Δένδιας σε Χαφτάρ: Οι συμφωνίες της Λιβύης με την Τουρκία είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο
Πρώτη στάση ήταν η Βεγγάζη της Λιβύης, όπου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών της Βεγγάζης, Αμπντουλχαντί Αλ Χουγουαΐτζ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.
Τι συζητήθηκε
Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.
Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Δένδιας: Άκυρα και επιβλαβή για το λαό της Λιβύης τα δύο μνημόνια
Την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο, όπου μετέβη αμέσως μετά τη Βεγγάζη.
Συγκέκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα.».
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Φαγιέζ Αλ Σάρατζ: Εάν Ελλάδα και Ιταλία έχουν ενστάσεις σχετικά με το μνημόνιο με την Τουρκία, ας προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια
Στα μνημόνια με την Τουρκία και στη στάση της κυβέρνησής του αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.
«Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε», δηλώνει σε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα ανήρτησε στην διαδικτυακή της πύλη σήμερα το απόγευμα.
«Αν η Ελλάδα ή η Ιταλία έχουν ενστάσεις σχετικά με το μνημόνιό μας με τον Ερντογάν, το οποίο αφορά τα χωρικά ύδατα, μπορούν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια», συνεχίζει.
«Εσείς οι Ιταλοί τι περιμένετε; Να παραμείνουμε παθητικοί, ενώ αυτοί που μας επιτίθενται καταστρέφουν την πρωτεύουσά μας, δολοφονούν άμαχο πληθυσμό και βομβαρδίζουν τα σπίτια μας;», ρωτά παράλληλα ο Αλ Σάρατζ.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ θεωρεί ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αλλά εκτιμά ότι δεν διαφαίνονται, ακόμη, ουσιαστικά αποτελέσματα».
Τέλος, «χρησιμοποιεί σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας, η οποία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της να συνομιλήσει με την κυβέρνησης της Βεγγάζης και του Τομπρούκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα, ενώ ο Χάφταρ διατάσσει την κατάσχεση τουρκικού πλοίου απέναντι από την πόλη Ντέρνα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: