Αθήνα: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για τη συμφωνία - Η Ελλάδα έχει ντοκουμέντα
Η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της «συμφωνίας» με την αποστολή όπλων, εκτιμούν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα τον ΣΚΑΪ, έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.
Για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.
Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι ότι η Άγκυρα δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει.
Σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χώρας, εννοώντας ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Γερό «χαστούκι» από την ΕΕ
Στις 3 το μεσημέρι ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να καταδικάσει τις εμπρηστικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο και το προκλητικό μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στο τέλος του δείπνου της πρώτης μέρας, προβλέπεται και συζήτηση για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο 28 αναμένεται να στείλουν το μήνυμα στην Άγκυρας πως το «μνημόνιο» με τη Λιβύη, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα Κράτη.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η παράγραφος προσετέθη μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στο τελευταίο προσχέδιο αναφέρει τα εξής:
«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».
Σύμφωνα με το sigmalive για το θέμα θα έχει επαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης στους «28»
Τους τρεις βασικούς στόχους με τους οποίους προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Εξήγησε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι είναι να εκφραστεί η απερίφραστη καταδίκη στην τουρκική προκλητικότητα, να αναφέρεται ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αλλά και να υπάρξει πλήρης στήριξη των ηγετών της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Αναλυτικά τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι κόφτες - Πότε θα πάρετε 700 ευρώ