Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι επόμενες κινήσεις

Με αίσθημα ευθύνης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέλεξαν το δρόμο της συναίνεσης και της αποφυγής μικροκομματικών εντυπώσεων κατά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συγκλήθηκε χτες (10/12), υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια στο νεοκλασικό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.
INTIME NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε με ψυχραιμία για τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη και υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται περίπου 10χλμ. από την Τρίπολη -κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, παρά τις απειλές της Άγκυρας που εκδηλώνονται είτε με τουρκικές ασκήσεις είτε με σκληρή ρητορική από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες εκδηλώνονται…

Το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται ικανοποιημένο από το σημαντικό βαθμό ευθύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν έδειξαν αντιπολιτευτική διάθεση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «δεν γίναμε σοφότεροι, ωστόσο όμως, κινηθήκαμε σε ενωτικό κλίμα».

Το ίδιο, άλλωστε, υποστήριξαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου από το ΚΙΝΑΛ. Επίσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και, όταν μιλάμε με την Τουρκία, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα».

Είναι σημαντικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν υπήρξε ένταση και όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ που δεν προσήλθε στη συνεδρίαση- εξέθεσαν τις απόψεις τους μέσα στο πλαίσιο, που επιβάλλουν οι στιγμές χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες, γκρίνια και αντιπαραθέσεις.

Ένα κλίμα πολύ διαφορετικό απ’ ότι φαινόταν το προηγούμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε μετά τη συνεδρίαση:

«Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε δε, πως η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη αναλαμβάνει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και κυρίως προς την κατεύθυνση της πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ιταλία αποφάσισε να κάνει στροφή στον σχεδιασμό της και από εκεί που δεν ήθελε να διαταράξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες με τη Λιβύη λόγω προσφυγικού, αλλάζει πλέον τακτική επειδή διαφοροποιούνται τα συμφέροντα σε ενεργειακά θέματα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι πως αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο, αντίθετα από εκείνον που είχε υιοθετήσει όλο το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στέλνει πολεμικό πλοίο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, διαμηνύοντας με αυτό τον τρόπο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν μπορεί πλέον να κινείται σε «τεντωμένο σχοινί» και να διαταράσσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, θα λάβει αποφάσεις κατά της Τουρκίας με διπλωματικό τρόπο, κάτι που θα επισημαίνεται ρητά και στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Εκτός από την Ευρώπη, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ΗΠΑ.

Για αυτό το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ ενόψει και της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και την Φλόριντα.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε εκτενώς το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ και το ΣΑ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στον κ. Πάιατ τις ελληνικές θέσεις για την πολιτική της Τουρκίας, τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει «προκλητική ενέργεια».

Ο Αμερικανός πρέσβης, σχολιάζοντας το τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό στο Twitter, έκανε λόγο για εξαιρετική συνάντηση.

«Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Παϊατ δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με έντονα φαινόμενα και η Τετάρτη - Αυτές τις περιοχές θα χτυπήσει η «Διδώ»

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι κόφτες - Πότε θα πάρετε 700 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις