Κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Μητσοτάκη – Τι προσδοκά η κυβέρνηση από το τετ α τετ με τον Τραμπ
Η ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, με αποκορύφωμα την ανυπόστατη συμφωνία με την Λιβύη και η διπλωματική επιτυχία της υπογραφής της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, αποτελούν τους βασικούς άξονες του διπλωματικού παζλ που θα παρουσιαστεί στον Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό ο Αμερικανός πρόεδρος να εκφραστεί υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Στην κυβέρνηση λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων. Υπενθυμίζουν ότι το State Department μετά την «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είχε δηλώσει ότι «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».
Σε αντίθεση με την Τουρκία, που λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, η στήριξη της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας, εκφράζεται -αναφέρουν οι πηγές- και από τις δηλώσεις που γίνονται από τους παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.
Επί των θεμάτων της ΑΟΖ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή την τοποθέτησή του για το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων στην προσέγγιση που αφορά γενικότερα στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.
«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως αντικείμενα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».
Η διπλωματική προσπάθεια και η γνώση του Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ
Τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όσο και η ευρύτερη προσπάθεια διπλωματικών επαφών το τελευταίο διάστημα ως στόχο έχουν την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν «στρώσει το χαλί» για την εμβάθυνση της σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός. Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις, αφού η Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνει την εικόνα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν επίσης ότι βοηθάει και το γεγονός ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τις ΗΠΑ και τον γνωρίζουν καλά επίσης στις δομές εξουσίας». «Απόφοιτος του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις με Αμερικανούς από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας καθώς και από τον ακαδημαϊκό τομέα, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρει πώς να μιλήσει και σε ποιους. Επίσης ως αρχηγός της ΝΔ έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τις ΗΠΑ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Οι Αµερικανοί αξιωµατούχοι που ασχολούνται µε την Ελλάδα και την ευρύτερη γειτονιά µας υπογραµµίζουν σε όλους τους συνοµιλητές τους ότι η χώρα µας διακρίνεται από σταθερότητα σε µια ταραγµένη περιοχή και είναι µια χώρα µε µειωµένο αντιαµερικανισµό, σε αντίθεση µε την Τουρκία, την οποία ακόµα καλύπτει ο κ. Τραµπ, όπου παρατηρείται µια αυξανόµενη απέχθεια προς την Αµερική µε προσωπική ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν.
Σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Τραµπ θα τονίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό τη σηµασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση µε την τεχνολογία 5G, την αντιµετώπιση της κακοήθους επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσµιο επίπεδο. Οι Αµερικανοί, διά του υπουργού Εµπορίου Γουίλµπουρν Ρος, που διατηρεί και προσωπική σχέση µε τον κ. Μητσοτάκη και µερικούς υπουργούς του, πρόσφατα έστειλαν «στεγνή» δηµόσια προειδοποίηση στην Αθήνα για την «εισβολή» της Κίνας στην Ευρώπη χρησιµοποιώντας την Ελλάδα.
Η ομογένεια
Σημαντικό μέρος του προγράμματος του πρωθυπουργού αφορά στις επαφές του με την ομογένεια. Το Tarpon Springs της Φλόριντα είναι μια πόλη που δημιουργήθηκε από Έλληνες, κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, όπου θα είναι παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη θα είναι επίσης παρών ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος θα μιλήσουν σε εκδήλωση της ομογένειας, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται έχοντας ικανοποιήσει ένα αίτημα δεκαετιών που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι το Tarpon Springs, είχε επισκεφθεί, σχεδόν ένα αιώνα νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1922, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι βασικές συναντήσεις του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.
Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Την Τρίτη το πρωί θα συναντήσει την ηγεσία του Αμερικανικού think tank Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων. Στη συνέχεια, θα συναντήσει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συναντήσεις. Μετά τις συναντήσεις αυτές θα κάνει δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους.
Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το μεσημέρι, θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές. Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μίκαελ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οι διεθνείς επαφές του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν στις 29 Ιανουαρίου που θα επισκεφθεί, για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, το Παρίσι.
Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρέχει ξεκάθαρη στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το ζήτημα της «συμφωνίας» Τουρκίας – Λιβύης. Τον Απρίλιο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πεκίνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα συναντήσει την άνοιξη και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Έλληνες πρωθυπουργοί στο Λευκό Οίκο: Ο Σημίτης και το ευρώ, ο Κλίντον, ο JFK και ο Μητσοτάκης (pics)