Το παρασκήνιο της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση - «Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Όλα ξεκίνησαν με την πληροφορία πως ο Τραμπ δεν ήθελε να δώσει συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι είπαν πως το έκανε γιατί δεν ήθελε να καταδικάσει την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Κάποιοι πιο υποψιασμένοι τόνισαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πολλά εκκρεμή ζητήματα και… ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δημοσιογράφους τους οποίους ήθελε και να αποφύγει.
Τελικά τα όσα έγιναν στο Οβάλ Γραφείο απέδειξαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήξερε τι τον περιμένει. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις με συνέπεια να… τινάξουν στον αέρα τις κοινές δηλώσεις οι οποίες μετατράπηκαν σε διάλογο του Τραμπ με τους ερωτώντες του… Ωστόσο υπάρχει και η εικόνα της διαπροσωπικής επαφής Μητσοτάκη-Τραμπ και τα κέρδη της Αθήνας.
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Ικανοποίηση στην Ελληνική κυβέρνηση για τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με κυβενρητικές πηγές, δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους. Σημειώθηκε δε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.
«Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», είναι η πολύ ρεαλιστική αποτύπωση που έκανε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη η εξαιρετική ευκαιρία να αναλύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανόμενης, βεβαίως, και της προκλητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.
Ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο τραμπ στον Λευκό Οίκο ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.
ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
Επιπλέον ανέφερε ότι: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
Το χρονικό της συνάντησης
Λίγο μετά τις 21:10 (Ώρα Ελλάδος) έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, κινήθηκαν προς το οβάλ γραφείο.
ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:
Τραμπ: Δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε, ενώπιον των δημοσιογράφων, στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Τραμπ.
«Πρόκειται για μια χώρα με πολύ σημαντική γεωγραφική θέση και μια σπουδαία χώρα. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας με πολύ θετικά σχόλια για τη χώρα μας.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως η χώρα μας αποτελεί πλέον ευκαιρία για επενδύσεις.
Μητσοτάκης: Θέλουμε τη στήριξή σας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
«Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση έχει πλέον τη δυνατότητα να μειώνει τους φόρους. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τραμπ πως παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προκαλεί αποσταθεροποίηση. «Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν, ενώ δήλωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.«Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», είπε συγκεκριμένα. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ:
Τραμπ για Ιράν: «Ο Σουλεϊμανί ήταν τέρας, θα σκότωνε κι άλλους ανθρώπους»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την κατάσταση στο Ιρακ και το Ιράν μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί από δυνάμεις των ΗΠΑ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε αρνητική εντύπωση και αμηχανία στην ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να αντιδράσει στον «βομβαρδισμό» ερωτήσεων που δεχόταν ο κ. Τραμπ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». «Ήταν ένα τέρας», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος που επέμεινε για την ορθότητα της απόφασής του να εξοντωθεί ο Ιρανός στρατηγός.
«Σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνομωσίες. Είχε σκοτώσει αμερικανούς πολίτες, ήταν υπευθυνος για πολλές επιθέσεις και σχεδίαζε και νέες» υποστήριξε ο Αμεριακανός πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Σώθηκαν πάρα πολλές ζωές με τη δράση μας... Ακόμα και μέσα στο Ιράν πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν για τη δολοφονία Σουλεϊμανί».
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι δεν φοβάται για αντίποινα. Αντίποινα ήταν αυτό που κάναμε εμείς σημείωσε και τόνισε με έμφαση: «Εάν το Ιράν μας επιτεθεί θα υποφέρουν από τις συνέπειες. Οι ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα».
Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ με ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν ακόμα και για το θέμα των επιθέσεων σε πολιτιστικά μνημεία του Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας ουσιαστικά από την απειλή που έκανε ο ίδιος μερικές μέρες νωρίτερα.
Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».
Παράλληλα, ο κ.Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med.
ΔΕΙΤΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε κομπάρσο των εξελίξεων
«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ειδικότερα, ότι «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων». Προσθέτει πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».
Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κολασμένη νύχτα στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτύπησε με πυραύλους αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ