Στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές και οι νέες ρυθμίσεις
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο των 104 άρθρων και των 185 σελίδων περιλαμβάνει νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης, αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις, νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες που αποσυνδέει τις καταβολές από τα εισοδήματα και το ύψος του κατώτατου μισθού και θεσπίζει την ελεύθερη επιλογή ασφαλίστρου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ.
Ορισμένες από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφερε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά τη διαβούλευση αφορούν στις διατάξεις για την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και τις συντάξεις των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί βελτιωμένη διάταξη για το θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων και ειδικότερα για όσους εργάζονταν και πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου.
Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου, δηλαδή η περικοπή γίνεται στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξης – άνω των 1.007 ευρώ – κατά ποσοστό 70%. Το υπουργείο σχεδιάζει τη θέσπιση – για τις περιπτώσεις αυτές – μεταβατικής περιόδου έως τις 31/12/2020.
Ταυτοχρόνως αναμένεται να διορθώσει τη διάταξη που ορίζει ότι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από Ταμεία πλην ΟΓΑ σε περίπτωση αγροτικής απασχόλησης θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να τεθεί όριο εισοδήματος κάτω από το οποίο δεν θα υπάρχει μείωση.
Βελτιώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ενστόλων που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία αδικείται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης, καθώς στην πλειοψηφία τους συνταξιοδοτούνται μετά την 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής πενταετίας.
Τέλος, το υπουργείο Εργασίας μελετά την καθιέρωση διπλού συστήματος για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του νομοσχεδίου Βρούτση) θα ισχύουν έως τα 40 έτη ασφάλισης και μετά τα 40 έτη θα ισχύουν τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.
Πηγή: Cnn.gr