Τι δίνει ο Παπανδρέου, τι ζητούν οι διάδοχοι
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των τελευταίων δύο ημερών, οι υποψήφιοι διάδοχοι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τη συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο δεν επιθυμούν να κατέβει ο κ. Παπανδρέου ως υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, αφού φοβούνται ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και κυβέρνησε τη χώρα τα περισσότερα χρόνια από την μεταπολίτευση και έπειτα, θα καταποντιστεί εκλογικά.
Έτσι θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν μια άλλη λύση. Η λύση αυτή, σε περίπτωση που το σενάριο διαρχίας περάσει, θα είναι να διαπραγματευτούν την άνεση κινήσεων που θα έχει ο υποψήφιος πρωθυπουργός.
Δηλαδή αν ο ίδιος θα έχει το δικαίωμα να συντάξει τις λίστες των υποψηφίων ανά περιφέρειες, τη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τα πρόσωπα σε νευραλγικά πόστα στον κομματικό μηχανισμό, αλλά να εκλέξει και πρόσωπο δικής του επιρροής στη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Στη συμφωνία που θα προωθηθεί από τον πιθανό διάδοχο στο τραπέζι θα πέσει και η «εξαφάνιση» του κ. Παπανδρέου κατά τη προεκλογική περίοδο, καθώς θεωρείται πρόσωπο αρνητικό στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία.
Τη ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι πιέζεται από το περιβάλλον του να παραμείνει «όσο αντέχει» στην προεδρία του κόμματος.
Ο ίδιος επιθυμεί να παρατείνει τη θητεία του για να μπορεί να επανεκλεγεί ως πρόεδρος στη Σοσιαλιστική Διεθνή και αυτό προσπαθεί να καταστήσει σαφές στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Από καιρό άλλωστε αναζητά ένα ρόλο στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.