Τσίπρας για πνευματικά δικαιώματα: Να προχωρήσει άμεσα η αδειοδότηση του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού να προχωρήσει άμεσα η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ (του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων) και η μεταφορά των δραστηριοτήτων στο νέο φορέα.
Ο κ. Τσίπρας, σε συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και του ΔΣ της ΕΔΕΜ, τόνισε ότι «είναι ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης να μην κωλυσιεργήσει άλλο στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα».
Κατά την έναρξη της συνάντησης, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη «διεκδικητική παρουσία» των δημιουργών και επισήμανε ότι το θέμα τον είχε απασχολήσει προσωπικά από τη θέση του πρωθυπουργού «όταν έσκασε η “φούσκα” της ΑΕΠΙ και βρέθηκαν χιλιάδες δημιουργοί χωρίς να μπορούν να έχουν κάποιες απολαβές από τα δικαιώματά τους».
«Ξεκινήσαμε τότε μια δύσκολη προσπάθεια, πιστεύω ότι βάλαμε το νερό στο αυλάκι, δημιουργήσαμε έναν ενδιάμεσο φορέα με την προοπτική να φτάσουμε σε θέση να περάσουν τα δικαιώματα αποκλειστικά στους δημιουργούς και να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστούν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας, η Μαίρη Φασουλάκη διαβεβαίωσε τον τέως πρωθυπουργό ότι «το εγχείρημά σας και η στήριξη τότε για την υπηρεσία-“γέφυρα“ είναι εξαιρετικά επιτυχημένο». «Γι' αυτό υπάρχουμε και αν δεν γινόταν τότε αυτή η πρωτοβουλία και η στήριξη από την τότε κυβέρνηση για να γίνει αυτή η υπηρεσία, σήμερα δεν θα υπήρχαμε», τόνισε. Πρόσθεσε ότι αυτός ο οργανισμός έχει καταφέρει σε μόλις έναν χρόνο λειτουργίας να φέρει έναν τζίρο 11 εκατ. ευρώ, σε καθεστώς ανταγωνισμού, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο και έχουν μοιραστεί περίπου 8,5 εκατ. στους δημιουργούς. Σημείωσε δε ότι υπό καθεστώς κανονικότητας αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να είναι υπερπολλαπλάσια.
«Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να εξηγήσετε και στην κοινή γνώμη και στην κυβέρνηση ότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί, είναι ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης να μην κωλυσιεργήσει άλλο στην ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Από κει και πέρα», πρόσθεσε, «εσείς οι καλλιτέχνες είστε εκείνοι που μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες σας θα αποφασίσετε πώς θα διαχειριστείτε αυτό που σας ανήκει».
Είπε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ευρώπη όπου οι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να διαχειριστούν τα δικαιώματά τους με αξιοπιστία. Ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλες απόψεις που λένε ότι χωρίς την παρουσία επενδυτών δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ωστόσο, τόνισε, «εμείς έχουμε μια άλλη άποψη, δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας κάθε άλλο, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε μέσα από μια χρηστή διαχείριση να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Αλλά εμείς δεν θα υπεισέλθουμε σε αυτό το θέμα, είναι δικό σας θέμα να το αποφασίσετε», συνέχισε, για να υπογραμμίσει ότι «αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει -και έπρεπε να έχει γίνει χθες, από το καλοκαίρι, το φθινόπωρο-, είναι να προχωρήσει η μεταβίβαση μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία των δικαιωμάτων στον δικό σας φορέα συλλογικής διαχείρισης».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι αυτό το αίτημα θα το στηρίξει όσο μπορεί και σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει διακομματική στήριξη». «Ο πολιτισμός δεν έχει χρώματα, οι δημιουργοί και οι συνθέτες, το ελληνικό τραγούδι, είναι στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού και πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κόμματα χωρίς διακρίσεις», τόνισε.
«Συμφωνούμε με τις απόψεις σας, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για να είναι συλλογική η μεταβίβαση από τον κρατικό φορέα στον δικό μας, ο οποίος ψηφίστηκε παμψηφεί από δυο συνελεύσεις, θα δημιουργήσουμε δηλαδή τον δικό μας οργανισμό, την ΕΔΕΜ», είπε ο Χρήστος Νικολόπουλος. Ευχαρίστησε για τη στήριξη και εξέφρασε την ελπίδα αυτές τις μέρες να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Το θέμα είναι εθνικό και ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης σε όλον τον κόσμο πρέπει να είναι αυτοδιαχειριζόμενος και αυτοδιοικούμενος, ούτε με ιδιωτικές εταιρείες ούτε με επενδυτές», είπε η κ. Φασουλάκη. Εξέφρασε την ελπίδα τα κωλύματα να φύγουν, επισημαίνοντας ότι χτες κατέθεσαν ένα πλάνο βιωσιμότητας που είχε ζητήσει η υπουργός Πολιτισμού και το οποίο στηρίζεται σε αριθμούς που το ίδιο το υπουργείο χειρίζεται. Χαρακτήρισε «οξύμωρο» το υπουργείο, που είναι διαχειριστής αυτών των οικονομικών αποτελεσμάτων, να ζητά έλεγχο από τον ίδιο τον εαυτό του. Ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «αν δεν δοθεί η άδεια τώρα, αν καθυστερήσει να δοθεί, η αγορά να λειτουργεί παρανόμως» και «είναι διπλή η ευθύνη που έχει το υπουργείο».
Η Άλκηστις Τσίκλου ανέφερε ότι υπάρχουν πολυεθνικοί εκδότες που έχουν στηρίξει την ΕΥΕΔ από την αρχή και είναι και ιδρυτικά μέλη της ΕΔΕΜ, «οπότε μιλάμε για χιλιάδες δημιουργούς-μέλη της ΕΔΕΜ αυτή τη στιγμή και όχι μόνο Έλληνες, οι οποίοι επίσης ζητούν την άμεση αδειοδότηση και την άμεση μεταφορά των δραστηριοτήτων στον νέο οργανισμό, όπως έχει ψηφιστεί».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Πάνος Σκουρολιάκος, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Θάνος Ντόκος: «Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού»
Κόντρα στη Βουλή για την «εκρηκτική» κατάσταση στη Μυτιλήνη