξατε κορώνα γράμματα την τύχη της χώρας, μαθήματα δεν δεχόμαστε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει με τη σειρά του επίθεση, λέγοντας ότι δεν επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να κάνει «εμπόριο πατριωτισμού» επαναφέροντας στην ατζέντα την κριτική του για τη στάση της Ν.Δ προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποκτά ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου
«H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου. Γιατί ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν, ήταν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».
«Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών και παρά τις διαφορετικές φωνές στην Ευρώπη. Με ανθρωπισμό, αλλά και ρεαλισμό. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη. Αλλά και την εθνική ευθύνη. Και με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου. Αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων!», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση λέγοντας ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στα νησιά και διάσπαρτοι στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως η προβληματική Μόρια, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και ταυτόχρονα «παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!»
Επισήμανε ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν εδώ επί τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές, οι πιο πολλές, μάλιστα, οικειοθελείς.
«Σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου. Κάτι που αποδεικνύει ότι το όλο σύστημα εξέτασης ασύλου έμενε σε παράλυση. Εκπέμποντας το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει, καν, την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρώπη να μας ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόζουμε σωστά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων». Και η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη τομή που καθιερώνουν για πρώτη φορά στη χώρα ένα συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας και υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές.
«Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων
Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.
Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».
«Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο Μεταναστευτικό και στο Προσφυγικό, ένα οργανωμένο και δημοκρατικό κράτος», είπε.
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου που στοχεύουν στο να μπει τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες αλλά και να υπάρξει ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους σημείωσε, «Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση.
Γι' αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Ώστε να δρομολογούνται εγκαίρως οι διαφορετικές πορείες τους. Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους. Ή αν έχει παραβιάσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δομών όπου διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, τέλος, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», που δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και που αρκετοί επικαλούνται ψευδώς».
«Αντίθετα, στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι -και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Επίσης εισάγονται νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων: Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών του, και ο εκτός γάμου σύντροφός του. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του. Αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για τους δικούς τους ύπουλους σκοπούς και ότι γίνεται πεδίο δράσης κυκλωμάτων που εμπορεύονται πολύ ακριβά -και συχνά μάταια- την ανθρώπινη ελπίδα, όμως όπως είπε οφείλουμε να έχουμε και σχέδιο δράσης. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό πως αναδεικνύουμε το Μεταναστευτικό ως νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρο, διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της. Υποδέχομαι θετικά, συνεπώς, τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Τις ελληνικές θέσεις τις είχα συζητήσει, προ μηνός, σε συνάντηση που είχα με τον κ. Ζεερχόφεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ακριβώς το θέμα του ασύλου και την κοινή πολιτική για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είχα επισημάνει και προσωπικά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου, και θέτοντας όλες τις χώρες προ των ευθυνών τους» είπε και σημείωσε «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη a la carte δεν υπάρχει».
«Στο εθνικό πεδίο, από την άλλη, υπηρετούμε τρεις ανάγκες: Προστατεύουμε τα σύνορα, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο, αποφορτίζουμε τα νησιά» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν, αυξημένες περιπολίες, θερμικές κάμερες και αύξηση των πλωτών μέσων με μοναδικό στόχο «Καμιά ζωή χαμένη στο Αιγαίο, αλλά και καμιά σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο».
Για την ανακούφιση των νησιών μίλησε για τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα με τη συνεργασία των δήμων και των κατοίκων, οι οποίοι δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται. «Αντίθετα, πρέπει οι πρόθυμοι που βοηθούν, να επιβραβεύονται», είπε.
Ο νόμος για το Άσυλο είναι «ένας νόμος, που δυσκολεύει τους παράνομους διακινητές, εκπέμποντας το μήνυμα «Ως Εδώ»! Όσοι παράνομοι εντοπίζονται, θα επιστρέφουν αμέσως. Οι έμποροι θα χάνουν την ελευθερία τους. Και οι παράνομοι μετανάστες-πελάτες τους, θα χάνουν τα λεφτά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων αυτόκλητων Μ.Κ.Ο..
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας όμως «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους δεχτούμε.
Κάτι τέτοιο, θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου. Αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας. Θα στρέβλωνε τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας. Και θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως συμβαίνει τώρα σε άλλες χώρες».
«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων!» είπε.
Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός, και αφού αναφέρθηκε στο θαυμασμό που νιώθει για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, και την αριστούχο μαθήτρια που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 28η Οκτωβρίου, με καταγωγή από την Αφρική, που κρατούσε τόσο περήφανα την γαλανόλευκη, υπογράμμισε με τη φράση της Χάνα Άρεντ ότι «H αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει παρά μόνο στα λόγια και στα συνθήματα».
Τσίπρας: Το νομοσχέδιο είναι ιδεοληπτικό και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό
Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό μετά τις εκλογές άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενώ είπε ότι το νομοσχέδιο που έφερε είναι «ιδεοληπτικό και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό».
Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέψατε το προσφυγικό σε ζήτημα καταστολής».
Επίσης της καταλόγισε ότι καθυστέρησε τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και ότι δημιουργεί δομές χωρίς ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς να έχει προετοιμάσει τις τοπικές κοινωνίες. «Τα στελέχη σας ακολουθούν ακραία ρητορική και συγκρίνουν την έλευση των προσφύγων με εισβολή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Μετατρέψατε το προσφυγικό σε μεταναστευτικό για να ικανοποιήσετε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας, αλλά αυτό είναι λανθασμένη επιλογή για τον επιπλέον λόγο ότι θα σας πούνε οι Ευρωπαίοι εταίροι "γιατί μας ζητάτε μετεγκατάστασεις αν είναι μετανάστες και γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου. Βρείτε τα με τις χώρες προέλευσής τους"».
«Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα», προσέθεσε ο κ. Τσίπρα. «Εξακολουθείτε να ακροβατείτε ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα και της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης. Λέτε ότι θα κάνετε μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Αλήθεια; Πώς θα το κάνετε; Μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόνο 1.800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αλλά πέραν αυτών υπήρξαν άλλες 17.500 εθελοντικές επιστροφές και 10.000 επανενώσεις οικογενειών και έγιναν και 22.000 μετεγκαταστάσεις. Άρα συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν. Θα κάνετε εσείς 50.000 επιστροφές στην Τουρκία; Ή δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται ή κοροϊδεύετε...» ανέφερε.
Για τις αποτροπές στη θάλασσα είπε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι νομικά αλλά και τεχνικά αδύνατα που «θα επιφέρουν δύσκολες καταστάσεις».
Μετατρέπετε το θέμα σε ελληνοτουρκικό
Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το θέμα «από διεθνές και ευρωπαϊκό σε εθνικό ή το χειρότερο σε ελληνοτουρκικό». «Έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού τής προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων... Εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός πήγα τρεις φορές στη Τουρκία. Ούτε μια στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας. Εσείς τώρα τι κάνετε; Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας. Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κάνουν εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πού είστε εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι με τα εθνικά μας θέματα; Που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό. ... Πού κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς; Όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, εσείς κραυγάζετε την αδυναμία σας. Την αδυναμία σας να απαιτήσετε την εφαρμογή του κεκτημένου που σας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφέρθηκε ακόμη στις «απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου για κακομεταχείρηση των προσφύγων» για να προσθέσει: «... Δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε, όχι γιατί είναι αληθή αυτά που λέει- απολύτως ψευδή και απαράδεκτα είναι. Αλλά γιατί τα περισσότερα από αυτά που ψευδώς μας κατηγορεί, οι μισοί βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της ΝΔ τα έχετε προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες: "Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή. Να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα. Και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα αν χρειαστεί. Να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται". Αυτά ΄λέγαν και αυτά λένε ακόμη βουλευτές και πολιτευτές σας».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση της Γενεύης, τις ευρωπαϊκές οδηγίες. «Καλούμε τη ΝΔ και την κυβέρνησή της να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών, ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και οι γιατροί αναγκάζονται να παραβούν το νόμο της ΝΔ για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και καθαρή τη συνείδησή τους. Είμαστε μάρτυρες προσφυγόπουλων που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό», είπε.
Συνεχίζοντας την κριτική στο νομοσχέδιο ανέφερε: «Θέλετε να κάνετε δύσκολη τη ζωή στους αιτούντες άσυλο. Τους βάζετε ένα σωρό διαδικαστικά εμπόδια. Μετατρέπετε την κράτησή τους από έσχατο μέτρο σε κανόνα, την πάτε στους 18 μήνες, δίνετε τη δυνατότητα ακόμα και για 36μηνη κράτηση. Μα έτσι σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα;». «Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα... Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο» σημείωσε.
Μητσοτάκης: Παίξατε τη χώρα κορώνα - γράμματα
Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μαθήματα δεν δεχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από εσάς προσωπικά που παίξατε τη χώρα κορώνα - γράμματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι το 2015 η χώρα κινδύνευσε να πάει στην λάθος πλευρά της ιστορίας λόγω της πολιτικής της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε πως στις 14 Αυγούστου που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την πλειοψηφία, η παράταξη της ΝΔ ήταν εκείνη που στήριξε. Είπε ότι ο κ. Τσίπρας «εξαπάτησε» τους πολιτικούς αρχηγούς υποσχόμενος ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές , κάτι που έκανε μία εβδομάδα μετά.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια και λέει ψέματα απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι έχει χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία και τις παράνομες διεκδικήσεις της ως αντάλλαγμα να μειωθούν οι ροές. Επανέλαβε τις δηλώσεις του για την συμπεριφορά της 'Αγκυρας στην Κύπρο και το Αιγαίο και τόνισε ότι καταδίκασε δημοσίως τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά να πιστώνεται ότι καλό συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες. «Δεν σας υποχρέωσε κανείς να πάτε σε εκλογές αλλά δεν πήρατε το μήνυμα του λαού» είπε ο πρωθυπουργός. «Ενοχλείστε που ένας κεντροδεξιός ηγέτης δηλώνει υπερήφανος που ένα παιδί από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και χειροκροτείται από τους βουλευτές του», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην πρωτολογία του μίλησε για ένα λεπτό για το νομοσχέδιο. Έκανε λόγο για φαντασιώσεις που υπάρχουν στον φαντασιακό του κόσμο, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.
«Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός ότι θέλουμε να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει εάν είναι ικανοποιημένος ότι δεν τελεσιδίκησε καμία αίτηση ασύλου. Τόνισε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι τρύπια καθώς είχε στηθεί «φάμπρικα» από ΜΚΟ και ιδιώτες γιατρούς που χορηγούσαν πιστοποιητικά για μετατραυματικό στρες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κληροδότησε μια βραδυφλεγή βόμβα στη νέα κυβέρνηση, μια κατάσταση μπάχαλο και ένα υπουργείο διαλυμένο.
Τσίπρας: Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της πατριωτικής ευαισθησίας
«Τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία περιγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή, και επανέλαβε την επίθεση για την συμπεριφορά στελεχών της ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκης είπε: «Σας άκουσα να λέτε ότι είσαστε ηγέτης της κεντροδεξιάς που δικαιούται να μιλά και για τον Αντετονκούμπο και για τους μετανάστες. Χθες ήταν ο βουλευτής σας Στράτος Σιμόπουλος που κατήγγειλε ότι στην παρέλαση στην Θεσσαλονίκη είχαμε εκπροσώπους των Ρομά. Θα τον καταγγείλετε; Δεν θα αναφερθώ στον αγαπημένο μου κ. Βορίδη που καταγγέλθηκε από τον ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο για ρατσιστική αναφορά στο θέμα της αναπηρίας... Είναι υποκρισία αυτό που κάνετε, τουλάχιστον να έχετε το θάρρος της γνώμης σας... Παίρνετε πιο ακραίες θέσεις ακόμη και από κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ, στελέχη του οποίου έχετε ενσωματώσει».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ξανά στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων λέγοντας ότι «αυτά που λέτε είναι άτοπα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Πώς θα φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορα; Εγώ μίλησα για 430.000 διασώσεις που έκανε το ελληνικό λιμενικό και είναι τιμή μας...Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι περισσότερες περιπολίες σημαίνουν περισσότερα τραγικά συμβάντα. Γιατί όμως να μη σημαίνουν περισσότερες διασώσεις;».
Απάντησε και στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι «για τα εθνικά θέματα δεν υπάρχει μονοπώλιο πατριωτικής ευαισθησίας. Και είναι και ανιστόρητο να το λέτε, γιατί η Αριστερά σε κρίσιμες στιγμές πολέμησε για την πατρίδα, την δημοκρατία, την ελευθερία».
Αναφέρθηκε και στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί σήμερα τα ελληνικά πολεμικά φυλάνε τον εναέριο χώρο στη Βόρεια Μακεδονία και όχι τα τουρκικά, όπως θα ήταν αν δεν υπήρχε η συμφωνία».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είπε ο κ. Πέτσας ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι και να ξεπεράσουμε την λεπτή γραμμή στα εξωτερικά έναντι της Τουρκίας, γιατί θα έχει επιπτώσεις στις μεταναστευτικές ροές. Είναι λάθος. Δεν πρόκειται να κατευνάσετε την Τουρκία».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε επαναλαμβάνοντας: «Είπα κ. Μητσοτάκη, ότι η χώρα, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση. Όταν έκλειναν τα σύνορα ο κ. Όρμπαν, οι ομοϊδεάτες σας στην Αυστρία...».