Η μάχη του Βερολίνου: Διπλωματικό θρίλερ μέχρι τελευταία στιγμή - Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη
Η θέση της ελληνικής πλευράς προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη Διάσκεψη του Βερολίνου - Ο ρόλος-κλειδί του Χάφταρ για την επόμενη μέρα για τη Λιβύη
Τα στόχαστρα της σημερινής Διάσκεψης του Βερολίνου θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, παρά την απουσία της από τη διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης.
Σε αναβρασμό βρίσκεται από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι επιδίδονται σε πλήθος επαφών, ούτως ώστε να μην θιγούν τα συμφέροντα της Ελλάδας, καθώς «καραδοκεί» η έντονη παρουσία της Τουρκίας στην όλη διαδικασία και τις συζητήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα είναι παρόντες σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου.
Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία με τον κ. Μισέλ έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου κι ήταν εκτενής, ενώ συζητήθηκε μεγάλο μέρος της ατζέντας σχετικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου, τη Λιβύη και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Αυτό που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί θεματοφύλακα του πλαισίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία καταδικάστηκε η τουρκική παραβατικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.
Το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πράξουν τα απαραίτητα. Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης – σε αντίθεση με όσα είπε στον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Άνγκελα Μέρκελ – και αυτό να καταδικαστεί, παρά την εμμονή της Άγκυρας προκειμένου να νομιμοποιήσει μέσα από αυτό τις ενέργειές της στη ΝΑ Μεσόγειο.
Τηλεφωνική επικοινωνία αναφορικά με τις εξελίξεις για τη σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο είχε ο κ. Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λεντριάν, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών των Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.
Εξάλλου, μετά την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν αποτελέσει μέρος της «επόμενης μέρας» για τη Λιβύη, τότε θ’ ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών της Λιβύης και με την Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 2010. Τούτο δήλωσε, μάλιστα, στον Ant1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία, η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.
Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Παίζει λάθος το παιχνίδι – Έχουμε τρελάνει την Ελλάδα