Τσίπρας: «Ή κυρώσεις στην Τουρκία σήμερα ή φρεγάτες αύριο» - Οι πρωτοβουλίες για τα ελληνοτουρκικά

Στην τουρκική προκλητικότητα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας - Τρίπολη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο, εστίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κρίνοντας πως πρόκειται για «κρίσιμες στιγμές» σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
10'

«Λυπάμαι που σε μια ιστορική συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει τον χρόνο να καθίσει να ακούσει την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατανοώ ότι ίσως να μη συμβαίνει επίτηδες, αλλά είναι μία αρνητική στιγμή κι αυτό οφείλω να το επισημάνω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια. Κι όχι τυχαία εκκρεμές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα; Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;».

«Είπε ο κ.Μητσοτάκης σαράντα χρόνια. Άραγε έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε για σαράντα χρόνια και δεν μπορούσε να γίνει πράξη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αντιφάσεις και αμηχανία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ θέλησε να «καθησυχάσει» τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με πατριωτικό καθήκον.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω»

«Επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μηστοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική αλλά αυτό που κάνατε εσείς να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, προς άγραν ψήφων, εμείς δεν θα το κάνουμε».

Είναι ώρα για κυρώσεις

«Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών.

Και πρέπει να ξαναχαράξετε σαφείς γραμμές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αναβάθμισης των τουρκικών παράνομων ενεργειών και διεκδικήσεων.

Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων.

Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών.

Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση.

Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβυή.

Συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα.

Είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα.

Και επειδή ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο.

Για αυτό μου είναι ακατανόητο γιατί τόσους μήνες αντί να καλείτε την Τουρκία να συμμορφωθεί, δεν αξιοποιείτε ευθέως την απειλή των κυρώσεων.

Οι έξι πρωτοβουλίες

Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών.

Που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Πρώτον, λοιπόν, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι άκουσα ότι και η κα Γεννηματά συμφωνεί με αυτήν τη θέση.

Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας [και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας] ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

Καλό είναι που έχουμε μαζί μας το Ισραήλ, αλλά πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον αγωγό EastMed, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.

Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

Των εγγύτερων συμμάχων μας, που μπορεί βέβαια να μην έχουν νικήσει τον λαϊκισμό όπως η Ελλάδα – όπως υπονοήσατε πρόσφατα – αλλά τουλάχιστον μπορούν να μας στηρίξουν.

Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβυή.

Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο.

Δεν μπορούμε να μείνουμε απ’ έξω από αυτήν τη διαδικασία, μετά τα τελευταία γεγονότα ειδικά εφόσον συμμετέχει και η Τουρκία.

Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.

Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρρες.

Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».

«Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για unfair, καθώς δεν έμεινε για να ακούσει την ομιλία του Τσίπρα. «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από τη Βουλή, ήταν και οι “κύκλοι” του που σχολιάζουν χωρίς να έχουν καν ακούσει την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη την προσήλωσή του στην εθνική και συναινετική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δε σημαίνει να μην ασκεί το καθήκον του και να μην επισημαίνει λάθη, αρρυθμίες και αντιφάσεις, που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα και πρέπει να διορθωθούν. Ίσως άλλωστε η επίγνωση αυτών ήταν αυτή που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να σπεύσει να εγκαταλείψει την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του και πριν λάβει το λόγο ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, καταγράφοντας ένα ακόμη κοινοβουλευτικό unfair στο ενεργητικό του και μάλιστα σε μια ιστορική όπως ο ίδιος δήλωσε συνεδρίαση».

Νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι είχαν σχολιάσει τα όσα είπε ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας τον για διχασμό. «Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού».

Αιτία της αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου ήταν το γεγονός ότι με μεγάλη οξύτητα ο πρώην πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα ελληνοτουρκικά. Πολλές ήταν οι φορές που ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μησττοάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική αλλά αυτό που κάνατε εσείς να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, προς άγραν ψήφων εμείς δεν θα το κάνουμε». Και συνέχισε: «Πάει πολύ να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για λαϊκισμό. Ο ίδιος συνέβαλλε στην συσπείρωση του ακροδεξιού ακροατηρίου του για να εκλεγεί. Ο ίδιος όταν ήρθε ο Τούρκος πρόεδρος εδώ η ΝΔ κραύγαζε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο πρόεδρο για να ξεδιπλώσει τον αναθεωρητισμό του. Δεν μασήσαμε τα λόγια μας ούτε εγώ ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την στάση της ΝΔ στο παρελθόν ως παράδειγμα προς αποφυγήν και αυτοκαταστροφική στάση. «Πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι το κόμμα του θα έχει πατριωτική στάση και πως θα ασκεί εποικοδομητική κριτική εκεί που πρέπει.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε: «Δεν θα ακολουθήσουμε τα δικά σας τα χνάρια. Σας λέω ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Και καλά κάνατε και συναντηθήκατε με τον Ερντογάν. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για ΜΟΕ. Και σας λέω επίσης ότι στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη. Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς. Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα έπρεπε να σας έχουν ξαφνιάσει. Μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια ατυχή δήλωση ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν καλή διάθεση, ενώ μόλις πριν η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις».

«Αυτό που λέω είναι να ξαναπιάσει η χώρα το νήμα μιας πραγματικά ενεργής εξωτερικής πολιτικής, μιας πολιτικής δυναμικών πρωτοβουλιών για να μην φθάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι τώρα δεν είναι η ώρα των δηλώσεων αλλά η ώρα των κυρώσεων.

«Πρέπει να απαιτήσετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, στην οποία διαδικασία συμμετέχει η Τουρκία», είπε ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Πάσσαρης: Ένοχος για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας - 45 χρόνια η ποινή κάθειρξης

Κακοκαιρία «Διδώ»: Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν τις επόμενες ώρες - Δείτε τους χάρτες

Σχετικές ειδήσεις