Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν μπει τουρκικό ερευνητικό στο Αιγαίο θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός.

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha, διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος πως «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το απαράδεκτο μνημόνιο μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Θα ασκήσουμε βέτο».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, σημειώνοντας πως «κακώς η χώρα μας δεν έλαβε πρόσκληση. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους», τόνισε.

Όσον αφορά την περίφημη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ και την αναφορά σε «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε ωστόσο πως κατέστησε σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και όπως είπε έγιναν αντιληπτές από τον κ. Τραμπ.

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάει στη Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές «δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ο οποίος απείλησε ότι θα στείλει ερευνητικό σκάφος νοτίως του Καστελλόριζου, διεμήνυσε πως «σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει». Πρόσθεσε εντούτοις, πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι τα πράγματα θα φτάσουν σε αυτό το σημείο. «Το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνουμε σε θερμό επεισόδιο, το ζήτημα είναι να μην φτάσουμε. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες που αποδεικνύονται και έμπρακτα και δεν αναφέρομαι μόνο στις ΗΠΑ. Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν γιατί ήταν ο ποιο θερμός υποστηρικτής της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή, βάζω το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να διαχειριστούμε ένταση στο Αιγαίο. Αν φτάσουμε όμως ξέρουμε να τη διαχειριστούμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμβολο της νέας εποχής η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την απόφασή του να προτείνει για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώην πρόεδρο του ΣτΕ κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δηλώνοντας περήφανος για την επιλογή του.

«Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη νέα εποχή για τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την δικαστή που αναμένεται να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο με τη δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ιστορία.

Αναφορικά με τον νυν Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ως ένα καλό Πρόεδρο που τίμησε τα καθήκοντά του, πως τον τιμά και τον σέβεται, ωστόσο, σημείωσε πως «έπρεπε να διαλέξω ένα πρόσωπο και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους έκανα αυτή την επιλογή. Είμαι πολύ περήφανος που στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Πρόεδρο Της Δημοκρατίας γυναίκα. Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει “γιατί όχι και γω”».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας πολίτης του κόσμου που μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι μια καλή Πρόεδρος.

«Όποιος έρθει στην Ελλάδα και δεν είναι πρόσφυγας θα φύγει»

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τόνισε πως όταν εκτίμησε καλύτερα την κατάσταση προχώρησε στην επανασύστασή του. «Αν γνώριζα πριν έξι μήνες αυτά που γνωρίζω τώρα δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έχουμε διαφορετική πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πρώτος έχω πει ουδείς αλάθητος. Μια κυβέρνηση που εντοπίζει λάθη και παραλείψεις τα διορθώνει με ταχύτητα. Προφανώς και θα μας ασκείτο κριτική», τόνισε.

Σε ερώτηση για την εκτίμησή του για το μέγεθος του μεταναστευτικού ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δείτε πως φυλάμε τα σύνορα στον Έβρο, την ενίσχυση του Λιμενικού, στην πρωτοβουλία για την αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο. Ο νόμος ισχύει από 1/1//2020. Όποιος καινούριος έρχεται πρέπει εντός δύο μηνών να εξετάζεται αν δικαιούται διεθνούς προστασίας. Να στείλουμε μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Η αλλαγή της νομοθεσίας του ασύλου θα οδηγήσει σε επιστροφές. Όποιος έρθει στην Ελλάδα και γνωρίζει ότι δεν είναι πρόσφυγας θα φύγει», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα δεν θέλουμε να είναι μαγνήτης για πρόσφυγες και μετανάστες».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, υποστήριξε πως πως οι δομές φιλοξενίας «δεν είναι και τόσες πολλές. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Διαβεβαιώνω πως ο σχεδιασμός αυτός είναι προς όφελος των κατοίκων των νησιών», τόνισε.

«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε πρόωρες εκλογές»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπουργών του είναι διατεθειμένος να κάνει τον πρώτο του ανασχηματισμό. «Δεν υπάρχει κανένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες. Η αξιολόγηση έχει σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων. Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης. Δεν θα γίνει άμεσα ανασχηματισμός αλλά όταν γίνει θα ληφθεί υπόψιν το κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε επίσης ότι πρόωρες εκλογές δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν. «Γιατί να έκανα πρόωρες εκλογές; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να εφαρμόσουμε το εκλογικό μας πρόγραμμα και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» σημείωσε αναφορικά με όσα διακινούνται περί πρόωρων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ενδεχομένως το 2023 να γίνουν διπλές εκλογές, αφού δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Όταν θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό το ‘23 θα έχουμε να πούμε τι κάναμε καλό, τι καλό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής και τι θα έχουν να χάσουν όσοι δεν μας επιλέξουν» πρόσθεσε.

Εξάρχεια, Κουκάκι, καταλήψεις, ασφάλεια

«Ουδέποτε είχα θέσει χρονοδιάγραμμα για τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο. Ομως, ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία στα Εξάρχεια, δεν έμπαινε κανείς. Ομως, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ξεκάθαρη βελτιωση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την ανομία στα Εξάρχεια, τις καταλήψεις και τους ταραξίες και πρόσθεσε ότι η ρίψη τσιμεντόλιθων στους αστυνομικούς είναι κακούργημα.

«Οταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο σκοπός είναι να τραυματίσεις ή να σκοτώσεις κάποιον. Πρέπει να πάμε σε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου;», ρώτησε ο κ.Σρόιτερ. «Δεν χρειάζονται αλλαγές, υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση όταν πετάς τσιμεντόλιθο. Κρινόμαστε για την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα στην πράξη. Θα ερευνηθούν οι περιπτώσεις που η αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Υπήρξαν κατηγορίες σε βάρος της αστυνομίας στην πρώτη εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, πριν να γνωρίζουμε τα δεδομένα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Καταλήψεις αδειάζουν, επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει, γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. «Συνολικά 1.500 νέοι αστυνομικοί έχουν ήδη προσληφθεί, πήγα και τους είδα. Υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται, προφανώς αυτή δεν είναι μια υπόθεση που τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη», σχολίασε.

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Βλέπουμε διάφορους τύπους με ορμή να πετούν τσιμεντόλιθους δεκάκιλους στο κεφάλι των αστυνομικών» είπε σχολιάζοντας την επιχείριση εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην εισαγγελική αρχή τι θα κάνει. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον ή και να σκοτώσεις κάποιον είναι δεδομένη. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν τα όπλα στα χέρια τους, ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει» σημείωσε.

Μείωση του εισφορά αλληλεγγύης

«Ο φόρος εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020 και μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, στον κόσμο των επιχειρήσεων, όμως η φορολογία στον κόσμο της μισθωτής εργασίας παραμένει υψηλή» ανέφερε επιπλέον για την οικονομική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκτίμηση που είχε κάνει προεκλογικά για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι θα είναι στο 3% το οποίο ήδη είναι ένας πάρα πολύ υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Δεν νομίζω ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 4%, αφήστε όμως να δούμε που θα είμαστε από το ‘21 και το ‘22» είπε. Όπως είπε αν κάτι πιστώνεται σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ: