Διπλωματικός «πυρετός» στην Μεσόγειο: Η συμμαχία των τεσσάρων που «στριμώχνει» τον Ερντογάν
Ελλάδα και Κύπρος δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για τη συμφωνία. Την Κυριακή (22/12) υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «αντίδραση σε κάποιον άλλον». «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» υπογράμμισε.
Τι προβλέπει η συμφωνία για τον EastMed
Το κυπριακό κανάλι SigmaLive, μετέδωσε το Σάββατο για τις υπογραφές στη διακρατική συμφωνία που θα μπουν στις 2 Ιανουαρίου τα εξής: «Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη».
Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων».
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.
Συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ στη Λιβύη
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε την Κυριακή (22/12) με τον πρωθυπουργό της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών της Βεγγάζης, Αμπντουλχαντί Αλ Χουγουαΐτζ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.
Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.
Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από το Κάιρο, όπου μετέβη αμέσως μετά τη Βεγγάζη.
Φαγιέζ Αλ Σάρατζ: Ελλάδα και Ιταλία αν έχουν ενστάσεις, ας προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια
Στα μνημόνια με την Τουρκία και στη στάση της κυβέρνησής του αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.
«Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε», δηλώνει σε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα ανήρτησε στην διαδικτυακή της πύλη σήμερα το απόγευμα.
«Αν η Ελλάδα ή η Ιταλία έχουν ενστάσεις σχετικά με το μνημόνιό μας με τον Ερντογάν, το οποίο αφορά τα χωρικά ύδατα, μπορούν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια», συνεχίζει.
«Εσείς οι Ιταλοί τι περιμένετε; Να παραμείνουμε παθητικοί, ενώ αυτοί που μας επιτίθενται καταστρέφουν την πρωτεύουσά μας, δολοφονούν άμαχο πληθυσμό και βομβαρδίζουν τα σπίτια μας;», ρωτά παράλληλα ο Αλ Σάρατζ.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ θεωρεί ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αλλά εκτιμά ότι δεν διαφαίνονται, ακόμη, ουσιαστικά αποτελέσματα».
Τέλος, «χρησιμοποιεί σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας, η οποία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της να συνομιλήσει με την κυβέρνησης της Βεγγάζης και του Τομπρούκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα, ενώ ο Χάφταρ διατάσσει την κατάσχεση τουρκικού πλοίου απέναντι από την πόλη Ντέρνα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ήπειρο, Κρήτη και Αττική σάρωσε η κακοκαιρία - Πού θα «χτυπήσει» η σήμερα