Πρωτογενή πλεονάσματα: Αισιοδοξία στην κυβέρνηση – Σε θετική τροχιά η οικονομία

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας καθώς τόσο τα δημοσιονομικά στοιχεία όσο και αυτά της αγοράς εργασίας δημιουργούν ελπίδες πως ο στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή.
INTIME NEWS

Στην κυβέρνηση εκτιμούν στο πλαίσιο αυτό πως «ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως ακριβώς τον ανέπτυξε προεκλογικά και τον εφαρμόζει μετεκλογικά- σε ό,τι αφορά τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δικαιώνεται στο ακέραιο».

Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, στο σύνολό τους και τόνισε ότι, με αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα, επανέλαβε την αφοσίωση της Κυβέρνησης στη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ότι είμαστε αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και τόνισε ότι «σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021».

Την ίδια στιγμή η αισιοδοξία είναι έκδηλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακόμη κι αν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό μπορεί να προκύψει από την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs που μπορεί να προσθέσει πόντους στην ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων, ενώ συζητείται και ο smoothing mechanism, που στην ουσία πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα μεταφέρει πλεονάσματα από την μια χρονιά στην άλλη. Δηλαδή, εάν το 2020 επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ αντί 3,5%, η υπέρβαση του 0,3% να μειώνει αντίστοιχα τις απαιτήσεις πλεονασμάτων των επόμενων ετών.

Το τελευταίο καλό νέο είναι η μείωση της ανεργίας, η οποία τον Νοέμβριο 2019 μειώθηκε στο 16,5% έναντι 18,6% τον Νοέμβριο 2018. Σε απόλυτο αριθμό αυτό μεταφράζεται σε 104.254 περισσότερους εργαζόμενους, που απέκτησαν μια πηγή εισοδήματος. Γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, γεννά προσδοκίες, βελτιώνει άμεσα το οικονομικό κλίμα και αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι η οικονομία βαδίζει σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Τάσος Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Χιόνια και στην Αθήνα σε λίγες ώρες

Σχετικές ειδήσεις