Εκλογικός νόμος: Δείτε LIVE τη συζήτηση – «Συγκρούσεις» και σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ολομέλεια
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια σήμερα το βράδυ και, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να λάβει τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζουν η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα και συνθήκες σταθερότητας για την χώρα, που θεωρούνται απαραίτητες σε περιόδους ακραίας έντασης στα ανατολικά σύνορα. Η απλή αναλογική, σύμφωνα με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ένα «απολιθωμένο σύστημα» που ευνοεί μόνο συγκυριακές και τυχοδιωκτικές συνεργασίες.
Το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, είναι πιο αναλογικό από τους αντίστοιχους νόμους καθώς προβλέπει κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα μόνο εάν ξεπεράσει το 25% και μετά θα λαμβάνει μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5%.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, χαρακτηρίζουν την απλή αναλογική ως το δημοκρατικότερο σύστημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να προωθήσει αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία γιατί επιθυμεί εκλογικό αιφνιδιασμό με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να «κάψει» την αναλογική.
Δείτε LIVE τη συζήτηση στην Βουλή
Για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι. Οι προωθούμενες διατάξεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των κομμάτων, πρόκειται να ψηφιστούν από 168 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση. Με βάση τα παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, ενώ οι μεθεπόμενες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ανησυχία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει ενδεχομένως και εντός του 2020 σε εθνικές εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό πιθανότατα να είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης και να πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερη αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος.
«Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό (σ.σ. να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές) δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης (23/01). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε μάλιστα ότι ένας πιθανός εκλογικός αιφνιδιασμός θα μπορούσε να «κάψει» την απλή αναλογική και να λειτουργήσει ως «παγίδα» για την σημερινή κυβέρνηση. «Να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση» σημείωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής στην τοποθέτησή του απηύθυνε κάλεσμα και σε δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μετεκλογικά για να «παραμερίσουν» όπως είπε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι μπορεί να είναι και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές. Μπορούν να παραμερίσουν, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο» ανέφερε.
Γεραπετρίτης: Θα μείνετε στην έρημο για όλη την 4ετία
Στη διάψευση του σεναρίου της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική, προχώρησε η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Επικρατείας στην ομιλία του επεσήμανε ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κατάθεσή του νέου εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της συνέπειας λόγων και πράξεων της κυβέρνησης.
«Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους 6 μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα. Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και στον γάμο της Κανά. Στην Κανά όμως είχαμε την μετατροπή του νερού σε κρασί. Μάλλον ήθελε να αναφερθεί στον πολλαπλασιασμό άρτου και ιχθύων που έγινε στην έρημο. Μια έρημο κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα την περάσετε όλη την τετραετία» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας ενώ είναι πιο αναλογικό από τους αντίστοιχους νόμους του 2004 και 2008.
«Έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα της απλής αναλογικής. Είναι ζήτημα που στην βιβλιογραφία έχει εξακοντιστεί γιατί παράγει αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Είναι θεωρητικό απολίθωμα. Είναι λίγες οι χώρες που το υιοθετούν αλλά στηρίζονται σε διαφορετικό μοντέλο. Αυτό που ονομάζουμε απεικονιστική εκπροσώπηση στην πράξη αποτελεί σήμερα την εγγύηση αποτυχίας οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος. Δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που είναι το βασικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία» είπε ο υπουργός. «Η απλή αναλογική οδηγεί σε λογική πάγιων συνασπισμών που μηδενίζουν τον αντίλογο. Από το 1917 έως 1992 στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κομματικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για έξι δεκαετίες» πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέτσας: Πραγματοποιήθηκε «κυβερνοεπίθεση» σε κυβερνητικά sites
Δημοσκόπηση: Έξι στους δέκα ανησυχούν για τα ελληνοτουρκικά – Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ