Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη για τη συμφωνία με την Τουρκία: Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη
Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον Λίβυο πρέσβη να παρουσιάσει άμεσα τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία, σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ η προθεσμία ισχύει έως την Πέμπτη.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει προβεί σε σειρά κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει τόσο επικοινωνίες του πρωθυπουργού, όσο και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν.
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.
Υπήρξε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.
Τέλος, πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ.
Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν στη Μεσόγειο
Με εμπρηστικές κινήσεις συνεχίζει να κινείται η Τουρκία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα στοχεύει για ακόμα μία φορά προς την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θαλάσσιου άξονα μεταξύ των δύο χωρών «σβήνοντας» τη μίση Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη (26/11) στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα όσον αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι τα «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας-Λιβύης συνδέονται άμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις αποφάσεις για κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ με αιχμή και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μνημόνια τα οποία για κάποιους αναλυτές ενδέχεται να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι των διενέξεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.
Τα «μνημόνια κατανόησης» που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ Σάραζ συμβάλλουν καθοριστικά στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», εκτός από το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα, μέσω των εξηγήσεων που ζήτησε από τον Τούρκο πρεσβευτή, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ ελ Σούκρι. Το ΥΠΕΞ επίσης συνέχισε τις επαφές του με τις Βρυξέλλες, με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ να λαμβάνει οδηγίες να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκο Μογκερίνι.
Έχει βάση η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης;
Είναι προφανές, σύμφωνα με το CNN Greece, ότι η Τουρκία δεν περιμένει ότι η συμφωνία θα έχει άμεση πρακτική ισχύ, αφού παρακάμπτει την Κρήτη, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι: «Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
Το δε υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συμφωνία δεν έχει νομική βάση.
Επομένως, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν έχει βάση;
Κάθε άλλο. Η Τουρκία με τη συμφωνία έχει τρία οφέλη:
- Προσθέτει ένα ακόμα asset (στοιχείο ενεργητικού) στο καλάθι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί όταν έρθει η ώρα του παζαριού με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ. Η συμφωνία συνιστά ένα διπλωματικό κεκτημένο το οποίο θα γίνει αντικείμενο ανταλλαγής.
- Σε συνδυασμό με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η συμφωνία ακυρώνει στην πράξη τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Έχοντας διασφαλίσει αυτό που επιδίωκε στη Συρία με την την εισβολή, η Άγκυρα τώρα στέλνει σαφές μήνυμα ότι αυτή είναι η ηγεμονική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος έγραψε σχετικά: «Πρόκειται για μια αλυσίδα κινήσεων της γείτονος (επιστολή με οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας προς ΟΗΕ) στην Ανατ. Μεσόγειο. Με αέρα στα πανιά από την συριακή της εκστρατεία η Άγκυρα θα στραφεί πλέον με αποφασιστικότητα προς την Ανατ. Μεσόγειο. Βασικός σκοπός της Άγκυρας δεν είναι τόσο να περιορίσει την Ελλάδα και την Κύπρο (αυτό θα γίνει εκ του αποτελέσματος), αλλά να καταστήσει σαφές σε όλους (Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΠΑ κτλ) ότι στην Ανατ. Μεσόγειο "δουλειές" χωρίς αυτήν δεν γίνονται. Είτε με Ερντογάν είτε με κεμαλικούς η πολιτική θα ήταν η ίδια».
Διαβάστε επίσης:
Βόλος: Ήταν παντρεμένοι για 10 χρόνια - Έπαθαν ΣΟΚ όταν έμαθαν την αλήθεια