Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αγεφύρωτο χάσμα – Οι τρεις διαφωνίες και το παρασκήνιο

Μια δύσκολη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Αγεφύρωτο χάσμα – Οι τρεις διαφωνίες και το παρασκήνιο
4'

Μάλιστα, όπως περιγράφει συνεργάτης του πρωθυπουργού, επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ με αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Η συνάντηση ξεκίνησε με αρκετή καχυποψία και από τις δύο πλευρές και αυτό φάνηκε από τα παγωμένα βλέμματα και την τυπική χειραψία των δύο ανδρών.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξαν την ατζέντα των θεμάτων, θέτοντας ο καθένας από την πλευρά του τα ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες.

Σε κάθε διπλωματικό βήμα η κυβέρνηση θέλει να αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως αναδείχθηκαν χθες στο Λονδίνο, παραμένουν ανοιχτά και τα τρία μέτωπα της τελευταίας περιόδου: η σύγκρουση για τις ΑΟΖ, με κορύφωση το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως πρώτο θέμα το μνημόνιο κατανόησης που φέρεται να υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. Επίσης έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του και ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο σε σχέση με το προσφυγικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα, η τουρκική ακτοφυλακή, έχει σταματήσει να περισυλλέγει πρόσφυγες και να προχωρά σε επιχειρήσεις διάσωσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Άγκυρα αφήνει ελεύθερους τους δουλέμπορους να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους και να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά ανθρώπινες ψυχές.

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών προκύπτει ακόμη πως δεν βρέθηκε το σημείο συμφωνίας για να κατευναστούν οι προκλήσεις της Άγκυρας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος παρά ότι έχει απομονωθεί πολιτικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ συνεχίζει την ίδια αδιάλλακτη τακτική, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι σε βάθος χρόνου θα εξετάσουν τις διμερείς σχέσεις και τις αιτιάσεις που δημιουργούν οι εντάσεις -θεωρώντας λίγο πολύ ότι προέρχονται από τη δική μας πλευρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως άλλωστε ανέφερε, έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι καταγράφηκαν οι συμφωνίες, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το κλίμα της συνάντησης. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει το πάγωμα των ΜΟΕ, όπως είχε διαρρεύσει ένα 24ωρο πριν από το υπουργείο Άμυνας, θέλοντας έτσι να δείξει ότι παραμένει πιστός στο δόγμα της συνεννόησης και της καλής γειτονίας. Για αυτό και έδωσε ο ίδιος εντολή την επόμενη Δευτέρα οΝίκος Δένδιας να συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, που είναι θεσμοθετημένο όργανο, ώστε να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα όσα έγιναν κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν με την Τουρκία αλλά εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν καλή διάθεση, οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει πιστή στη δική της τακτική και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιες δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση, προφανώς, με το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Τείχος» στα σχέδια του Ερντογάν υψώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έστειλε το δικό του μήνυμα όταν πληροφορήθηκε τις ανακοινώσεις του Ντονμέζ για τουρκικές γεωτρήσεις.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία απομονώθηκε και από την Κομισιόν, η οποία επέκρινε τη γειτονική χώρα για τη σύναψη του μνημονίου με τη Λιβύη και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Κατά πληροφορίες, ο Ερντογάν φέρεται να έδειξε στον Έλληνα πρωθυπουργό το περιεχόμενο του μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε με τη Λιβύη.

Εκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν, υπέρ της Ελλάδας τάχθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν.

Με πληροφορίες από Cnn.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή